Lidera opoziţiei din Peru, Keiko Fujimori, arestată pentru spălare de bani

Lidera opoziţiei din Peru, Keiko Fujimori, arestată pentru spălare de bani

Lidera opoziţiei peruviene, Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte al statului Peru, Alberto Fujimori, a fost arestată miercuri pentru spălare de bani în timpul campaniei electorale din 2016, a anunţat avocata sa Giuliana Loza, informează AFP şi dpa.

Keiko Fujimori, 43 de ani, a fost arestată în timp ce se ducea spre biroul judecătorului pentru a fi audiată în acest dosar, a adăugat avocata, care a calificat această decizie drept "abuz" al justiţiei.

Justiţia suspectează partidul de dreapta al lui Keiko Fujimori, Forţa Populară (FP), că a primit bani de la gigantul brazilian BTP Odebrecht, aflat în mijlocul unui scandal de corupţie ce agită întreaga regiune. Acest gigant brazilian în domeniul construcţiilor a recunoscut că a dat de-a lungul anilor mită pentru a obţine şantiere peste tot în America Latină. Alte în jur de 20 de persoane se află în colimatorul justiţiei peruviene.

Plasarea în detenţie provizorie, pentru zece zile, a liderei opoziţiei intervine în condiţiile în care graţierea fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000) a fost anulată miercurea trecută de justiţia peruviană, aminteşte Giuliana Loza.

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, 80 de ani, a fost internat în spital la câteva ore după ce Curtea Supremă de la Lima i-a anulat graţierea ce i-a fost acordată în decembrie 2017 şi a ordonat arestarea lui imediată. Spitalizat la ora actuală într-o clinică din Lima sub supravegherea poliţiei, el este considerat un "deţinut", potrivit justiţiei. Alberto Fujimori trebuie să mai stea după gratii 15 ani din totalul celor 25 pe care-i prevede sentinţa pentru abuzuri privind drepturi ale omului.

După înfrângerea la distanţă foarte mică în faţa lui Pedro Pablo Kuczynski în alegerile prezidenţiale din 2016, "Keiko", cum este denumită fiica lui Fujimori în Peru, conduce opoziţia peruviană pe fondul rivalităţii cu fratele său mai mic Kenji, devenit o personalitate politică de prim rang.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...