Libertatea: Autorităţile se pregătesc pentru scenariul în care 10.000 de oameni vor fi în carantină instituţionalizată. Costurile se ridică la 300 de lei/zi pentru o persoană

Libertatea: Autorităţile se pregătesc pentru scenariul în care 10.000 de oameni vor fi în carantină instituţionalizată. Costurile se ridică la 300 de lei/zi pentru o persoană

Peste 100 de persoane se află, la acest moment, în carantină instituționalizată. Ministerul Sănătăţii cere alocarea a 42.000.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, iar „scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un număr de 10.000 persoane aflate în carantină”, dezvăluie  Libertatea .

Reprezentanții Ministerului Sănătății au stabilit, în urma unor analize, un cost de 300 lei/zi/persoană pentru 14 zile de carantinare

230 lei/zi/persoană reprezintă cheltuielile cu cazarea care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora, se precizează în proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii

Cheltuielile cu hrana (3 mese/zi/persoană), cu apa (între 2-4 l/zi/persoană) şi cu îmbrăcămintea corespunzătoare (pijmale – 2 buc/persoană şi papuci de unică folosinţă – 2 perechi/persoană, pentru toată perioada de carantinare) se ridică la 70 lei/zi/persoană.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că această sumă „a rezultat în urma consultării pieţei în mediu online”.

În cazul în care cazarea va fi asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, „cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG

Alte cheltuieli, precum cele „cu translatorul si cu tratamentele medicale necesare” se vor deconta punctual, doar pe baza unor documente justificative.

Cum e viaţa în „carantina instituţionalizată”

Autoritățile publice locale sau județene sunt cele care au obligația de a asigura spații special amenajate pentru carantină, în vederea cazării persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească nişte criterii minime, printre care: acces controlat în incintă; asigurarea unei suprafețe utile de minim de 10 mp/cameră, cu grup sanitar propriu cu duș; asigurarea procedurilor de management adecvat al deșeurilor periculoase; asigurarea unui spaţiu de depozitare a bagajelor şi a altor efecte personale ale persoanelor carantinate; acces la internet.

Conform proiectului de HG, la nivelul spațiilor pentru carantină vor fi asigurate tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente. Cei cazaţi aici vor primi lenjerie (minim 2 rânduri/ pat), prosoape, „hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios”. 

Masa servită în cameră, lenjeria, prosoapele și hainele dezinfectate

Masa va fi servită în cameră și pot fi utilizate doar tacâmuri și veselă de unică folosință. O altă regulă de bază în spaţiile de carantină este dezinfectarea lenjeriei, a prosoapelor şi a hainelor, înainte ca ele să fie spălate. Decontarea cheltuielilor cu persoanele aflate în carantină instituţionalizată se va face lunar, prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii. Conform ultimelor date publicate de Grupul de Comunicare Strategică, ieri se aflau în carantină instituționalizată 107 persoane, testate pentru a se determina dacă au contactat virusul COVID-19, iar alte 11.505 persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”