Lactate cu etichete înșelătoare: amenzi uriașe date de ANSVSA

Lactate cu etichete înșelătoare: amenzi uriașe date de ANSVSA

Inspectorii ANSVSA au efectuat aproape o mie de controale pentru verificarea autenticității și calității produselor lactate comercializate în România. În timpul inspecțiilor, au fost adunate 148 de mostre de lapte și produse lactate și s-au descoperit diferențe majore între ceea ce scrie pe etichetă și realitate. Amenzile date depășesc 700.000 de lei.

Lactate cu eticete înșelătoare, descoperite de ANSVSA - Foto Shutterstock

În perioada 16-29 martie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat controalele pentru verificarea autenticității și calității produselor alimentare derivate din lapte , efectuând 996 de inspecții în depozite, unități de reambalare și alte puncte de vânzare alimentară din România, potrivit unui comunicat de presă.

În timpul controalelor, au fost verificate loturile de produse alimentare obținute din lapte și/sau produse lactate, provenite din state UE/țări terțe, care au fost reambalate în unități din România și autorizate pentru acest proces, pentru a verifica modul de marcare și etichetare.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 101 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 703.200 de lei. Totodată, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității, 2 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate.”, transmite ANSVSA.

Inspectorii au constatat nereguli privind ambalarea, etichetarea și depozitarea produselor, echipamentul de protecție incomplet al personalului și utilizarea mijloacelor de transport neautorizate pentru produse alimentare.

Au fost prelevate 148 de probe din lactate și produse lactate pentru analize de laborator. Scopul acestor analize a fost verificarea conformității cu informațiile de pe etichete, identificarea speciei de lapte folosit și detectarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:

  • procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  • procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  • neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.”, informează ANSVSA.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă, pentru a preveni riscurile privind siguranța alimentară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”