Lista averilor oligarhilor ruși răspândite prin lume

Lista averilor oligarhilor ruși răspândite prin lume

Ce averi au oligarhii lui Putin. O parte considerabilă din bogăția Rusiei a fost deturnată în străinătate de politicieni corupți și oameni de afaceri bine conectați, relatează OCCRP .

Ce averi au oligarhii lui Putin

Am vrut să știm unde s-a dus – așa că am început să vânăm.

OCCRP și partenerii săi au căutat în evidențele funciare, în registrele corporative și în scurgerile de informații offshore pentru a crea această bază de date cu activele aparținând unor personalități cheie apropiate de Vladimir Putin.

Nu este ușor să demonstrezi că ești proprietar de iahturi, vile și avioane, deoarece proprietarii lor se străduiesc adesea să le țină ascunse.

Am inclus activele în această bază de date doar dacă cercetătorii noștri au descoperit dovezi clare ale proprietății acestora. Am inclus, de asemenea, activele deținute de membri ai familiei și de împuterniciți cunoscuți ai personalităților pe care le-am investigat.

Cine sunt oligarhii?

Oligarhii inițiali ai Rusiei au inclus unii dintre primii săi antreprenori din perioada în care Mihail Gorbaciov a slăbit rigorile controlului exercitat de Partidul Comunist la sfârșitul anilor 1980. Aceștia au făcut averi în anii 1990, pe măsură ce Rusia, sub conducerea lui Elțîn, s-a transformat din capitala Uniunii Sovietice într-un stat primitiv al capitalismului.

Guvernul lui Elțîn a accelerat acest proces prin privatizarea activelor de stat cu discounturi mari, punând averi masive în mâinile câtorva persoane selecte – dintre care unele au încheiat apoi o înțelegere pentru a-și folosi averile și activele mediatice pentru a-l ajuta pe Elțîn să învingă un Partid Comunist reînviat și să câștige realegerea în 1996.

Această afacere a ajuns să fie cunoscută sub numele de „împrumuturi pentru acțiuni”, deoarece guvernul și-a plasat banii în băncile oligarhilor, a luat banii înapoi sub formă de împrumuturi și apoi nu i-a mai plătit. În esență, oligarhii au primit active ale statului în schimbul banilor statului. În mod semnificativ, acești oligarhi au exercitat, de asemenea, o influență asupra administrației lui Elțîn, influențând politica și, în unele cazuri, ocupând poziții guvernamentale oficiale.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu