Liderul diplomației chineze a discutat cu omologul său iranian: Teheranul „are dreptul la autoapărare”

Liderul diplomației chineze a discutat cu omologul său iranian: Teheranul „are dreptul la autoapărare”

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vorbit la telefon cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a anunțat marţi agenţia oficială Xinhua, precizând că Teheranul şi-a exprimat din nou „dorinţa de reţinere" după atacul său fără precedent asupra teritoriului israelian, relatează AFP.

Wang Yi a vorbit cu Hossein Amir-Abdollahian. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Potrivit Xinhua, Hossein Amir-Abdollahian l-a informat pe Wang Yi despre poziţia iraniană în ce priveşte bombardarea, atribuită Israelului, unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, în Siria, scrie Agerpres.

Tot potrivit agenţiei chineze, diplomatul iranian a estimat că Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite „nu a adus răspunsul necesar la acest atac" şi că „Iranul are dreptul la autoapărare ca răspuns la încălcarea suveranităţii sale".

Pe 1 aprilie, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au fost ucişi în lovituri asupra consulatului iranian la Damasc.

Drept ripostă, Teheranul a lansat pentru prima dată, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, un atac direct asupra teritoriului israelian . Asalt la care Israelul a promis că va răspunde.

Hossein Amir-Abdollahian a dat asigurări că Iranul are, însă, „dorinţa de a da dovadă de reţinere" şi nu intenţionează să contribuie la escaladare mai importantă a tensiunilor. Situaţia regională este deja „foarte sensibilă", a subliniat el.

În ce îl priveşte pe Wang Yi, el a afirmat că Beijingul „condamnă cu fermitate şi se opune ferm atacului" asupra anexei consulare a Iranului, considerându-l o „încălcare gravă a dreptului internaţional", a raportat Xinhua.

Se pare că Iranul este capabil să gestioneze bine situaţia şi să evite ca regiunea să cunoască mai multe tulburări, protejându-şi în acelaşi timp propria suveranitate şi demnitate", a adăugat Wang Yi, citat de Xinhua.

Hossein Amir-Abdollahian i-a mai spus omologului său chinez că orice nou atac împotriva intereselor sau securităţii Iranului va declanşa un răspuns „decisiv, imediat şi important", avertizând în special Casa Albă, a transmis Xinhua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro