La New York s-au oferit 5.000 de porții de mâncare pentru a-i sensibiliza pe americani în privința risipei

La New York s-au oferit 5.000 de porții de mâncare pentru a-i sensibiliza pe americani în privința risipei

Un grup de asociații care vor să sensibilizeze americanii și industria alimentară în privința risipei au organizat distribuirea într-o piață din cartierul newyorkez Manhattan a circa 5.000 de porții de mâncare pregătită pe bază de resturi alimentare, transmite miercuri AFP.

Sursa foto: www.nydailynews.com

Mâncarea oferită trecătorilor din Union Square a fost preparată în întregime din resturi recuperate din unități de alimentație de pe coasta estică a Statelor Unite, în meniu figurând vinete, morcovi, cartofi și chiar pește.

Evenimentul, însoțit de muzică, demonstrații de gătit și degustări, a pus în evidență "soluții care există deja împotriva risipei alimentare", a declarat AFP organizatorul său, Tristram Stuart, fondator al asociației "Feedback", care a organizat evenimente similare din 2009 în circa 30 de orașe din 26 de țări.

Prin astfel de manifestări festive în aer liber, așa-numite "disco-soups" precum cel marți de la New York, asociația își propune să stimuleze implementarea unui sistem de producție mai corect și mai transparent, îndeosebi în privința cantității de deșeuri rezultate din activitatea marilor companii din industria alimentară sau a expirării produselor cumpărate din magazine.

"Circa 90% dintre americani spun că aruncă mâncarea în funcție de datele de expirare înscrise pe produse, dar majoritatea acestor date nu au nicio legătură cu siguranța sanitară. Fiecare stat are propriul său sistem de etichetare, astfel încât industria alimentară ar trebui să se pună de acord pentru crearea unui limbaj comun", a spus Tristram Stuart.

Stuart este autorul cărții de mare succes "Waste: Uncovering the Global Food Scandal", apărute în 2009, după care s-a realizat un documentar cu același nume. Scriitorul și activistul englez de 39 de ani, originar din nordul Londrei, și-a manifestat pasiunea pentru mediu încă din adolescență, petrecându-și tinerețea în ferme, unde hrănea porcii cu resturi alimentare adunate din cartierul său, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — autor. Lelia Bretan; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?