Laureat al premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: Majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui.

Laureat al premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: Majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui.

Laureat al premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: Majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, spune de la Stanford, Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013. „Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă - aproximativ trei sferturi din mortalitățile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Ca să spun lucrurile în proporție: „sunt ani în care gripa face ravagii, ca în Statele Unite în 2017, când au fost de trei ori numărul regulat de mortalități. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. "

Coronavirusul  încetinește, umanitatea va supraviețui

Michael Levitt a devenit neașteptat o figură liniștitoare în China, în vârful pandemiei coronavirusului. Acum el îi asigură pe israelieni: statisticile arată că virusul este în criză.

Laureatul Nobel Michael Levitt, un biofizician cu cetățenie americană, britanică și israeliană, care predă biologie structurală la Universitatea Stanford și își petrece o bună parte din timp în Tel Aviv, a devenit, în mod neașteptat, un nume de referință în China, oferind date statistice folosite public de oficialii chinezi în perioada maximă a crizei Covid -19.

Levitt nu a descoperit un tratament sau o cură, a făcut doar ceea ce face cel mai bine: a observat numerele. Statisticile l-au condus la concluzia că, contrar previziunilor sumbre, răspândirea virusului se va opri.

Mesajele care îndemnau la calm pe care le-a trimis Levitt prietenilor săi din China au fost traduse în chineză și transmise de la persoană la persoană.

Prognozele sale s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.

Poate că nu este un expert în epidemiologie, dar Levitt înțelege calculele și statisticile. El a dat un interviu telefonic pentru publicația calcalistech.com , săptămâna trecută.

Interviul a fost inițial programat să aibă loc la moda complexului Sarona din Tel Aviv, unde locuiește în prezent Levitt. Dar după ce a răcit - „nu corona”, a remarcat el în glumă - interviul a fost reprogramat pentru a fi ținut la telefon. Chiar dacă consideră că pandemia își va desfășura cursul, Levitt subliniază sprijinul său pentru toate măsurile de siguranță luate în prezent și nevoia de a le respecta.

Levitt a primit premiul său Nobel pentru chimie în 2013 pentru „dezvoltarea de modele multiscale pentru sisteme chimice complexe”. El nu intenționa în niciun fel să fie un profet care să prezinte sfârșitul unei epidemii; totul a fost întâmplător. Soția sa, Shoshan Brosh, este cercetător de artă chineză și curator pentru fotografi locali, ceea ce înseamnă că cuplul își împarte timpul între SUA, Israel și China.

Când a izbucnit pandemia, Brosh le-a scris prietenilor din China pentru a-i susține. „Când ne-au răspuns, descriind cât de complicată era situația lor, am decis să arunc o privire mai profundă a numerelor, în speranța de a ajunge la o concluzie”, a explicat Levitt. „Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi - aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. ”

În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile, a spus el.

Dar apoi, tendința s-a schimbat. Când Levitt a început să analizeze datele, la 1 februarie, Hubei a avut 1.800 de cazuri noi în fiecare zi, iar în șase zile acest număr a ajuns la 4.700, a spus el. „Și apoi, pe 7 februarie, numărul de noi infecții a început să scadă liniar și nu s-a oprit. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui fapt, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție. ”

Levitt a comparat situația cu dobânda bancară - dacă în prima zi o persoană primește o rată a dobânzii de 30% din economiile lor, a doua zi de 29% și așa mai departe, „înțelegeți că până la urmă, nu veți câștiga foarte mult. “

Mesajele pe care prietenii lui le-au tradus rapid au făcut valuri în China, iar oamenii care au dorit să se asigure că a scris într-adevăr informațiile care i-au fost atribuite au început să-l contacteze pe Levitt. „Așa știam că trebuie să continui”, a spus el. "Aș fi putut spune, da, asta am spus și l-am lăsat la asta."

Numere noi au fost raportate în fiecare zi de către diverse entități, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Levitt a început să trimită rapoarte către prietenii săi chinezi, iar popularitatea lor a dus la interviuri la televiziunea chineză, de exemplu pe CGTN-echivalent CNN. Pe baza diminuării numărului de cazuri de infecție și decese, virusul va dispărea probabil din China până la sfârșitul lunii martie.

Inițial, a spus Levitt, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta în medie 2,2 persoane pe zi - creșterea exponențială ortografică care poate duce la dezastru. Dar atunci a început să scadă, iar numărul de noi infecții zilnice este acum aproape de zero. El a comparat-o din nou cu ratele dobânzii: „chiar dacă rata dobânzii continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci crește mai încet. Când discută despre boli, îi sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. ”

Există mai multe motive pentru acest lucru, spune Levitt. „În modelele de creștere exponențiale, presupuneți că oamenii noi pot fi infectați în fiecare zi, deoarece continuați să întâlniți oameni noi. Dar, dacă iei în considerare propriul tău cerc social, te întâlnești practic cu aceiași oameni în fiecare zi. Puteți întâlni oameni noi în transportul public, de exemplu; dar chiar și în autobuz, după un timp, majoritatea pasagerilor vor fi infectați sau imunizați. ”

Un alt motiv pentru care rata de infecție a încetinit are legătură cu indicațiile privind distanța fizică. „Nu îmbrățișezi fiecare persoană pe care o întâlnești pe stradă și vei evita să întâlnești față în față cu cineva care are răceală, așa cum am făcut-o noi”, a spus Levitt. „Cu cât previi mai mult, cu atât poți păstra infecția sub control. Așadar, în aceste condiții, un transportator va infecta doar 1,5 persoane la fiecare trei zile, iar rata va continua să scadă. "

Carantina face diferența, spune Levitt, dar există și alți factori. „Știm că China era în carantină aproape completă, oamenii au plecat doar de acasă pentru a face cumpărături cruciale și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, toată lumea a avut șansa de a se infecta, dar doar 3% au prins-o ”, a explicat el. „Chiar și pe Diamond Princess (nava de croazieră afectată de virus), rata infecției nu a fost de peste 20%.” Pe baza acestor statistici, a spus Levitt, el a concluzionat că multe persoane sunt doar imune natural la virus.

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, a spus Levitt, dar el estimează că este rezultatul unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în ​​China, Franța sau Spania. „Mai mult, cultura italiană este foarte caldă, iar italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să îi păstrăm pe oameni și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși.

China a făcut un mare efort și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului, a spus Levitt. „În prezent, sunt cel mai îngrijorat de SUA. Trebuie să izoleze cât mai multe persoane pentru a câștiga timp pentru pregătire. În caz contrar, se poate ajunge într-o situație în care 20.000 de persoane infectate vor apela la cel mai apropiat spital în același timp și sistemul de asistență medicală se va prăbuși. ”

În prezent, Israelul nu are suficiente cazuri pentru a furniza datele necesare pentru a face estimări, a spus Levitt, dar din ceea ce poate spune, Ministerul Sănătății se ocupă de pandemie într-un mod corect, pozitiv. „Cu cât sunt mai severe măsurile defensive, cu atât vor cumpăra mai mult timp pentru a se pregăti pentru tratamentul necesar și pentru a dezvolta un vaccin.”

Levitt evită să facă prognoze globale. În China, a spus el, numărul de noi infecții va ajunge în curând la zero, iar Coreea de Sud este peste punctul median și poate vedea deja sfârșitul. În ceea ce privește restul lumii, este încă greu de spus, a spus el. „Se va încheia atunci când toți cei bolnavi vor întâlni doar persoane pe care le-au infectat deja. Scopul nu este de a ajunge la situația pe care a experimentat-o ​​nava de croazieră. ”

Diamond Princess a fost cel mai rău caz, spune Levitt. „Dacă comparați nava cu o țară - vorbim de 250.000 de oameni înghesuiți pe un kilometru pătrat, care este îngrozitor de aglomerat. Este de patru ori aglomerația din Hong Kong. Este ca și cum întreaga populație Israelului ar fi înghesuită în 30 de kilometri pătrați. ” Mai mult, a spus el, nava avea un sistem central de aer condiționat și încălzire și o sală de mese comună. „Acestea sunt condiții extrem de propice pentru virus și, totuși, doar 20% au fost infectate. Este mult, dar destul de asemănător cu rata de infecție a gripei comune.

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt. „Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă - aproximativ trei sferturi din mortalitățile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Ca să spun lucrurile în proporție: „sunt ani în care gripa face ravagii, ca în Statele Unite în 2017, când au fost de trei ori numărul regulat de mortalități. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la corona ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. "


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro