Liderul Autorității Palestiniene, despre atacul asupra Israelului: Avem dreptul la apărare împotriva „terorii coloniștilor”

Liderul Autorității Palestiniene, despre atacul asupra Israelului: Avem dreptul la apărare împotriva „terorii coloniștilor”

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul său are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie”.

Mahmoud Abbas FOTO EPA-EFE

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie în cadrul unei reuniuni de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene, transmite Reuters, citând agenţia de presă WAFA.

În august, Mahmoud Abbas a provocat un scandal după ce a declarat că naziştii i-au atacat pe evrei pentru „rolul social” al acestora, reamintește Reuters, potrivit Agerpres .

„S-a explicat asta de către mulţi autori evrei. Când au spus că Hitler i-a omorât pe evrei pentru că erau evrei, iar Europa îi ura pe evrei pentru că erau evrei, nu. S-a explicat clar că au luptat (împotriva evreilor, n. red.) din cauza rolului lor social, nu a religiei”, a susţinut atunci Abbas.

Comunitatea internaţională, în frunte cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, a condamnat atunci în mod ferm această declaraţie.

Într-un mesaj audio difuzat sâmbătă dimineață de postul de televiziune al Hamas, comandantul braţului armat al acestei mişcări islamiste palestiniene a anunţat că a declanşat operaţiunea „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului şi că a tras „peste 5.000 de rachete”.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie” ale Israelului, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, în înregistrarea audio difuzată de Al-Aqsa TV.

Armata israeliană a anunţat că Hamas se află la originea unui „atac combinat, ce include tiruri cu rachete şi infiltrări ale teroriştilor în teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza”.

În jurul orei locale 11.00, la aproximativ cinci ore de la declanșarea operațiunii „Potopul Al-Aqsa”, armata israeliană a informat că întreprinde primele lovituri aeriene în Fâșia Gaza, ca represalii la tirurile de rachete ale Hamas.

În mai, Israelul a purtat o ofensivă de cinci zile împotriva Jihadului Islamic Palestinian, o altă organizație din Fâşia Gaza. Acel război s-a soldat cu moartea a 34 de palestinieni şi a unei israelience.

Aproximativ 2,3 milioane de persoane trăiesc în Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian condus de Hamas și care se află sub blocadă israeliană din 2007.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?