LIVE din cocina PSD/Dăncilă s-a răzgândit și nu mai demisionează/Firea a ieșit din sală plângând după ce Oprișan a făcut-o manevristă securistă!

LIVE din cocina PSD/Dăncilă s-a răzgândit și nu mai demisionează/Firea a ieșit din sală plângând după ce Oprișan a făcut-o manevristă securistă!

Răsturnare de situație la vârful PSD: Poziția de forță a lui Marcel Ciolacu, care părea că deține susținerea majorității liderilor pentru a prelua conducerea partidului, nu mai este la fel de sigură, după ce taberele par a se fi schimbat în rândul social-democraților. Niculae Bădălău, Eugen Teodorovici și Marcel Oprișan au început negocieri cu liderii de organizații iar Viorica Dăncilă nu mai vrea să demisioneze, așa cum îi promisese lui Ciolacu cu o seară în urmă.

23.25 Social democrații au oprit ședința CEX pentru o mică pauză.

22.09 Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici nu vor să demisioneze. Potrivit statutului PSD președintele, președintele executiv și secretarul general al partidului sunt aleși sau revocaț în congres. Cu alte cuvinte dacă Dăncilă și Teodorovici nu pot fi înlocuiți decâ după convocarea unui congres.

23.04 Fifor s-a răzgândit rapid în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, precizează surse din cadrul şedinţei. Astfel, după ce a devenit clar că Dăncilă şi Teodorovici nu vor demisiona, Fifor a anunţat că renunţă la propria demisie.

Cei trei - Dăncilă, Teodorovici, Fifor - au afirmat că au fost aleşi de Congres şi pot fi demişi doar de Congres.

Anterior, când se aflase că Fifor şi-a dat demisia, printre reporterii prezenţi la sediul PSD circula o glumă: "Nu dăm încă ştirea. Aşteptăm 15 minute, poate se răzgândeşte."

22.49 Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici i-au anunțat pe social-democrați că nu vor demisiona din funcții

În fața sediului PSD a apărut și protestatarul #rezist Marian Moroșanu (cunoscut drept „Ceaușescu”), care strigă la portavoce și pune muzică de înmormântare.

Actualizare 22.10. Mihai Fifor a demisionat din funcția de secretar general. El își mai anunțase demisia astăzi, printr-o postare pe Facebook, pe care a șters-o însă după scurt timp.

Actualizare 21.43. Și Paul Stănescu și-a anunțat demisia.

Actualizare 21.00 Șase vicepreședinți din cei 16 au demisionat. Este vorba despre Dragoș Benea, Marian Oprișan, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Carmen Dan și Roxana Mînzatu.

De asemenea, a demisionat și Gabriel Mutu.

Gabriela Firea a intrat înapoi în sala de ședință, după ce a vorbit cu Gabriel Zetea și Radu Modovan.

Actualizare 20. 37 Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă și a întregii conduceri a PSD. Vasilescu a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă.

Actualizare 20.25 Gabriela Firea a ieșit din sală plângând, în urma unei dispute cu Marian Oprișan, potrivit informațiilor Digi24.

Acesta i-ar fi reproșat că e „manevristă, cu manevre securiste” și că trage partidul în jos pentru că îl susține pe viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Actualizare 19.43 Marian Oprișan, Gabriel Zetea și Roxana Mânzatu și-au dat demisia din funcțiile de vicepreședinte PSD, potrivit informațiilor Digi24.

Radu Moldovan și Dragoș Benea au cerut ca întreaga conducere a partidului să demisioneze.

Pe de altă parte, Codrin Ștefănescu nu a fost lăsat să participe la ședință, pentru că funcția de secretar general adjunct nu e asimilata cu o poziție în CEx.

Ora 19:40 Cel mai vocal în ședința CEx este liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a anunțat că își dă demisia din functia de vicepreședinte. Este nemulțumit de modul în care a acționat conducerea partidului în ultima perioadă, susțin surse din partid pentru G4Media.

Ora 19:35 – Ședința a început fără ca Viorica Dăncilă să anunțe dacă a luat vreo decizie și a intrat direct în dezbateri. Potrivit surselor G4Media, șefa PSD a spus că vrea ca fiecare președinte de organizație să ia cuvântul și să spună punctul de vedere.

Aceleași surse au mai precizat că Marian Oprișan a cerut ca cei care nu sunt membri CEx să iasă din sala de ședințe. În acel moment a plecat Codrin Ștefănescu.

Ora 18:18 – Gabriela Firea:

  • trebuie să avem grijă ca după ședința de azi echipa noastră să rămână unită, partidul să nu aibă de suferit, să nu ne împărțim în două sau trei echipe pentru că ne-ar fragiliza. Trebuie să rămânem uniți la bine și la greu
  • trebuie să ne reformăm, dar o reformă reală
  • nu am participat la nicio întâlnire înaintea CEX-ului
  • nu mă dezic de punctul meu de vedere, îl voi exprima și în CEX. Trebuie să aducem oameni noi, oameni de valoare
  • am auzit că dacă actuala conducere nu demisionează, există posibilitatea ca cineva să propună demnisia vicepreședinților în bloc. Sunt colegi care achiesează pe această variantă
  • eu vreau să respectăm statutul, să organizăm un copngres cât mai rapid. Orice conducere statutară trebuie să se aleagă în fața delegaților
  • pentru o poziție interimară nu voi candida, pentru congres analizez. Nu vânez funcții, nu vânez privilegii. Congresul să aibă loc cât mai repede, orice zi de întârziere nu face bine partidului
  • am discutat aseară cu dna Dăncilă. Am discutat și cu dl Ciolacu
  • din punctul meu de vedere trebuie să ne reformăm, avem nevoie de aer proaspăt.
  • eu nu am votat ca Gabriel Oprea să intre în CEX, din punctul meu de vedere, statutar, el nu este membru în conducerea PSD
  • ne dorim reformarea, ne dorim revenirea la electoratul nostru de bază.

Ora 18:13 – Marcel Ciolacu a evitat să facă declaraţii cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple în PSD după eşecul de la alegerile prezidenţiale, el spunând că nu nu poate cere ”demisia cuiva”.

„Nu comentez ce spun colegii mei. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să iau. (…) Nu pot cere demisia cuiva”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat de ce s-a răzgândit Viorica Dăncilă în condiţiile în care i-a transmis că îşi va depune mandatul  Ciolacu a răspuns: „Nu cunosc”.

Acesta a evitat să facă alte declaraţii, spunând că va face acest lucru după Comitetul Executiv.

Ora 18:06 – Eugen Teodorovici:

  • dna Dăncilă este președintele partidului, știe ce are de făcut.
  • am spus clar că nu îmi dau demisia. În viață îmi place concurența și competiția.
  • nu demisionez pentru că am fost votat în congres și ar fi o lipsă de respect față de acel vot. Trebuie să respectăm ceea ce am votat în congres, adică statutul
  • congres trebuie făcut cât mai repede, dar ținând cont de niște etape
  • i-am spus Vioricăi Dăncilă punctul meu de vedere
  • nu am apucat să discut cu Ciolacu. Când am ajuns eu, el pleca. Nu se poate vinde un vot pe care l-ai primit, PSD nu este de vânzare
  • nu exclud nimic în viață în afară de încălcarea unor principii. În politică trebuie să existe caracter și principii
  • eșecul PSD duce la eșecul țării

Ora 17:45 – Niculae Bădălău, la sosirea la sediul partidului:

  • Eu am spus că o echipă responsabilă își asumă rezultatele. Așa cum își asumă victoria, își asumă înfrângerea. Demisia e unilaterală. După demisie ar trebui un congres cât mai rapid.
  • Avem un președinte executiv și, conform statutului, el asigură șefia partidului până la congres. Trebuie să ținem partidul, avem o responsabilitate față de milioanele de oameni care ne-au sprijinit. Trebuie să facem o analiză.
  • Nu se întâmplă nimic dacă Dăncilă nu demisionează. CEX-ul, cu 16 voturi, are dreptul să convoace congresul. Un congres e foarte binevenit. Trebuie să facem un congres nu pentru cine, ci pentru ce. Trebuie să venim cu un proiect.

Ora 17:35 – Codrin Ștefănescu

  • Viorica Dăncilă a muncit foarte mult în această campanie, a fost o femeie foarte curajoasă și hotărâtă, a fost aproape în fiecare filialaă, s-a bătut mult alături de colegii din toată țara. Bilanțul nu e așa negru cum se vede, în condițiile în care au fost toți impotriva noastră. Viorica Dăncilă și-a făcut datoria pe deplin. Fiecare a facut tot ce e posibil ppentru a obtine cel mai bun scor
  • Cred că azi toți colegii vor înțelege că trebuie să respectăm statutul și să organizăm un congres extraordinar. Sper ca dna Viorica Dăncilă, ca președinte al partidului, să conducă această discuție cu calm

Update 7, ora 17.45: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, la sosirea la CEX, că Viorica Dăncilă a muncit foarte mult, a fost o femeie foarte curajoasă și hotărâtă, iar bilanțul alegerilor prezidențiale „nu e așa negru cum se vede”. El a susținut că trebuie respectat Statutul PSD, potrivit căruia doar Congresul poate alege o nouă conducere (detalii  aici ).

Update 6: Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, la sosirea la sediul PSD pentru ședința CEX: „Demisia e un act unilateral. Daca isi da demisia, mergem pe o cale, daca nu, nu. Vrem unitate si consens si mergem mai departe. Marcel Ciolacu detine a treia functie in stat”.

Update 5: Teodorovici a convins-o pe Viorica Dăncilă să nu demisioneze de la conducerea partidului, spun sursele G4Media.ro. El a avut discuții și cu oamenii din grupul lui Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse care au participat la discuții, Teodorovici a invocat articolul 109 din statut, care prevede că doar Congresul PSD poate alege conducerea centrală a partidului.

“Ne vedem în instanță dacă nu respectați statutul”, le-a spus Teodorovici oamenilor lui Ciolacu.

Update 3, ora 16.07: Eugen Teodorovici tocmai a ieșit din casa unde locuiește Viorica Dăncilă, au declarat sursele G4Media.ro.

Update 2: După lungi discuții despre o conducere interimară a partidului, liderii din jurul lui Marcel Ciolacu nu mai sunt siguri că Viorica Dancilă își va depune mandatul la ședinta CEx din această seară, susțin sursele G4Media.
Șefa PSD a avut discuții cu Eugen Teodorovici, cel care a renunțat să intre în jocul puciștilor Ciolacu-Stănescu. Președintele executiv al PSD își dorește să fie respectat statutul și el să fie cel care va conduce partidul până la congres.

“Am mai exclus noi din partid și fără să respectăm statutul”, ar fi avertizat Paul Stănescu în discuțiile cu greii din teritoriu, potrivit informațiilor G4Media.

Update 1: Marcel Ciolacu a fost din nou marți la Viorica Dăncilă, potrivit informațiilor G4Media. Șeful Camerei Deputaților a ținut să se vadă din nou cu președinta PSD ca să se asigure că aceasta își dă demisia în ședinta CEx, așa cum a promis ieri, și că nu a fost convinsă să renunțe la această decizie.

Gruparea anti-Dăncilă din PSD, condusă de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, continuă marți negocierile pentru a se asigura că Viorica Dăncilă își menține promisiunea de a demisiona de la șefia partidului, la Comitetul Executiv (CEX) din această seară și pentru a-i convinge pe ceilalți membri din conducere să își depună și ei demisiile.

Secretarul General al PSD, Mihai Fifor, a fost invitat și el la discuții de Marcel Ciolacu. Acesta a fost la Parlament în această dimineață, au relatat pentru G4Media.ro surse participante la întâlnire. Acesta le-a promis celor din grupul condus de șeful Camerei Deputaților că își va da demisia în ședința CEX din această seară, au declarat aceleași surse.

Deși Viorica Dăncilă a transmis luni că e dispusă să demisioneze de la șefia PSD, puciștii din partid se tem că Eugen Teodorovici și Mihai Fifor ar putea să o convingă să nu își depună mandatul.

Ciolacu le-a transmis liderilor locali că își asumă interimatul la conducerea PSD dacă Dăncilă pleacă, dar vrea susținerea organizațiilor pentru un mandat plin de președinte. El le-a transmis participanților la negocieri că cel mai bine ar fi ca partidul să aibă mai mulți președinți executivi, nu doar unul în persoana primarului general, Gabriela Firea.

Ședința Comitetului Executiv al PSD este convocată de la ora 18.30.

În același timp, gruparea anti-Dăncilă din PSD a discutat luni cu mai mulți lideri locali posibilitatea de face schimbări majore în partid, precum  schimbarea numelui, a siglei cu trei trandafiri și a statutului , au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Pe de altă parte, mai mulți lideri PSD au cerut la discuțiile cu Marcel Ciolacu de luni și marți să le fie permisă  readucerea în partid a foștilor premieri Mihai Tudose și Sorin Grindeanu , au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...