LIVE E război în PSD! Tabăra Dăncilă vrea organizarea de urgență a congresului

LIVE E război în PSD! Tabăra Dăncilă vrea organizarea de urgență a congresului

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reuneşte, începând cu ora 11,00, la sediul partidului din Băneasa, principala temă de discuţie fiind data la care urmează să fie organizat congresul pentru alegerea unei noi conduceri şi stabilirea candidatului la alegerile prezidenţiale, scrie G4Media .

La nici două săptămâni de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, a izbucnit o luptă acută pentru putere în cadrul partidului: pe de o parte, Viorica Dăncilă și susținătorii săi ar dori organizarea congresului până la finbalul acestei luni, în vreme ce polul de putere creat în jurul lui Paul Stănescu solicită o temporizare a alegerii noiii conduceri.

Cele mai importante momente și declarații de la CEX-ul PSD:

Ora 11:41 – Vicepreşedintele PSD Roxana Mânzatu a declarat că un congres al partidului în care să se aleagă o nouă conducere ar trebui să aibă loc după prezidenţiale.

„Părerea mea este că ar fi mai bine să organizăm după alegerile prezidenţiale (un congres al PSD – n.r.), pentru că e bine ca într-un partid atât de mare şi care se bazează atât de mult pe structurile teritoriale să existe un timp pentru a se aşeza toate transformările prin care trebuie să treacă şi PSD şi societatea după votul de duminică, 26 mai”, a spus Roxana Mânzatu, înainte de CExN al PSD.

Ea a adăugat, pe de altă parte, că un congres al social-democraţilor pentru desemnarea unui candidat la prezidenţiale este obligatoriu să fie organizat conform Statutului partidului. „E obligatoriu, este statutar, asta vom discuta astăzi, este scopul întâlnirii noastre în CEx”, a precizat Mânzatu.

Aceasta nu exclude varianta unui prezidenţiabil din afara PSD.

„Nu are sens să vorbim acum de un nume, însă varianta unui candidat susţinut de PSD, care să fie o personalitate din afara partidului, este o variantă posibilă pe care sper să o discutăm. Asta nu înseamnă că PSD nu are un candidat potrivit, PSD are chiar mai multe nume pe care dumneavoastră le-aţi tot vehiculat, dar nu exclude şi discuţia la care am făcut referire mai devreme”, le-a spus Mânzatu jurnaliştilor.

Întrebată dacă Viorica Dăncilă ar fi un preşedinte bun al PSD şi după interimatul pe care-l exercită la şefia partidului, ea a afirmat: „Nu pot să răspund acum, dânsa este preşedinte interimar de două săptămâni, dar suntem cu toţii extrem de de mulţumiţi despre maniera în care reuşeşte să gestioneze situaţia în PSD de după momentul dificil prin care noi am trecut”.

Ora 11:40 – Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat vineri că în acest moment este necesar să existe o conducere stabilă a partidului, care să gestioneze majoritatea parlamentară şi să gireze politica guvernamentală.

„‘Trebuie’ e un imperativ destul de complicat. Nu trebuie nimic pe lumea asta. În momentul asta, eu cred că este necesar să existe o conducere stabilă a partidului, să putem lua hotărârile care sunt necesare atât pentru activitatea partidului, cât şi pentru a gestiona majoritatea parlamentară şi, de asemenea, de a gira politica guvernamentală”, a afirmat Buzatu, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat pe cine vede candidat al Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care au fost vehiculate multe scenarii în ultimele zile, liderul PSD Vaslui a spus: „Probabil că vor fi vehiculate şi mai multe în următoarele zile, până când PSD va desemna un candidat. E nevoie de acest candidat pentru a fi puse tunurile pe el, înţelegem nevoia aceasta”.

În opinia lui, trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii Opoziţiei.

Cât priveşte preşedinţia PSD, Dumitru Buzatu a spus că îi încurajează pe toţi cei care doresc să candideze, el nefiind printre aceştia.

„Deocamdată doamna Viorica Dăncilă se descurcă, să spunem noi, într-un mod corect. (…) Trebuie să vedem ce e cel mai bine, pentru momentele următoare, adică ori să stabilizăm într-o anumită măsură conducerea, o conducere care să permită o reformă de la bază, pornind de la bază, ori să procedăm foarte rapid acum cu instituirea unei noi conduceri, fără să ţinem cont de consecinţele perioadei care a trecut şi de votul care s-a dat pentru alegerile parlamentare, fără să extindem acest vot la nivelul tuturor alegerilor”, a completat el.

Ora 11.27 – Declarații Gabriela Firea:

  • eu pot să vă spun ce decizii am luat la organizația de București: graba strică treabă, nu are niciun rost să ne concentrăm acum pe organizarea unei conferințe de alegeri a unei conduceri a partidului.
  • trebuie să vedem care au fost cauzele care au dus la scorul atât de mic la alegeri
  • este prioritar să redresăm ecbipa politică și să venim cu un mesaj ferm că am înțeles ce avem de făcut
  • Avem nevoie de un congres, dar pentru modificarea statului și stabilirea candidatului la prezidențiale
  • ne confruntăm cu o moțiune de cenzură. Noi ce facem? În loc să fim uniți ne luptăm pentru putere?
  • trebuie să știm cine sunt candidații (la șefia partiduliui), nu să facem supoziții și presupuneri
  • eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că primăriile au un buget mult mai mic decât cel care s-a promis
  • soțul meu nu m-a consultat în luarea deciziei de a candida la alegerile prezidențiale.
  • candidatul PSD la prezidențiale urmează să fie decis, va fi unul din interiorul partidului sau unul extern

Ora 11:20 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat înaintea şedinţei CExN al PSD, că din punct de vedere matematic este exclus ca moţiunea de cenzură să treacă.

Pe de altă parte, întrebat dacă are emoţii privind moţiunea de cenzură, el a răspuns că este normal ca partidul să se organizeze din acest punct de vedere.

„Numai proştii nu au emoţii de obicei. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal. (…) În momentul acesta nu sunt probleme. Din punct de vedere matematic, este exclus ca această moţiune să treacă”, a precizat el.

În ceea ce priveşte oportunitatea organizării unui congres, Ciolacu a arătat că în momentul de faţă prioritatea sa o reprezintă moţiunea de cenzură.

„Din punctul meu de vedere, prioritatea partidului în momentul de faţă – şi a mea, personală, pentru că sunt preşedintele Camerei – este să ne organizăm pentru moţiunea de cenzură. Şi pe urmă o să vorbim despre congrese şi altceva. (…) Eu vă spun cu ce mesaj voi intra în Comitetul Executiv. Întâi se terminăm cu moţiunea şi pe urmă stăm de vorbă”, a spus el.

Ora 11:10 – Preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat că, potrivit Statutului partidului, probabil într-o lună – două, social-democraţii vor organiza un congres pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale.

„Aşa cum spune Statutul, vom face un congres, probabil într-o lună – două, pentru a stabili cât mai repede programul de campanie al prezidenţialelor şi numele persoanei care va candida”, a anunţat vineri Niculae Bădălău, înainte de CExN al PSD.

Întrebat dacă la acest congres ar trebui aleasă şi o nouă conducere a PSD, el a spus: „E mai puţin important lucrul ăsta”.

Fiind întrebat dacă premierul Viorica Dăncilă ar putea fi un preşedinte PSD bun şi după interimatul la conducerea formaţiunii, Bădălău a afirmat: ” Doamna Viorica Dăncilă este preşedintele interimar al PSD-ul şi este un preşedinte foarte bun”.

Despre posibilitatea unui candidat la prezidenţiale din afara partidului, Niculae Bădălău a arătat că există şi această posibilitate, adăugând că ar putea fi vorba despre „un intelectual de stânga”.

Întrebat despre varianta ca Ion Aurel Pop să fie candidatul PSD la prezidenţiale, Bădălău a menţionat că preşedintele Academiei Române este „o persoană extrem de respectabilă”.

Ora 10:40 – Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că, în opinia sa, Partidul Social Democrat ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri, precizând că premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte al PSD.

„Eu cred că într-un termen cât mai rapid ar trebui să se facă acest congres şi, bineînţeles, să intrăm în normalitate. Bineînţeles, congres pentru alegerea unei noi conduceri şi, în acelaşi timp, ne gândim la persoana care poate să candideze pentru funcţia de preşedinte”, a afirmat Natalia Intotero, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebată dacă premierul Viorica Dăncilă ar fi un bun preşedinte pentru PSD, ea a răspuns: „Da, cred că doamna Viorica Dăncilă poate fi un bun preşedinte al PSD”

Ora 10:35 – Marian Oprișan a declarat că susține organizarea congresului până la finalul acestei luni. „Preşedintele de partid trebuie ales cât mai rapid posibil pentru a avea stabilitate, predictibilitate şi pentru a ne atinge obiectivele faţă de cetăţenii României şi faţă de România şi să ne îndeplinim efectiv programul de guvernare. (…) Doamna premier, prin analizele şi prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat clar că este un lider politic important şi care are lucruri importante de spus pentru România. (…) Şi doamna Viorica Dăncilă şi alţi colegi pot îndeplini cu succes funcţia de preşedinte al PSD”, a spus Oprişan, vicepreşedinte al PSD.

Ora 10:00 – Premierul Viorica Dăncilă va pleda la ședința Comitetului Executiv programată să înceapă la ora 11 pentru organizarea Congresului PSD unde ar urma să fie ales noul președinte în cursul lunii iunie, în timp ce gruparea Stănescu – Firea ar dori ca alegerea noului președinte să fie organizată după alegerile prezidențiale din acest an, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...