Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Limitarea libertății de circulație a forței de muncă ar putea să nu diminueze semnificativ imigrația netă în Marea Britanie (raport)

O eventuală decizie a Marii Britanii de a limita libertatea de circulație a forței de muncă provenite din Uniunea Europeană ar putea să nu ajute foarte mult în realizarea obiectivului reducerii imigrației nete, din cauza faptului că imigrația netă a extracomunitarilor este mai ridicată decât cea a comunitarilor, relevă un raport publicat luni de parlamentul de la Londra, transmite agenția EFE.

"Până la finalul lui iunie 2016 imigrația provenită din afara Uniunii Europene a fost considerabil mai ridicată decât cea provenită din UE", se arată în raportul elaborat de o comisie a Camerei Lorzilor. În consecință, restabilirea controlului național asupra imigrației provenite din UE ar putea să nu aibă efectul așteptat asupra diminuării imigrației nete (diferența dintre sosirile și plecările imigranților), apreciază autorii documentului.

Oficiul Național de Statistică britanic a publicat luna trecută ultimele date referitoare la evoluția imigrației, ce arată că în intervalul de 12 luni până în septembrie 2016 imigrația netă în Marea Britanie a fost de 273.000 de persoane, cu 49.000 sub nivelul din cele 12 luni anterioare, dar încă departe de obiectivul de 100.000 pe an dorit de guvernul de la Londra.

Pe de altă parte, același raport al Camerei Lorzilor semnalează că o eventuală extindere și pentru cetățenii comunitari a obligativității sistemului de permise de muncă aplicabil în prezent celor extracomunitari va afecta în mod disproporționat unele sectoare ale economiei ce au mare nevoie de forță de muncă din străinătate, precum sectorul medical sau culesul fructelor.

"Modul în care guvernul va reglementa libertatea de circulație este un aspect crucial în abordarea negocierilor Marii Britanii cu UE (privind Brexit-ul — n.r) și ar putea avea consecințe pe termen lung pentru viitorul relațiilor comerciale" cu blocul comunitar, a indicat Usa Prashar, președinta comisiei care a întocmit acest raport.

Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind declanșarea Brexit-ului, pentru a garanta drepturile cetățenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană. Dar guvernul condus de Theresa May speră să elimine acest amendament la votul din Camera Comunelor.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

4 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

5 ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din …

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări