Liderul organizației Stat Islamic în Afganistan și Pakistan, ucis de o dronă americană, confirmă un ambasador afgan

Liderul organizației Stat Islamic în Afganistan și Pakistan, ucis de o dronă americană, confirmă un ambasador afgan

Liderul organizației Stat Islamic (SI) în Afganistan și Pakistan, Hafez Saeed, a fost ucis în iulie într-o lovitură aeriană americană la frontiera dintre două țări, a declarat vineri un responsabil american din domeniul apărării, citat de AFP.

Moartea lui Hafez Saeed constituie un regres serios pentru gruparea jihadistă care încearcă să se implanteze în Pakistan și Afganistan.

Autoritățile afgane au anunțat în mod eronat că acest lider al SI a fost ucis în iulie 2015 atunci când o lovitură a unei drone americane a vizat mai mulți membri din conducerea organizației în provincia afgană Nangarhar, în apropierea frontierei pakistaneze.

Acest atac a avut loc cu mai puțin de șase luni după ce o altă lovitură aeriană a provocat moartea lui Abdul Rauf Khadim, suspectat că ar fi numărul doi al SI în țară.

Hafez Saeed a fost numit la începutul anului trecut în fruntea "Provinciei Khorasan", care include Afganistanul, Pakistanul și teritorii în țările vecine.

De atunci, numeroși talibani afgani au început să lupte sub drapelul SI pentru a-și crea imaginea unei forțe mai sângeroase.

Majoritatea trupelor NATO au părăsit Afganistanul, lăsând forțelor locale responsabilitatea asigurării securității. Acestea continuă să se bazeze pe forța aeriană și consilierea americane, dar întâmpină încă dificultăți în a stopa frecventele ofensive ale talibanilor, notează AFP.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 „Abia aștept să vă arăt tot”