Limita de căldură admisă de corpul uman. Cum ne afectează canicula și cum putem să ne protejăm

Limita de căldură admisă de corpul uman. Cum ne afectează canicula și cum putem să ne protejăm

Limita de căldură admisă de corpul uman se referă la temperatura maximă la care corpul uman poate funcționa eficient fără a suferi de efectele negative ale supraîncălzirii. Aceasta variază în funcție de mai mulți factori.

Nu stați prea mult în soare, la ore nepotrivite! Riscați să faceți insolație

Temperaturile extreme ne pun viața în pericol Arhiva Adevărul

Umiditatea, activitatea fizică, aclimatizarea și starea generală de sănătate influențează capacitatea organismului de a reacționa la temperaturi extreme.

Cercetătorii au investigat momentul în care corpul începe să consume mai multă energie pentru a se menține răcit la temperaturi ridicate și au descoperit că limita superioară a temperaturii este între 40 grade Celsius și 50 grade Celsius când corpul uman încetează să funcționeze optim.

Dar, temperatura critică se poate instala și la aproximativ 35°C, dacă umiditatea ridicată devine insuportabilă pentru corpul uman pe termen lung, pentru că mecanismele de răcire prin transpirație devin ineficiente.

În condiții de umiditate scăzută, temperaturile de până la 40°C pot fi suportabile dar doar pentru perioade scurte, atrag atenția specialiștii.

Cum reacționează corpul când pierde capacitatea de a elimina căldura excesivă

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege cum se întâmplă acest lucru și pentru a oferi perspective pe măsură ce valurile de căldură și temperaturile neobișnuit de ridicate continuă să afecteze regiunile din întreaga lume.

Temperaturile au crescut rapid în întreaga lume, pe măsură ce valurile de căldură actuale atrag atenția cu avertismente de sănătate și îngrijorare printre oamenii de știință din domeniul schimbărilor climatice.

Conform unui studiu al Universității Roehampton din Anglia, corpul uman poate să își piardă capacitatea de a elimina căldura excesivă și de a mai funcționa optim când temperaturile externe depășesc 40 de grade Celsius.

Conform aceluiași studiu, limita inferioară a zonei termo-neutre este de 28℃, sub care corpul cheltuie mai multă energie pentru a-și menține temperatura ideală.

Una dintre modalitățile cheie în care face acest lucru este prin tremur - atunci când grupele musculare cheie se contractă involuntar pentru a produce căldură.

La temperaturi mai ridicate , corpul utilizează alte mecanisme pentru a se răcori, cum ar fi transpirația și vasodilatația vaselor de sânge de la suprafața pielii pentru a crește pierderea de căldură. Cu toate acestea, în timp ce limita inferioară a zonei termo-neutre a fost stabilită, limita superioară este încă nesigură.

La ce temperatură începe transpirația umană

Unul dintre cele mai recente studii pe această temă sugerează că limita superioară poate fi de aproximativ 32℃, deoarece la această temperatură începe transpirația umană. Totuși, un alt studiu a remarcat că rata metabolică începe să crească la 40℃.

Cercetări suplimentare asupra limitei superioare a zonei termo-neutre ar putea determina adoptarea unor politici adecvate la condițiile de muncă, sport, medicație și călătorii internaționale.

Cercetătorii de la Universitatea Roehampton - Anglia, care au reluat niște experimente din 2021, legate de limita superioară a zonei termo-neutre, au descoperit și că limita superioară se află cel mai probabil între 40℃ și 50℃ . Rezultatele experimentelor au fost prezentate în cadrul Conferinței Anuale a Societății de Biologie Experimentală din Edinburgh, Scoția.

Cum afectează temperatura și umiditatea corpul uman

Experimentele au fost realizate cu ajutorul a 13 voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 23 și 58 de ani, femei și bărbați, care au fost expuși unor temperaturi și condiții de umiditate diferite, timp de o oră. În această perioadă s-a urmărit, printre altele tensiunea arterială, rata transpirației, frecvența cardiacă și ritmul respirator.

„Descoperirile par să varieze în funcție de umiditate”, a remarcat dr. Mark Guido, endocrinolog la Novant Health Forsyth Endocrine Consultants din Winston Salem, Carolina de Nord, verificând rezultatele obținute.

Cercetătorii au mai observat și că participanții expuși la temperaturi de 50 de grade Cesius și o umiditate a aerului de 50% au transpirat cu 74% mai mult și au experimentat o creștere a frecvenței cardiace cu 64% în comparație cu condițiile de bază și au concluzionat că inimile acestora au avut nevoie de mai mult oxigen pentru a menține o funcție optimă.

Și au mai remarcat un lucru interesant - și anume că consumul de apă în fiecare dintre condiții nu a răcit corpul uman în mod eficient.

Care sunt efectele căldurii, cum evităm o supraîncălzire a corpului uman

De la deshidratare, la epuizare termică și insolație, organismul uman reacționează diferit de la o persoană la alta, în funcție de starea de sănătate și de condițiile extreme la care este expus.

Pierderea excesivă de apă și electroliți prin transpirație poate duce la deshidratare, iar epuizarea termică se remarcă prin slăbiciune, amețeală, greață și transpirație excesivă. Urgența medicală apare și atunci când temperatura corpului crește peste 40°C, ducând la confuzie, pierderea cunoștinței și chiar moarte, dacă nu este tratată prompt.

Sfaturi practice pe timp de caniculă

În atare condiții, specialiștii recomandă ca în primul rând să evităm cât mai mult expunerea la soare, plimbările în aer liber în perioadele caniculare, iar dacă putem să închidem ferestrele, pentru a împiedica pătrunderea căldurii în încăperile în care ne aflăm, dar și să ne hidratăm cât mai bine , printr-un consum optim de apă și alte lichide.

Și dacă în condiții normale, este recomandat să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, pe timp de caniculă această cantitate trebuie crescută. O regulă simplă este de a bea apă în mod regulat, chiar și când nu nu este sete. Indicată este câte o cană - aproximativ 250 ml la fiecare 15-20 de minute de activitate intensă în aer liber, altfel spus 13 căni/zi de lichide în cazul bărbaților și nouă căni/zi de lichide în cazul femeilor, dar cantitățile ar trebui crescute pe timp de caniculă.

Băuturile cu cofeină sau alcool ar trebui cât mai mult evitate sau cel puțin să nu fie consumate în mod excesiv, deoarece contribuie la deshidratare. Printre alimentele bogate în apă se numără pepenele roșu, castraveții și portocalele, ele pot ajuta la hidratare. Celor care fac activități fizice intense, le sunt recomandate soluțiile de rehidratare sau băuturile pentru sportivi care conțin electroliți.

Ascultarea semnalelor corpului și adoptarea măsurilor preventive pot ajuta la protejarea sănătății în condiții extreme de temperatură, la un stil de viață sănătos .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

5 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa