Lituanienii fac donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pe care o vor dona Ucrainei

Lituanienii fac donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pe care o vor dona Ucrainei

O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.

Prezentatorul de televiziune a lansat campania de finanțare prin donații a achiziționării dronei destinate Forțelor Armate ale Ucrainei subliniind că, deși printr-o astfel de practică este de regulă imposibil să se achiziționeze tehnică militară de acest nivel, de data aceasta acțiunea a fost convenită cu ministerele Apărării din Lituania și Turcia, iar Baykar Defense a dat undă verde acestei inițiative.

Potrivit surselor media ucrainene, pe 26 mai la ora 12 fuseseră deja strânși peste 1,7 milioane de euro. Așa cum sublinia Tapinas în postarea sa, ”este probabil pentru prima dată în istoria cetățenilor unui stat când aceștia pot cumpăra și dona armament de asemenea valoare unui alt stat”.

Pe parcursul celor trei luni de război, utilizarea dronelor Bayraktar TB2 de către armata ucraineană a afectat serios forțele ruse.

Video - atacul unei drone Bayraktar TB2, asupra unei vedete ruse de tip Raptor:


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?