Liderul opoziţiei Raul Khadjimba, ales preşedinte al regiunii separatiste georgiene Abhazia

Liderul opoziţiei Raul Khadjimba, ales preşedinte al regiunii separatiste georgiene Abhazia

Liderul opoziţiei Raul Khadjimba a fost ales preşedinte al republicii Abhazia, o regiune separatistă georgiană din Caucaz, potrivit unor date preliminare publicate de către Comisia electorală locală.

Raul Khadjimba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Khadjimba a obţinut victoria în alegeri încă din primul tur, cu 50,57% din voturile exprimate, iar principalul său rival Asslan Bjania, fostul şef al serviciului naţional de securitate, a obţinut un scor de 35,91%, a anunţat comisia luni, citată de agenţii ruseşti de presă.

Absolvent al Înaltei Şcoli KGB (serviciile de securitate societice) de la Moscova, Raul Khadjimba, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat în fruntea manifestaţiilor care l-au obligat la 1 iunie pe fostul preşedinte Aleksandr Ankvab să demisioneze, provocând alegeri anticipate.

Uniunea Europeană (UE) a declarat că "nu recunoaşte" acest scrutin, subliniind că "susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei".

La rândul ei, Georgia a catalogat aceste alegeri drept o "încălcare a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, în primul rând a celor privind suveranitatea statelor".

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera cu Rusia, în apropiere de Soci (sud-vest), situat la malul Mării Negre, la poalele Munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa şi a luptat cu forţele georgiene la începutul anilor '90.

Rusia, care susţine atât Abhazia, cât şi Osetia de Nord, altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii în urma unui scurt război cu Georgia, în august 2008.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”