Lansator de rachete termobarice, trimis în regiunea Belgorod pentru a respinge atacurile partizanilor

Lansator de rachete termobarice, trimis în regiunea Belgorod pentru a respinge atacurile partizanilor

Rusia a desfășurat cel puțin un lansator de rachete termobarice pe propriul teritoriu pentru a respinge atacurile partizanilor, se arată în raportul privind situația de pe câmpul de luptă din Ucraina, publicat vineri de Ministerul britanic al Apărării și preluat de Insider.

Lansatorul de rachete termobarice TOS-1A a fost folosit pe câmpul de luptă FOTO SHUTTERSTOCK

„Începând din dimineața zilei de 1 iunie, grupuri de partizani au atacat regiunea rusă Belgorod pentru a doua oară în zece zile.

Într-o situație complexă pe câmpul de luptă, ceea ce păreau a fi vehicule aeriene fără pilot au lovit, de asemenea, orașul Belgorod (35 km în interiorul Rusiei), în timp ce autoritățile au evacuat civili din orașul de frontieră Șebikino în urma bombardamentelor ucrainene”, se arată în actualizarea de vineri a Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit evaluării serviciilor britanice de informații, Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat de presă recent că a trimis elicoptere de atac și lansatorul de rachete termobarice TOS-1A pentru a respinge atacuri asupra unor așezări din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, unde au acționat grupuri paramilitare anti-Kremlin.

Ministerul britanic a subliniat că asta arată că Rusia „a recurs la desfășurarea întregii game de putere de foc militară pe propriul teritoriu” ca răspuns la recentele atacuri ale grupurilor de partizani.

Ministerul britanic al Apărării a argumentat că, datorită echipamentelor desfășurate, „forțele militare și de interne rusești au înregistrat probabil un succes mai rapid în a conține acest raid decât pe cel precedent".

Dar a observat și că Rusia se confruntă în prezent cu o dilemă în ceea ce privește utilizarea unor componente din forța sa militară în interiorul propriilor granițe sau în Ucraina, unde a avut dificultăți în aprovizionarea forțelor sale cu armament avansat.

„Comandanții ruși se confruntă acum cu o dilemă acută dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să își întărească liniile din Ucraina ocupată”, se arată în evaluarea de vineri a serviciilor de informații britanice.

Lansatorul de rachete termobarice grele TOS-1A este montat pe partea superioară a tancurilor și poate lansa rachete până la trei kilometri, potrivit Forbes. Armele termobarice sunt cunoscute și sub numele de bombe cu vid și pot avea efecte devastatoare asupra unor zone întinse, provocând un suflu uriaș al exploziei.

Nu este clar dacă Rusia a folosit efectiv această armă în regiunea Belgorod.

Rusia a desfășurat anterior lansatoare de rachete termobarice pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni, care au distribuit imagini cu forțele lor distrugând unul dintre ele.

Rusia a raportat bombardamente în Belgorod în această săptămână pe care le-a pus în seama Ucrainei și a susținut că a respins o tentativă de incursiune joi.

Aceasta a survenit după ce grupuri rusești care se opun președintelui Vladimir Putin și războiului din Ucraina au revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri în regiunea rusă Belgorod, luna trecută. Rusia a susținut că au fost uciși civili și au fost avariate clădiri.

Două grupări și-au asumat responsabilitatea pentru atacurile din luna mai din Belgorod - Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși.

Legiunea „Libertatea Rusiei” susține că cooperează cu armata ucraineană, dar Ucraina neagă orice implicare în atacurile din Belgorod și a declarat că grupul este format în întregime din disidenți ruși.

Ambele grupuri au fost formate după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Legiunea Libertatea Rusiei a publicat pe 1 iunie pe rețelele sociale înregistrări video cu lupte dintr-un sat din regiunea Belgorod și incendii în orașul Șebekino și a admis că există răniți în rândurile luptătorilor săi. În ciuda declarațiilor Ministerului rus al Apărării că a respins atacurile și 50 de rebeli au fost uciși, grupările paramilitare susțin că acțiunile au continuat vineri.

Ilia Ponomarev, un dezertor rus care reprezintă aripa politică a Legiunii Libertatea Rusiei, a declarat că actualul raid care vizează orașul Șebekino a fost o misiune mai dificilă decât prima incursiune majoră în micul oraș de frontieră Graivoron, luna trecută.

De data aceasta locul este mult mai mare și este mai protejat, așa că tacticile au fost diferite de la bun început, în privința tipului de forță și orice altceva", a explicat Ponomarev. "Așa că și noi învățăm și încercăm abordări diferite”.

"Acum totul s-a schimbat. Inamicul a devenit cu adevărat mai puternic, a creat o armată foarte pregătită de luptă", a scris ultranaționalistul rus Igor Girkin cu referire la atacurile grupărilor paramilitare anti-Kremlin.

Potrivit agenției ruse de presă de stat TASS, armata ucraineană a "bombardat în mod repetat" orașul Șebekino, rănind peste 10 persoane, dar trupele rusești le-au împiedicat să intre în sat. Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe șeful zonei urbane pentru a-i oferi sprijin.

Bloggeri militari ruși „au susținut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a deturna forțele rusești de la sectoare importante ale frontului din Ucraina către regiunile de frontieră înaintea unor potențiale operațiuni ucrainene de contraofensivă", au notat analiștii Institutului pentru Studii de Război, care urmărește îndeaproape opiniile observatorilor ruși pro-război pe Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...