Lavrov efectuează o vizită în Abhazia pentru inaugurarea unei noi ambasade a Rusiei; Georgia protestează

Lavrov efectuează o vizită în Abhazia pentru inaugurarea unei noi ambasade a Rusiei; Georgia protestează

Georgia a calificat drept o "provocare deschisă" vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o începe marți în Abhazia, regiune separatistă georgiană, unde urmează să participe la inaugurarea noului sediu al Ambasadei Federației Ruse la Suhumi, capitala abhază, relatează EFE și portalul Life.ru.

"Rusia continuă să ignore dreptul internațional. Aceasta nu este prima vizită a ministrului de externe rus în Abhazia. El a mai fost aici în 2008, 2009 și 2011. Este o provocare deschisă", a declarat șeful diplomației georgiene Mihail Djanelidze.

Comunitatea internațională, a adăugat el, "susține integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și va fi întotdeauna de partea noastră atunci când vorbim despre dreptul internațional și soluționarea pașnică a conflictului".

Ministrul pentru reconciliere georgian, Ketevan Tsijelașvili, a indicat la rândul său că vizita lui Lavrov în Abhazia este o "nouă provocare" la adresa autorităților de la Tbilisi.

"Rusia își arogă drepturi exclusive asupra Abhaziei. Ne confruntăm cu o ocupație și o anexare de facto", a spus oficialul georgian.

Georgia nu este interesată în confruntare și "tot ceea ce ea cere este ca integritatea ei teritorială, suveranitatea și independența să-i fie respectate", a insistat el.

Programul vizitei ministrului rus, care se va încheia miercuri, prevede consultări cu așa-numitul președinte al Abhaziei, Raul Hadjimba, precum și cu alte oficialități ale entității separatiste, potrivit EFE.

MAE rus indicase anterior, conform Life.ru, că Serghei Lavrov va discuta la Suhumi perspectivele de cooperare în domeniul securității regionale în legătura cu dorința Georgiei de a adera la NATO.

Rusia dispune de baze militare atât în Abhazia, cât și în Osetia de Sud, o altă regiune separatistă a Georgiei — considerare de Tbilisi drept "teritorii ocupate" de trupele rusești — dar recunoscute de Moscova ca state independente în august 2008, după conflictul armat ruso-georgian de cinci zile.

În afară de Rusia, doar Venezuela, Nicaragua și insula Nauru au recunoscut până în prezent independența celor două regiuni separatiste georgiene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO „Cernobîlul zburător”, gata de lansare / Putin va fi ucis de generali dacă dă ordinul

3 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…

4 ULTIMA ORĂ Doi bătrâni din București, de 90 și 89 de ani, soț și soție, s-au aruncat de la etajul 7 al blocului în care locuiau

5 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!