Kuleba le răspunde analiștilor care au îndoieli în privința contraofensivei: Unii au prezis căderea Ucrainei în trei zile

Kuleba le răspunde analiștilor care au îndoieli în privința contraofensivei: Unii au prezis căderea Ucrainei în trei zile

Șeful diplomației ucrainene le-a transmis analiștilor sceptici în privința atingerii obiectivelor controfensivei să fie „prudenți cu previziunile și predicțiile lor pe termen lung” și să nu subestimeze puterea forțelor armate ale Kievului.

Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Kuleba a reamintit că unii „oficiali, generali și analiști neidentificați” au prezis prăbușirea Ucrainei „în trei până la zece zile” în momentul lansării invaziei ruse.

„Ei sugerează acum că Ucraina nu va fi capabilă să își recupereze tot teritoriul atât de repede. Acest lucru arată că până și cei care au îndoieli au mai multe speranțe pe măsură ce trece timpul”, a subliniat el, precizând totodată că autoritățile de la Kiev „sunt calme” în legătură cu aceste estimări.

Kuleba, citat de BILD, a reiterat o doleanță mai veche a Ucrainei, și anume să i se ofere capacități cu rază mai lungă de acțiune. În opinia sa, aceste capacități vor ajuta armata ucraineană să obțină „mai multe rezultate într-un termen scurt”.

Reacția ministrului ucrainean vine după ce surse din comunitatea americană de informații ar fi declarat pentru The Washington Post că forțele armate ale Kievului ar putea să nu mai aibă capacități de a elibera Melitopolul.

Având în vedere fortificațiile din zonă, sursele respective cred că ucrainenii se vor opri la câțiva kilometri de acest oraș considerat „Poarte către Crimeea”. Orașul Melitopol, cucerit de ruși în primele zile ale invaziei, se află totodată la intersecția a două autostrăzi și a unei căi ferate care permit aprovizionarea forțelor armate ale Moscovei prezente în sudul Ucrainei. În prezent, trupele ucrainene încearcă să spargă linia de la Robotîne, localitate situată la circa 70 de kilometri nord-est de Melitopol.

Pe de altă parte, o sursă din Statul Major al Ucrainei a oferit pentru The Economist alte două motive pentru înaintarea greoaie a trupelor ucrainene.

Dincolo de câmpurile minate și fortificațiile rusești, sursa respectivă spune că Ucraina nu dispune de resursele necesare unei contraofensive frontale și rapide, așa cum se așteptau occidentalii.

Un alt motiv este lipsa acoperirii aeriene pentru a înainta prin câmpurile minate. Armata ucraineană înțelege că este imposibil să străbați câmpurile minate și linia de apărare a inamicului fără superioritate aeriană. Acesta este motivul pentru care conducerea militară de la Kiev a amânat cât mai mult timp cu putință contraofensiva.

„Nu mai planificăm operațiuni care implică pierderi mari. Accentul se pune acum pe degradarea inamicului cu artilerie, drone, război electronic și așa mai departe”, afirmă sursa citată de The Economist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?