Letonia: Noul preşedinte Egils Levits, fost judecător la CJUE, şi-a preluat mandatul

Letonia: Noul preşedinte Egils Levits, fost judecător la CJUE, şi-a preluat mandatul

Noul preşedinte leton Egils Levits şi-a preluat luni mandatul, depunând jurământul în cadrul unei şedinţe speciale a parlamentului, transmite dpa.

Levits, un avocat în vârstă de 64 de ani, fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), devine cel de-al cincilea preşedinte ale Letoniei de la restabilirea independenţei ţării în 1991.

În discursul inaugural, el a subliniat că în centrul preşedinţiei sale se vor afla, printre altele, solidaritatea şi edificarea unei 'ţări moderne, sustenabile'.

În materie de politică externă, Levits a scos în evidenţă legăturile puternice ale Letoniei cu structurile europene şi transatlantice.

'Suntem parte integrală a lumii occidentale şi a Europei, nu un fel de punte între Vest şi Est. Resping categoric această metaforă', a afirmat noul preşedinte.

Letonia, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, învecinat cu Rusia, are o minoritatea rusofonă semnificativă.

Egils Levits a fost ales preşedinte în luna mai, cu sprijinul a 61 dintre cei 100 de membri ai Saeima, parlamentul unicameral leton.

Levits a trăit o vreme în fosta Germanie Federală, unde părinţii săi emigraseră în 1972, când Letonia făcea parte din componenţa Uniunii Sovietice.

Egils Levits a revenit în Letonia în 1990 şi s-a implicat în mişcarea de independenţă. A fost unul din coautorii declaraţiei de independenţă de pe 4 mai 1990, iar ulterior a devenit primul ambasador al ţării sale în Germania reunificată.

După ce a mai deţinut câteva funcţii diplomatice, a dobândit recunoaştere internaţională ca judecător al CJUE.

Atribuţiile sale ca preşedinte al Letoniei vor fi în cea mai mare parte ceremoniale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”