Legea privind limba română, promulgată. Maia Sandu: ,Ne-au zis că vorbim limba „moldovenească” ca să ne dezbine

Legea privind limba română, promulgată. Maia Sandu: ,Ne-au zis că vorbim limba „moldovenească” ca să ne dezbine

Maia Sandu a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, menționând că aceasta confirmă adevărul istoric și incontestabil că limba de stat a Republicii Moldova este cea română.

Maia Sandu a promulgat legea privind limba română în legislația țării. FOTO: Facebook

,,Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că „vorba dulce mult aduce”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu susține că zeci de ani, cetățenilor Republicii Moldova li s-a spus că vorbesc ,,moldovenească”, ci nu română pentru a fi dezbinați și prin urmare controlați mai ușor.

,,Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională. Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, a conchis lidera de la Chișinău.

Proiectul a fost votat de Parlamentul de la Chișinău

În data de 16 martie, aleșii poporului din țara vecină au adoptat în lectură finală proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

La votul în prima lectură au fost scandal și îmbrânceli în Legislativul de la Chișinău între parlamentarii PAS, partidul de guvernământ, și aleșii poporului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (CBS), adică opoziția care au părăsit mai devreme ședința, dar au revenit înainte de procesul de vot. Reprezentanții partidului pro rus Șor au lipsit de la ședință.

A stârnit indignarea Kremlinului

Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, urmând logica istorică, limba română ar trebui numită „moldovenească“.

În replică, Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, a spus că declarațiile Mariei Zaharova reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova, precizând ca țara sa nu acceptă lecții de istorie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare