Liderii europeni vor dezbate cum să răspundă la explozia preţurilor la energie

Liderii europeni vor dezbate cum să răspundă la explozia preţurilor la energie

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor avea joi un summit pentru a discuta cum să răspundă la explozia preţurilor la energie, o criză care a scos la lumină diferenţele de opinie privind obiectivele climatice ale blocului comunitar, şi dacă această criză necesită o revizuire a regulilor de pe piaţa energetică europeană, transmite Reuters.

De asemenea, liderii UE vor discuta setul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a publicat săptămâna trecută şi în care se preciza că Bruxellesul va analiza şi opţiunile pe termen lung pentru a răspunde la şocul creşterii preţurilor.

Majoritatea ţărilor UE au elaborat deja planuri de urgenţă pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, inclusiv reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodăriile defavorizate, iar joi liderii europeni vor încuraja şi alte state să facă acelaşi lucru.

O variantă preliminară a concluziilor summitului, consultată de Reuters, inivită ţările membre să utilizeze de urgenţă setul de măsuri prezentate de Comisia Europeană "pentru a oferi un ajutor pe termen scurt celor mai vulnerabili consumatori şi a sprijini companiile europene".

Însă când vine vorba de măsuri pe termen lung, există diferenţe mari de opinie cu privire la măsurile care se impun.

"Statele membre sunt foarte divizate. Nu există o viziune comună cu privire la ce trebuie făcut exceptând să urmeze recomandările Comisiei şi să utilizeze măsuri naţionale pentru a ajuta consumatorii vulnerabili. Însă dincolo de aceasta, nu există absolut niciun acord", a declarat un diplomat european.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins valori record în contextul în care livrările limitate au coincis cu ieşirea economiilor din pandemia de COVID-19, ceea ce a majorat facturile consumatorilor.

O serie de ţări precum Spania, Italia şi Grecia vor ca UE să răspundă la această criză cu modificări de reglementare. Aceste ţări propun achiziţii comune de gaze naturale pentru ţările UE pentru formarea unei rezerve strategice precum şi decuplarea preţurilor la electricitate de costul gazelor naturale utilizate pentru producţia de electricitate.

În schimb, alte state precum Germania şi Belgia sunt reticente la ideea de a modifica reglementările ca răspuns a ceea ce ele consideră că este o criză temporară. Comisia Europeană se aşteaptă ca preţurile să se stabilizeze la un nivel mai redus în luna aprilie 2022.

Documentul preliminar consulat de Reuters nu include nicio recomandare de acţiune concretă, astfel că, cel mai probabil, Summitul de joi al liderilor europeni va preda ştafeta miniştrilor europeni ai Energiei, care vor avea o reuniune de urgenţă în data de 26 octombrie.

Într-o notă pregătitoare elaborată înaintea acelei reuniuni, consultată de asemenea de Reuters, se menţionează că miniştrii vor discuta "ce măsuri viitoare ar putea fi avute în vedere, la nivelul UE cât şi la nivelul statelor membre, inclusiv utilizarea instrumentelor financiare ale UE".

Explozia preţurilor a scos la lumină unele tensiuni mai vechi existente între statele membre cu privire la politicile blocului comunitar destinate combaterii schimbărilor climatice, o dovadă în acest sens fiind solicitările formulate săptămâna aceasta de Polonia pentru a amâna sau întârzia unele măsuri de înverzire avute în vedere de Bruxelles. Însă diplomaţii europeni susţin că Polonia este izolată cu privire la acest dosar, celelalte state apreciind că preţurile ridicate la gaze ar trebui să urgenteze tranziţia Europei la energiile regenerabile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /