Liderul grupării Wagner, o amenințare la adresa puterii lui Putin? Ce spune ISW

Liderul grupării Wagner, o amenințare la adresa puterii lui Putin? Ce spune ISW

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, continuă să acumuleze putere și înființează o structură militară paralelă cu Forțele Armate Ruse, care ar putea deveni o amenințare la adresa puterii lui Putin - cel puțin în spațiul informațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

FOTO Profimedia

Blogerii militari ruși au raportat că Prigojin sponsorizează formarea unui batalion de voluntari recrutați de Igor Girkin, un criminal de război rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Girkin este un critic fervent al comandamentului militar superior rus și o figură proeminentă printre ultranaționaliștii ruși care au participat la anexarea Crimeei sau la confiscările ilegale rusești ale teritoriului ucrainean din Donbas în 2014.

Blogerii militari au remarcat că structura Forțelor Armate ruse l-a împiedicat de mult timp pe Girkin să își formeze propriul batalion de voluntari din cauza lipsei de provizii și a altor restricții birocratice, în timp ce Prigojin își permite luxul de a opera forțele Wagner fără supravegherea directă a Ministerului rus al Apărării (MoD).

Șeful grupării Wagner deține o poziție deosebit de avantajoasă în cadrul structurii statului rus și a spațiului informațional rusesc, care îi permite să își extindă electoratul în Rusia mai ușor decât comandamentul militar superior rusesc căzut în dizgrație.

Acesta se poate promova liber pe el însuși și forțele sale, criticând în același timp oficialii de la Kremlin sau forțele armate ruse, fără teama de represalii, Putin depinzând de forțele Wagner.

Liderul mercenarilor, de exemplu, a declarat în mod sarcastic într-un interviu că el construiește „Linia Wagner” în încercarea de a face ca Forțele Armate Ruse care „se ascund în spatele lui grupării” să se simtă în siguranță.

De asemenea, acesta își exprimă în mod frecvent criticile la adresa armatei ruse în interviuri cu publicații online rusești și printre canalele Telegram afiliate lui Wagner, care îi permit să ajungă și să interacționeze cu audiențe inaccesibile pentru Ministerul rus al Apărării, care este restricționat în declarațiile sale publice și în mijloacele sale de comunicare.

El beneficiază, de asemenea, de faptul că nu deține nicio poziție oficială de responsabilitate. El nu se află la comanda niciunei axe din Ucraina și nici nu este responsabil de vreun efort birocratic major. El îi poate critica liber pe cei care se află în poziții de autoritate fără teama că cineva poate indica ceva de care a fost responsabil în mod specific și pe care nu a reușit să îl realizeze.

Șeful mercenarilor pare să se fi distanțat de un alt om puternic, liderul cecen Ramzan Kadîrov, după ce criticile lor comune la adresa comandamentului militar superior rus la 1 octombrie au atras multă atenție.

Această schimbare retorică poate indica faptul că Kadîrov își pierde influența și poziția și se poate teme că își pierde controlul asupra Republicii Cecenia, pe fondul dezaprobării tot mai mari a publicului cecen față de cererile sale de susținere a războiului lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro