Kurile: Medvedev vizitează insula disputată Iturup; Tokyo protestează

Kurile: Medvedev vizitează insula disputată Iturup; Tokyo protestează

Premierul rus Dmitri Medvedev s-a deplasat vineri în Iturup, una din insulele disputate din arhipelagul Kurilelor de Sud, suscitând protestele Tokyo pe acest subiect, care afectează relaţiile ruso-nipone de peste 70 de ani, informează AFP şi RIA Novosti.

În trecere în regiunea rusă Sahalin, Dmitri Medvedev a vizitat apoi o serie de infrastructuri din Iturup, una din cele patru insule ale arhipelagului Kurilele de Sud disputate de Japonia (Kunashir, Iturup, Shikotan şi Habomai).

'Este pământul nostru... Reprezentanţii statului rus vizitează Kurilele şi toate celelalte teritorii ale noastre fără a aştepta permisiunea din partea altor ţări', a declarat Medvedev, potrivit afirmaţiilor difuzate de televiziunea rusă.

'Cu cât aceasta provoacă indignare, cu atât vor fi mai multe motive pentru a veni aici', a adăugat el, după ce a vizitat o şcoală, izvoare termale şi o uzină locală piscicolă.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe japonez denunţă o 'vizită extrem de regretabilă' , care 'contravine poziţiei Japoniei cu privire la 'Teritoriile de Nord' şi îi răneşte pe japonezi'.

Numite 'Kurilele de Sud' de către Rusia şi 'Teritoriile de Nord' de către Japonia, aceste insule vulcanice situate între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific se află în centrul unei dispute teritoriale care până acum a împiedicat cele două ţări să semneze un tratat de pace după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă şi-au restabilit relaţiile diplomatice în 1956.

Tokyo consideră oficial cele patru insule - circa 20.000 de locuitori - anexate de URSS în 1945 ca făcând 'parte integrantă din teritoriul Japoniei'.

Premierul nipon Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut din rezolvarea acestei probleme o prioritate şi s-au întâlnit de 25 de ori din 2013.

La sfârşitul lunii ianuarie, Vladimir Putin a indicat, după o întâlnire cu Shinzo Abe la Moscova, că o 'muncă migăloasă' mai este încă necesară înaintea semnării unui tratat de pace.

În 2011 şi 2012, Dmitri Medvedev s-a deplasat în insula contestată Kunashir. El a vizitat de asemenea Iturup în 2015, suscitând de fiecare dată proteste din partea Tokyo. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Priviți, lui Dan Vîlceanu i-au dat „carne” pe buletinele de vot!