Legătura dintre stilul de viață nesănătos al românilor și criza de sânge. De ce sunt mai bolnavi față de acum 20 de ani

Legătura dintre stilul de viață nesănătos al românilor și criza de sânge. De ce sunt mai bolnavi față de acum 20 de ani

Permanenta criză a sângelui ar fi mai puțin acută dacă românii ar avea un stil de viață mai sănătos, susțin medicii. Mulți donatori sunt refuzați deoarece sunt depistați cu anemie, colesterol mărit sau ficat gras.

Mulți donatori refuzați din cauza analizelor modificate la sânge FOTO: Arhivă, Adevărul

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți români sunt depistați la analizele de rutină, efectuate cu ocazia donării de sânge, cu modificări ce relevă suferință din partea unor organe. De exemplu: ficat gras, carențe ale unor vitamine sau minerale ce pot favoriza apariția unor afecțiuni cum ar fi anemiile, dislipidemiile sau riscul apariției unor boli mult mai grave cardiovasculare, renale sau digestive.

Potrivit medicului Valentin Boldea, cauzele care duc la modificarea acestor analize țin de stilul de viață care este modificat față de acum 20 de ani.

„Consumul de alimente procesate bogate în grăsimi nesaturate și glucide duc la riscul apariției dislipidemiilor sau a tulburărilor în metabolismul glucidic. Adică riscul de apariție al diabetului zaharat. De asemenea, viața haotică, lipsa somnului, mesele neregulate, consumul de fast food, mai ales în rândul tinerilor, a sucurilor carbogazoase bogate în zahăr, precum și consumul excesiv de alcool și substanțe energizante, sunt alți factori care duc la modificarea analizelor de sânge și riscul apariției afecțiunilor mai sus menționate”, susține dr. Valentin Boldea.

De asemenea, suferința hepatică în timp poate duce la modificarea structurii acestuia și riscul de apariție a hepatitelor cronice, precum și a cirozei hepatice.

„Dislipidemiile pot duce la înfundarea arterelor și riscul apariției infarctului de miocard sau a accidentului vascular. De altfel, în ultimii 20 de ani se constată o creștere a incidenței acestor afecțiuni, precum și o scădere a vârstei de apariție a acestora mult sub limita admisă, înregistrându-se decese prin infarct miocardic sau accident vascular chiar la tineri sub 20 de ani. De altfel, afecțiunile cardiovasculare rămân principala cauză de morbiditate și mortalitate la nivelul țării noastre”, mai spune medicul.

Medicul Valentin Boldea FOTO: Arhivă Personală

Medicul Valentin Boldea FOTO: Arhivă Personală

Consumul excesiv de alcool în rândul populației, precum și concepția că <lasă, nu mi se întâmplă mie> au dus la numărul mare de persoane cu afecțiuni hepatice din cauza acestui viciu, cum ar fi ciroza hepatică sau hepatitele cronice toxic nutriționale.

„Fumatul precum și lipsa controlului comercializării produselor de tutun, mai ales în rândul tinerilor, pot reprezintă factori de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare prin modificarea structurii vaselor de sânge. De asemenea, afectarea aparatului respirator: bronhopatiile cronice, precum și cancerul pulmonar, acestea fiind în topul afecțiunilor diagnosticate în ultima perioadă”, avertizează medicul de familie, Valentin Boldea.

Principala cauză: lipsa programelor de screening

Principalii factori care au dus, în opinia sa, la această situație gravă de la nivelul populației sunt lipsa programelor guvernamentale de screening în rândul populației, pentru depistarea precoce a factorilor de risc. De vină este și nivelul slab al educației populației în ceea ce privește stilul de viață nesănătos.

Pentru a corecta aceste deficiențe la nivelul populației trebuie în primul rând programe de screening din partea autorităților, care să ofere populației oportunitatea depistării din timp a modificărilor prin efectuarea analizelor curente de sânge.

„Măcar o dată pe an, efectuarea screening-urilor pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum și a cancerului mamar la femeie. Efectuarea acelor screening-uri populaționale, adică analizele uzuale efectuate periodic, prin informații care să explice ce înseamnă un stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă cât mai naturală cu alimente, cât mai puțin procesate obținute prin agricultură naturală și nu alimente a căror producere este forțată sau consumul de alimente de tip fast food sau procesate industrial”, explică specialistul.

Cum se poate corecta acest „stil de viață nesănătos”

Nu în ultimul rând, medicul spune că o importanță deosebită trebuie acordată și odihnei, pentru că acest stil de viață „pe fugă” nu este benefic pentru sănătatea corpului uman.

„Respectarea normelor de igienă sanitară este un alt factor important în prevenirea bolilor cauzate de infecțiile cu germeni care ne înconjoară fie cât discutăm de virusuri bacterii sau ciuperci acești termeni din natură în contact cu organismul pot provoca afecțiuni infecțioase cum ar fi hepatitele virale dar și afectări bacteriene care sunt din ce în ce mai agresive în ultima perioadă prin modificările survenite în structura acestor agenți microbieni.

În concluzie, adoptarea unui stil de viață sănătos cu o alimentație cât mai sănătoasă, prin evitarea consumului excesiv de grăsimi sau zahăr, evitarea consumului de alcool și a tutunului, precum și un stil de odihnă corespunzătoare, dublat de analize de sânge periodice, pot să preîntâmpine apariția unor afecțiuni ce se pot croniciza și pot duce în timp către complicații și decesul persoanei”, încheie dr. Boldea.

Medic, avertisment despre criza de sânge din spitale

Despre criza de sânge din spitale a vorbit în numărate rânduri și medicul chirurg Paul Ichim. „Dimineață nu aveam sânge indiferent de grupă, adică lipsa totală”, afirmă medicul într-o postare pe Facebook.

„Trecem în spitale printr-o cruntă lipsa de sânge. Avem mulți bolnavi cu hemoragii digestive, cu patologie oncologică, politraume ce au nevoie de transfuzii. Pentru cei cu urgențe imediate se păstrează un stoc de urgență, însă și acesta devine insuficient în situația gestionării concomitente a mai multor cazuri acute. Avem o groază de cazuri oncologice ce presupun intervenții majore, care necesită sigur transfuzii și pe care le tot amânăm la operat. De obicei se mobilizează familia și prietenii, mergând să doneze. Situația devine urâtă rău în cazul pacienților vârstnici, fără aparținători și la care prietenii sunt colegi de generație, neputând să mai doneze”, susține medicul Paul Ichim.

Criză de sânge în spitalele din Româna FOTO: Centrul de Transfuzie Galați

Criză de sânge în spitalele din Româna FOTO: Centrul de Transfuzie Galați

Chirurgul avertizează că situația s-ar putea transforma într-un dezastru, în caz de de accidente colective sau catastrofe naturale. De aceea, este nevoie de „o mișcare de solidaritate”.

De ce unii donatori sunt refuzați

Din sângele obţinut de la o singură persoană pot fi salvate trei vieţi. Totuşi, în ultima perioadă, doar prin numeroase apeluri disperate şi campanii de mobilizare, conducerea Centrului de Transfuzie din Galaţi a reuşit să atragă donatori.

La fel de grav este că o parte dintre cei care vin să doneze sânge sunt refuzaţi, deoarece nu îndeplinesc condiţiile. În ultima perioadă, oamenii mănâncă tot mai dezordonat, foarte gras, iar testele de ficat sunt modificate. De asemenea, apar foarte multe anemii, ca urmare a alimentaţiei necorespunzătoare.

„Din păcate, sunt și oameni care se prezintă, dar au diverse probleme de sănătate și nu mai pot dona”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie din Galaţi.

Înainte de a dona sânge , medicii de la CRTS Galaţi recomandă să fiţi bine hidratat, să fiţi odihnit şi să evitaţi fumatul înainte de donare, dar şi după. Micul dejun poate fi bogat în lichide şi glucide. Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte.

Condiţiile în care puteţi deveni donator de sânge sunt următoarele: să aveţi o stare bună de sănătate fizică şi psihică; vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kilograme la fete şi peste 60 kilograme la băieţi; fără un istoric personal de boli cronice, infecto-contagioase sau psihice, fără intervenţii chirurgicale, tatuaje sau extracţii dentare recente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”