Liderul conservatorilor austrieci, Sebastian Kurz, invită extrema dreaptă la negocieri pentru formarea unei coaliții

Tânărul lider al conservatorilor austrieci, Sebastian Kurz, câștigătorul alegerilor legislative din 15 octombrie, a anunțat marți că invită Partidul Libertății din Austria (FPO, extrema dreaptă) la negocieri exclusive în vederea formării unei coaliții de guvernare, informează AFP.

'Am decis să-l invit pe Heinz-Christian Strache (liderul FPO) la negocieri pentru formarea unui guvern', a declarat Kurz în timpul unei conferințe de presă la Viena, subliniind că a avut deja discuții preliminare 'foarte constructive' cu acesta.

'Austria merită formarea rapidă a unui guvern stabil', a adăugat Kurz, exprimându-și speranța să reușească 'înainte de Crăciun în orice caz'.

Acest demers este foarte așteptat, Kurz și Strache dând în ultimele zile tot mai multe semnale în acest sens, în timp ce cancelarul social-democrat aflat la sfârșit de mandat, Christian Kern, a anunțat că se pregătește să intre în opoziție, după zece ani în care a format o mare coaliție cu conservatorii.

Dacă vor reuși, actualele negocieri guvernamentale vor deschide calea spre revenirea la putere a FPO, la 17 ani după ce a fost invitat în anul 2000 de un alt conservator, Wolfgang Schussel. La acea dată, o astfel de inițiativă a provocat nemulțumire pe plan european.

Cu toate acestea, Sebastian Kurz a dat marți asigurări că 'o orientare proeuropeană clară' este absolut necesară pentru a intra în guvernul său.

Kurz și al său Partid Creștin-Democrat (OVP) au câștigat alegerile legislative din 15 octombrie cu 31,5% din voturi, depășind-i pe social-democrați (26,9%) și pe cei din FPO (26%).

La 31 de ani, Kurz va deveni cel mai tânăr lider din lume.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut