Legume şi fructe în valoare de zeci de milioane de lire sterline putrezesc pe câmp în lipsa forţei de muncă, în Marea Britanie

Legume şi fructe în valoare de zeci de milioane de lire sterline putrezesc pe câmp în lipsa forţei de muncă, în Marea Britanie

Aproximativ 22 de milioane de lire sterline (27 de milioane de dolari) de fructe şi legume au fost irosite în prima jumătate a anului din cauza penuriei de forţă de muncă, potrivit unui sondaj al Uniunii Fermiilor Naţionali care a efectuat aproape 200 de cultivatori. Deoarece sondajul reprezintă o treime din sectorul horticulturii, cifra totală probabil a depăşit 60 de milioane de lire sterline, într-un moment în care preţurile magazinelor alimentare cresc într-un ritm aproape record, potrivit NFU , o asociaţie a fermierilor britanici.

Rezultatele demonstrează impactul negativ pe care lipsa forţei de muncă îl are asupra sectorului alimentar şi agricol, rezultând în pierderi semnificative de recolte într-un moment în care ţara se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieţii din generaţii.

Sondajul a mai arătat că:

  • 40% dintre respondenţi suferă pierderi de recolte ca urmare a penuriei de forţă de muncă
  • 56% dintre respondenţi au raportat o scădere a producţiei – în medie o reducere de 19% la nivelul întreprinderilor
  • În medie pentru sezonul 2022 de până acum, întreprinderile se confruntă cu o penurie de angajaţi de 14% (aceasta se bazează pe recrutare şi nu ţine cont de efectele suplimentare ale părăsirii timpurii)
  • 17% dintre lucrătorii recrutaţi nu s-au prezentat
  • 9% dintre lucrători şi-au părăsit contractul devreme
  • Producătorii se aşteaptă la o scădere suplimentară a producţiei în 2023 de 4,4%

Preşedintele adjunct al NFU, Tom Bradshaw, a declarat: „Nu este nimic altceva decât o farsă că alimentele nutritive şi de calitate sunt irosite într-un moment în care familiile din toată ţara se luptă deja să facă faţă din cauza creşterii costurilor de trai.

„În acelaşi timp, seceta prelungită şi temperaturile record au creat un mediu de creştere cu adevărat provocator pentru fructele şi legumele noastre. Fiecare cultură este valoroasă – pentru fermă şi pentru oamenii ale căror farfurii le umplu. Pur şi simplu nu ne putem permite să lăsăm mâncarea neculeasă.

„În contextul în care cererea privind Programul de lucrători sezonieri se aşteaptă să crească din nou anul viitor, este vital ca schema să aibă capacitatea de a facilita oamenii de care are nevoie sectorul să culeagă, să împacheteze şi să proceseze fructele şi legumele ţării. Aceasta înseamnă creşterea numărului de vize disponibile pentru a satisface nevoile sectorului şi extinderea acestuia la o schemă continuă de cinci ani, pentru a le permite cultivatorilor să aibă încredere să investească în afacerile lor – în special având în vedere că creşterea în sectorul horticol este o ambiţie a guvernului. în Strategia Alimentară Naţională.

„Acest sondaj a demonstrat cât de important este pentru cultivatorii de fructe şi legume să aibă acces la forţa de muncă de care au nevoie. Extinderea Schemei pentru lucrători sezonieri va juca un rol vital în facilitarea acestui acces şi pentru a ne asigura că anul viitor nu vom vedea acest nivel devastator de risipă de alimente.”

Alte rezultate din sondajul NFU:

  • 63% dintre lucrători au fost recrutaţi prin Schema pentru lucrători sezonieri
  • 33% dintre lucrătorii recrutaţi prin Programul pentru lucrători sezonieri au fost returnaţi
  • Afacerile agricole se aşteaptă ca 69% dintre lucrători să vină prin Programul pentru lucrători sezonieri în 2022

Sondajul include rezultate de la 199 de cultivatori din Anglia şi Ţara Galilor, care între ei au angajat peste 22.000 de muncitori sezonieri.

38.000 de vize au fost puse la dispoziţie pentru Schema 2022 pentru lucrători sezonieri. Sectorul necesită 70.000 de muncitori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro