Limitarea libertății de circulație a forței de muncă ar putea să nu diminueze semnificativ imigrația netă în Marea Britanie (raport)

Limitarea libertății de circulație a forței de muncă ar putea să nu diminueze semnificativ imigrația netă în Marea Britanie (raport)

O eventuală decizie a Marii Britanii de a limita libertatea de circulație a forței de muncă provenite din Uniunea Europeană ar putea să nu ajute foarte mult în realizarea obiectivului reducerii imigrației nete, din cauza faptului că imigrația netă a extracomunitarilor este mai ridicată decât cea a comunitarilor, relevă un raport publicat luni de parlamentul de la Londra, transmite agenția EFE.

"Până la finalul lui iunie 2016 imigrația provenită din afara Uniunii Europene a fost considerabil mai ridicată decât cea provenită din UE", se arată în raportul elaborat de o comisie a Camerei Lorzilor. În consecință, restabilirea controlului național asupra imigrației provenite din UE ar putea să nu aibă efectul așteptat asupra diminuării imigrației nete (diferența dintre sosirile și plecările imigranților), apreciază autorii documentului.

Oficiul Național de Statistică britanic a publicat luna trecută ultimele date referitoare la evoluția imigrației, ce arată că în intervalul de 12 luni până în septembrie 2016 imigrația netă în Marea Britanie a fost de 273.000 de persoane, cu 49.000 sub nivelul din cele 12 luni anterioare, dar încă departe de obiectivul de 100.000 pe an dorit de guvernul de la Londra.

Pe de altă parte, același raport al Camerei Lorzilor semnalează că o eventuală extindere și pentru cetățenii comunitari a obligativității sistemului de permise de muncă aplicabil în prezent celor extracomunitari va afecta în mod disproporționat unele sectoare ale economiei ce au mare nevoie de forță de muncă din străinătate, precum sectorul medical sau culesul fructelor.

"Modul în care guvernul va reglementa libertatea de circulație este un aspect crucial în abordarea negocierilor Marii Britanii cu UE (privind Brexit-ul — n.r) și ar putea avea consecințe pe termen lung pentru viitorul relațiilor comerciale" cu blocul comunitar, a indicat Usa Prashar, președinta comisiei care a întocmit acest raport.

Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind declanșarea Brexit-ului, pentru a garanta drepturile cetățenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană. Dar guvernul condus de Theresa May speră să elimine acest amendament la votul din Camera Comunelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”