LIVE Generalul și-a depus formal mandatul/PNL a renunțat la varianta de guvern minoritar și vrea să negocieze cu alte partide, primul vizat fiind PSD

LIVE Generalul și-a depus formal mandatul/PNL a renunțat la varianta de guvern minoritar și vrea să negocieze cu alte partide, primul vizat fiind PSD

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat, luni seara, că Biroul Executiv al partidului i-a propus lui Nicolae Ciucă să depună manatul și că partidul va face o nouă nominalizare pentru funcția de premier. Premierul desemnat a anunțat că își va depune mandatul iar următoarea nominalizare o va face președintele Klaus Iohannis.

A doua decizie a liberalilor este de flexibilizare a mandatului, în sensul renunțării la varianta de guvern minoritar și începerea negocierilor cu toate partidele, mai puțin AUR, pentru formarea unei majorități. Anterior, deputatul PNL, Florin Roman, declarase într-o intervenție televizată că o majoritate PNL USR UDMR ar fi la limită în timp ce o majoritate PNL PSD ar permite inclusiv începerea discuțiilor pentru modificarea Constituției.

Mai multe surse din PNL au declarat pentru G4Media.ro că foarte propabil următoarea nominalizare pentru funcția de premier va fi tot Nicolae Ciucă iar depunerea mandatului este un gest pur formal, prin care încearcă să câștige timp pentru negocieri.

.

UPDATE 21. 39 Florin Cîțu: BEX a propus domnului Nicolae Ciucă să depună mandatul. A fost decizia BEX, a doua este de a propune BPN format fizic de a flexibiliza mandatul și de a începe negocieri cu partidele democratice. Acestea sunt cele două decizii, mâine seara vom discuta și alte propuneri.

Nicolae Ciucă: Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristlizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier.

Florin Cîțu: În această seara au luat cuvântul foarte mulți. PNL va începe neogcierile cu partidele democratice pentru formarea unei majorități.

Au fost trei consultări, acesta este momentul în care s-a ajuns la această discuție. Mâine în BPN vom vedea care e decizia BPN. Aceasta a fost decizia CEX. PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier. Vom avea o discuție în PNL și vom vedea care este propunerea de premier, asta va fi decizia partidului. A fost propunerea mea, dar a fost votată de BPN. Mâine vom discuta și cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din grupul parlamentar liberal.

Decizia de a depune manatul trebuie adusă la cunoștința președintelui României. Pe noi ne interesează să formăm o majoritate pentru a merge la consultări.

Ciucă: L-am informat că urmează să se discute propunerea de a fi luată în discuție decizia depunerii mandatului.

UPDATE 21. 22 Florin Roman, la Antena3: Ne-a informat că nu a reușit să coaguleze o susținere. Prin urmare, în urma discuțiilor, s-a luat această decizie de depunere a mandatului însoțită de a doua decizie, flexibilizarea mandatului. Aveam decizia de a nu discuta cu PSD. Practic mandatul nostru este flexibilizat în sensul de a avea discuții cu toate partidele democratice, mai puțin cu cei de la AUR, astfel încât să avem un guvern cu puteri depline cât mai repede.

Le-am prezentat colegilor aceste calcule, o alianță PNL USR UDMR ar înemna 224 de voturi și practic cu votul colegilor de la minorități ar presupune o majoritate la limită. Pe cealaltă variantă sunt 157 voturi ale PSD și 120 de voturi ale PNL ar însemna o majoritate mai mult decât confortabilă care ar presupune și o discuție despre revizuirea constituției.

Nu renunțăm la ideea de a avea premier de la PNL. Această solicitare este legitimă. De ce te-ai duce într-o negociere în care să spui renunț la premeir. PNL nu face condiționări care nu -și au locul într-o negociere. Nu vom impune partenerilor pe cine să desemneze ministru. Asta e treaba fiecărui partid.

Vom încerca să generăm această majoritate, în momentul în care o vom avea vom ieși și vom anunța public. Ideea e că cel care va merge în Parlament va trebui să adune în jurul lui și o majoritate. Cred că termenul poate fi mai scurt, de la 3 până la 5 zile.

UPDATE 21.03 Gigel Știrbu ar fi propus excluderea lui Ludovic Orban din partid. Propunerea ar fi fost susținută de Emil Boc și Gheorghe Flutur.

UPDATE 20.48 Potrivit surselor G4Media.ro, depunerea mandatului anunțată de Nicolae Ciucă ar fi o chestiune strict procedurală, pentru a convoca biroul permanent unde se ia act de această decizie și se anulează audierile programate pentru joi. Partidul va rămâne însă cu varianta Ciucă premier desemnat iar depunerea mandatului o face doar pentru a mai obține timp pentru negociere, fiind vizat în primul rând PSD. Părerile sunt împărțite însă în ce privește intrarea la guvernare a PSD, au precizat pentru G4Media.ro surse din partid.

UPDATE: 20.33 Liderul PNL Timiș, Alin Nica, a declarat, la Antena 3, că încă nu s-a adoptat nicio decizie în ședința PNL. „Încă discutăm (…) Nicolae Ciucă nu și-a depus încă mandatul. Discutăm mai multe variante și o să acordăm un vot. Nu vrem să mai mergem pe un guvern minoritar. Ne dorim o flexibilizare a mandatului pentru a putea discuta cu celelalte partide”

” Încă nu s-a discutat în mod concret. Vom avea și mâine o ședință a biroului politic național. Dar în seara asta dorim să-l dezlegăm pe premierul desemnat de varianta de guvern minoritar. Vrem să-i dăm mai multe pârghii, mai multă flexibilitate. Eu aș dori o soluție stabilă, cu majoritate confortabilă în Parlament, care să asigure trecerea legilor importante pe care le avem de trecut, plus măsurile de stopare a pandemiei și criza energetică Președintele partidului, după BEX, va anunța rezultatul discuțiilor și cale pe care o vom urma în continuare”

UPDATE 20.21 În acest moment, potrivit surselor G4Media.ro, se discută pe marginea depunerii mandatului de premier de către Nicolae Ciucă și flexibilizarea negocierilor cu toate partidele, mai puțin cu AUR

UPDATE: 20.13 Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, ar urma să își depună mandatul la Parlament, marți, în jurul orei 9.00

UPDATE: 20.09: Nicolae Ciucă ar fi anunțat în Biroul executiv al PNL că își depune mandatul de premier, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

UPDATE: 20.07: Potivit surselor G4media, marți ar fi fosct convocată o ședință a Biroului Politic Național, pentru a se lua o nouă decizie privind adoptarea unei strategii pentru formarea unui nou guvern majoritar.

UPDATE: 20.01 Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a ajuns la sediul partidului. El a declarat că: „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”, referindu-se la formarea unui guvern majoritar.

UPDATE: 19.50 În PNL sunt voci care cer schimbarea premierului desemnat Nicolae Ciucă cu un alt lider, unii propunându-l pe Lucian Bode, în timp ce alți lideri vor să-l mențină pe Nicolae Ciucă

UPDATE: 19.48 Liderii PNL vor discută inclusiv posibilitatea ca Nicolae Ciucă să înceapă de marți dimineață negocierile cu USR pentru o majoritate parlamentară precum și posibilitatea de amânare a audierii miniștrilor în comisiile parlamentare și a votului în plen. Procedura parlamentară ar putea fi reluată joi, au informat sursele g4media


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale