LIVE Consultările președintelui Iohannis cu partidele. Prima discuție este cu liberalii

LIVE Consultările președintelui Iohannis cu partidele. Prima discuție este cu liberalii

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare au început, vineri, la Palatul Cotroceni. Prima discuție a fost cu liberalii.

Comisarul.ro transmite principalele momente și declarații:

12.15 – Președintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultări:

E nevoie de rectificare bugetară cât mai urgentă, un guvern care trebuie validat cât mai rapid și care va guverna 12 luni, va aproba bugetul, va organiza alegerile, nu va face altceva decât o administrare corectă și fără OUG în niciun domeniu.

Un astfel de guvern poate fi votat oricând.

Noi nu credem în varianta anticipatelor dintr-un singur motiv – aceasta ar însemna guvern interimar până în mai, Parlament dizolvat din decembrie, ar însemna că nu avem buget până în primăvară.

Să arunci țara într-o astfel de criză economico-financiară înseamnă că ești inconștient. Dar dacă toată lumea va ajunge la concluzia că trebuie acum anticipate, noi suntem pregătiți.

Cu guvernul, propunerea noastră: prima opțiune e un premier din UDMR, nu am făcut o nominalizare (…) a doua opțiune, un premier independent, nu tehnocrat, din zona financiară, bancară, care să aibă un guvern independent, care nu face excese, dar are grijă de buget, de fiscalitate, de venituri, cheltuieli; ultima soluție, de rezervă, un guvern condus de președintele PNL, Ludovic Orban. Dar acolo înțeleg că nu mai e nevoie de noi pentru că deja PSD a anunțat că dacă nu taie pensii, salarii, susține guvernul Orban.

Riscurile cu guvern PNL sunt că toată lumea își va încerca dinții pe acest guvern și se erodează.

Am înțeles că și președintele Iohannis dorește să se rezolve problema guvernului foarte repede.
Până nu discutăm, nu semnăm cec în alb pentru nimeni.

12.00 – Au început consultările președintelui Iohannis cu delegația UDMR.

11.53 – Președintele USR, Dan Barna, după consultări:

Am înaintat pactul pentru anticipate. Președintele a fost în asentimentul nostru că alegerile anticipate sunt soluția, corectă, morală pentru România.

S-a discutat și despre necesitatea unui nou guvern. Guvernul Dăncilă a fost demis și România are nevoie de un nou guvern care să aibă, și am fost foarte tranșanți, care să aibă ca obiectiv organizarea alegerilor anticipate în primăvară.

Pare complicat și dificil de ajuns la anticipate, dar este ceea ce USR face de trei ani.

Prin alegeri anticipate, România se însănătoșește și rezolvăm criza politică. În toată lumea civilizată, când există o criză politică, soluția este întoarcerea la cetățeni.

Am discutat și despre principiile pe care le vom susține pentru acest viitor guvern care are ca obiectiv anticipatele: alegeri pentru primari în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, a OUG 114, fără penali în funcții publice, desființarea Secției speciale

I-am transmis dlui președinte că e nevoie de implicarea sa pentru convingerea celorlalte formațiuni din Parlament de necesitatea anticipatelor.

Cea mai proastă variantă ar fi să rămână Guvernul Dăncilă până la anticipate. Soluția este un guvern care să-și asume organizarea anticipatelor.

Soluția este la președintele României să construiască acest cadru pentru alegerile anticipate.

Suntem deciși să nu susținem variante de guvern care cuprind PSD sau componente care au fost în Guvernul Dăncilă.

Ne-am consultat cu Dacian Cioloș și colegii din PLUS și suntem întru totul de acord.

11:30 Delegația USR a intrat la discuții cu șefu statului. Din partea USR la Cotroceni au venit Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai.

11.23 – Președintele PNL, Ludovic Orban, după consultări:

Dacă există acord pe anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă a posibilității de a decide un nou Parlament.

În cazul în care anticipatele nu sunt posibile și dacă președintele ne va solicita să formăm Guvernul, PNL e pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării

Propunerea de premier a PNL e în persoana președintelui partidului, adică subsemnatul.

Așteptăm decizia președintelui, în care avem încredere și pe care o vom susține.

PNL e pregătit să preia guvernarea de mult timp, avem specialiști de bună calitate, oameni competenți care oricând reprezintă soluții benefice pentru ministere.

Sunt extrem de riguros în respectarea legii, a democrației, a statutului, de aceea nu vehiculez nume de posibili miniștri.

Suntem împotriva oricărei formule de guvern care să includă PSD. Nu vom accepta ca PSD să facă parte din vreo formulă de guvernare.

PNL și toți semnatarii moțiunii vor un guvern eficient, restrâns ca dimensiuni, maximum 17 ministere. Nu te apuci să faci ministere ca să creezi posturi pentru politruci.

Președintele Iohannis a promulgat legea pensiilor, e în vigoare, PNL repectă legile în vigoare. Afirmațiile că micșorăm salarii, că nu mai plătim pensii, sunt minciuni gogonate.

PNL are ca principal obiectiv creșterea veniturilor românilor, dar aceasta să se bazeze pe creștere economică sănătoasă.

PNL dorește creșterea veniturilor populației. Apropo de buget, dacă ne uităm pe execuția bugetară pe primele luni, cea mai mare creștere față de 2018 o au cheltuielile de personal. Noi vrem ca resursele publice să fie alocate cu prioritate pentru investiții, pentru creșterea nivelului de trai.

Au intrat în administrație pe ușa din dos o mulțime de habarniști, care nici nu se duc la serviciu sau dacă se duc merg ca să bea cafele. Vom face o analiză foarte serioasă ca să păstrăm oamenii profesioniști, iar hoții, leneșii și politrucii să se ducă să câștige pe piața liberă.

11.00 – PNL a intrat la consultări. Delegația liberalilor este formată din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Cîțu și Iulian Dumitrescu.

Președintele Klaus Iohannis a chemat pentru vineri, începând cu ora 11:00, partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. 

Programul consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor politice parlamentare:
11.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL)
11.30 - Uniunea Salvați România (USR)
12.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
12.30 - Partidul Mișcarea Populară (PMP)
13.00 - Grupul parlamentar Pro Europa (formațiunea lui Victor Ponta)
13.30 - Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
14.00 - Grupul parlamentar al minorităților naționale
14.30 - Partidul Social Democrat (PSD)
Inițial, liderul PSD, Viorica Dăncilă, anunțase că social-democrații vor participa la consultările de la Cotroceni, însă joi seară ea a susținut la România TV că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Ea a spus că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.

"Nu. De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni. Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie a partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a declarat Viorica Dăncilă, joi seară, la România TV.



Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...