Legea care îl lipseşte de drepturile de fost şef de stat pe Traian Băsescu, atacată la CCR

Legea care îl lipseşte de drepturile de fost şef de stat pe Traian Băsescu, atacată la CCR

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind faptul că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

Soluţia pronunţată pe 29.06.2022 de Curtea de Apel Bucureşti „admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu excepţia de neconstitutionalitate privind: -art.2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, in masura in care se interpretează, in sensul ca instanta de contencios adminstrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci cand exista o indoiala serioasă in privinta constitutionalitatii actului cu putere de lege in baza căruia a fost emis actul administrativ. -Legea nr.243/2021. -art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, in privinta sintagmei “şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.” Respinge cererea de suspendare a executării, ca neintemeiata. Cu recurs, in 5 zile de la comunicare.Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sancţiunea nulitatii.

Traian Băsescu a solicitat şi suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie, pierzând însă, în primă instanţă procesul.


Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci fostul şef de stat îşi va recăpăta privilegiile pe care le-a pierdut în urma decizie privind rolul său de colaborator al Securităţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

3 VIDEO Kadîrov și tragi apa...

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Cu invitați din Laos și Cuba, „măreața” Rusie s-a afișat cu un singur tanc la parada de la Moscova și cu bocanci pierduți de soldați...