Kurzii sunt favorabili creării unei zone sub control internaţional în nordul Siriei

Kurzii sunt favorabili creării unei zone sub control internaţional în nordul Siriei

Kurzii din Siria sunt favorabili planului german de creare a unei ''zone de securitate'' sub control internaţional în nordul acestei ţări, a anunţat joi liderul Forţelor Democratice Siriene (FDS), Mazloum Abdi, potrivit AFP.

''Există un proiect (...) pentru desfăşurarea unei forţe internaţionale în zona de securitate. Noi îl solicităm şi îl acceptăm'', a spus Abdi în faţa presei în localitatea Qamichli (nord-estul Siriei).

''Proiectul este în curs de dezbatere şi va avea nevoie de sprijinul Statelor Unite şi al Rusiei'', a adăugat liderul Forţelor democratice siriene, formate în special de combatanţi kurzi împotriva cărora, după retragerea trupelor americane, armata turcă a lansat o ofensivă oprită în urma unui acord prin care Rusia şi Turcia au decis marţi să controleze în comun părţi din nordul Siriei.

Turcia doreşte o ''zonă de securitate'' de 32 de kilometri în interiorul nordului Siriei, crearea acestei zone făcând obiectul unor acorduri separate pe care Ankara le-a încheiat cu Washington şi Moscova.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut marţi ideea unei zone de protecţie internaţională în nordul Siriei, admiţând însă că ''numeroase întrebări'' rămân deschise, în timp ce ministrul apărării german, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recunoscut de asemenea că un astfel de proces necesită timp, criticând totodată Turcia pentru ''anexarea unui teritoriu prin încălcarea dreptului internaţional'' şi ''expulzarea populaţiilor'' din nordul Siriei.

Unii diplomaţi pun însă la îndoială posibilitatea ca propunerea Germaniei să se materializeze, mai ales că guvernul de la Berlin nu este dispus să trimită trupe în Siria. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât / Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gab…

4 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

5 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?