La Repubblica: Monumentala autostradă „chineză” din Muntenegru amenință să falimenteze statul balcanic/China poate solicita o parte din teritoriul său

La Repubblica: Monumentala autostradă „chineză” din Muntenegru amenință să falimenteze statul balcanic/China poate solicita o parte din teritoriul său

Un proiect faraonic, o autostradă de 130 km pentru a conecta portul muntenegrean Bar cu granița sârbă, prin tuneluri și viaducte monumentale, a costat până acum Muntenegrul 1 miliard de dolari cheltuiți pe parcursul a șase ani, dar în acest moment au fost construiți doar 41 km de drum, potrivit La Repubblica.
 
Lucrarea a fost finanțată grație unui împrumut de la o bancă chineză, iar construcția este încredințată către China Road and Bridge Corporation. Acum, această lucrare neterminată amenință cu falimentul micul stat balcanic.
 
De fapt, până în iulie, țara trebuie să ramburseze o parte a împrumutului către Beijing, dar nu are bani. Apelul către Uniunea Europeană a rămas fără soluționarea dorită și există chiar temeri că, în caz de insolvență, China poate solicita o parte din teritoriul său național, așa cum s-a întâmplat deja în alte situații.

UE vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor chineze

Uniunea Europeană vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale, măsură care poate avea repercusiuni în special pentru firmele susţinute de China, transmite CNBC.

Comisia Europeană a propus pe 6 mai trei instrumente noi care îi vor permite să investigheze contribuţiile financiare ale autorităţilor publice din ţările din afara UE. Acest lucru se va întâmpla firmele beneficiare înseacă să participe la piaţa europeană.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest