La Repubblica: Monumentala autostradă „chineză” din Muntenegru amenință să falimenteze statul balcanic/China poate solicita o parte din teritoriul său

La Repubblica: Monumentala autostradă „chineză” din Muntenegru amenință să falimenteze statul balcanic/China poate solicita o parte din teritoriul său

Un proiect faraonic, o autostradă de 130 km pentru a conecta portul muntenegrean Bar cu granița sârbă, prin tuneluri și viaducte monumentale, a costat până acum Muntenegrul 1 miliard de dolari cheltuiți pe parcursul a șase ani, dar în acest moment au fost construiți doar 41 km de drum, potrivit La Repubblica .
Lucrarea a fost finanțată grație unui împrumut de la o bancă chineză, iar construcția este încredințată către China Road and Bridge Corporation. Acum, această lucrare neterminată amenință cu falimentul micul stat balcanic.
De fapt, până în iulie, țara trebuie să ramburseze o parte a împrumutului către Beijing, dar nu are bani. Apelul către Uniunea Europeană a rămas fără soluționarea dorită și există chiar temeri că, în caz de insolvență, China poate solicita o parte din teritoriul său național, așa cum s-a întâmplat deja în alte situații.

UE vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor chineze

Uniunea Europeană vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale, măsură care poate avea repercusiuni în special pentru firmele susţinute de China, transmite CNBC.

Comisia Europeană a propus pe 6 mai trei instrumente noi care îi vor permite să investigheze contribuţiile financiare ale autorităţilor publice din ţările din afara UE. Acest lucru se va întâmpla firmele beneficiare înseacă să participe la piaţa europeană.


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…