ALERTĂ Guvernul a aprobat ordonanța care plafonează la 300 lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari!

ALERTĂ Guvernul a aprobat ordonanța care plafonează la 300 lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari!

Proiectul de ordonanță de urgență care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar a fost adoptat luni de către Guvern. În foma finală a OUG, plafonarea este fixată la 300 de lei brut, însă numărul de zile concediu acordate pentru cei care beneficiază de spor va fi redus cu mai puține zile decât se preconiza în forma inițială.

18:35 „Executivul a decis, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de astăzi, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Până acum concediul suplimentar avea o durată între 5 și 10 zile lucrătoare.

„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.
Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, precizează sursa citată.

Măsurile se vor aplica începând cu 1 iulie 2025 până la 31 decembrie 2026, au precizat surse guvernamentale pentru HotNews.

17:30 Guvernul a aprobat luni cu modificări Ordonanța de urgență care taie sporul de condiții vătămătoare și a zilelor de concediu pentru bugetari. Astfel, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare va fi plafonat la maxim 300 de lei brut, însă numărul zilelor de concediu va fi redus la 3-5 zile lucrătoare, față de 1-3 zile lucrătoare, cât prevedea forma inițială.

Măsurile se vor aplica începând cu 1 iulie 2025 până la 31 decembrie 2026, au precizat surse guvernamentale pentru HotNews.

UPDATE 16:53 Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență care taie sporul de condiții vătămătoare și a zilelor de concediu pentru bugetari, au declarat pentru HotNews.ro surse din Guvern.

16:32 CES a publicat punctul de vedere la Ordonanța de Urgență care taie sporul de condiții vătămătoare și a zilelor de concediu pentru bugetari. Partea sindicală din CES a votat pentru „avizarea nefavorabilă”, printre motive fiind că:

  • „Măsura stabilirii cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, inclusiv pe cei din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, într-un context geopolitic total nefavorabil, afectează negativ lucrătorii din întreaga administrație.
  • Se produce o scădere netă a veniturilor lunare pentru zeci de mii de salariați, în special acolo unde nivelul anterior al sporurilor era procentual (10–15–25% din salariul de bază), în practică, pierderile salariale putând ajunge până la 1.200 lei/lună”

16:00 Guvernul a afișat agenda ședinței de la ora 16:00, care are două proiecte de OUG. Primul vizează tăierea sporului de condiții vătămătoare și a zilelor de concediu pentru bugetari.

Al doilea proiect de OUG vizează abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de urgență nr. 74/2013 care viza reorganizarea Direcției generale antifraudă fiscală.

Articolul care va fi abrogat prevede în prezent următoarele:

  • (2) În cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală funcționează structuri teritoriale județene cu sediul în județele din aria de activitate a acestora, astfel cum sunt stabilite prin hotărârea Guvernului de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene are loc începând cu data de 1 iulie 2025.

Ora 15.50: A început un protest spontan al bugetarilor din Ministerul Fondurilor Europene, iar sindicatul grefierilor a cerut renunțarea la OUG prin care se limitează la 300 de lei brut sporul de condiții vătămătoare.

Ora 15.35: Angajații de la Institutul Național de Statistică (INS) protestează și ei împotriva scăderii sporului de condiții vătămătoare, potrivi Antena 3.

Ora 15.20: Guvernul va discuta și abrogarea unei prevederi care a dus la reînființarea Antifraudei județene, ca pe vremea Gărzii Financiare. Gelu Diaconu, fost șef al ANAF, a denunțat în 2024 măsura drept o „baronizare a Antifraudei, care este deja puternic infiltrată politic”.

Ora 15.10: Guvernul se reunește în ședință de la ora 16.00, potrivit unui anunț oficial. Pe agenda ședinței este proiectuld e OUG care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari

Ora 15.00: Angajaţi ANAF din mai multe județe au declanşat un protest spontan, ei nu vor să rămână fără sporul de condiții vătămătoare. Au început proteste și la Casele de Pensii din Iași și Cluj

Articol inițial:

Guvernul Bolojan ar putea adopta astăzi, într-o ședință specială, ordonanța de urgență care plafonează la 300 lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari, potrivit surselor G4Media. Ordonanța e discutată în ședința de astăzi de Consiliul Economic și Social, care trebuie să emită un aviz. Guvernul poate adopta OUG indiferent dacă avizul e pozitiv sau negativ.

Proiectul a provocat deja proteste de stradă ale unor categorii de bugetari.

Sporul pentru condiții vătămătoare este un beneficiu financiar acordat angajaților care lucrează în medii de muncă periculoase sau dăunătoare sănătății. Acest spor este reglementat de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și poate ajunge până la 15% din salariul de bază.

În ultimii ani, acest spor a fost însă generalizat în mediul bugetar, ajungând să primească spor de condiții vătămătoare sute de mii de angajați din birouri.

În plus, guvernul va plafona la 3 și numărul de zile suplimentare de concediu pentru angajații în condiții vătămătoare, prevăzut acum de lege să fie între 3 și 10 zile.

Aceasta este o portiță în lege pentru sporirea numărului zilelor de concediu de odihnă acordate bugetarilor. Este vorba de posibilitatea de a acorda între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă, aducătoare și de un spor de până la 15% la salariul de bază. Zilele suplimentare de concediu sunt prevăzute și în Codul Muncii.

Cele 10 zile suplimentare, adică limita maximă prevăzută de lege, au fost acordate în 2021 tuturor salariaților ANAF, după cum au scris la vremea respectivă profit.ro și Libertatea, citate de Economedia. Șefa ANAF de la acea vreme, Mirela Călugăreanu, a semnat în 7 aprilie 2021 un ordin prin care a decis că toți cei 23.000 de angajați ai ANAF de atunci au condiții vătămătoare de lucru, drept urmare vor beneficia de un spor de 15% la salariu și de încă 10 zile de concediu de odihnă.

Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual, așa cum au judecătorii și procurorii, potrivit articolului 79 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Dar la acest număr de zile de concediu au ajuns între timp și angajații altor instituții publice, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Institutul Național de Statistică (INS), după cum arată Economedia.ro .

Context

Concediile de odihnă ale unor anumite categorii de bugetari sunt de aproape două ori mai mari decât durata minimă a concediului de odihnă, de 20 de zile, așa cum este prevăzută în Codul Muncii.

Astfel, în anumite cazuri, se poate ajunge ca aceștia să beneficieze de câte 35 de zile lucrătoare plătite în fiecare an, în timp ce în mediul privat acordă, în cele mai multe cazuri, 21 de zile anual, după cum arată un articol publicat de platforma de recrutare e-jobs în toamna anului trecut și citat de Economedia.




Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENTE „Realitatea este mult mai nuanțată și diferită” / Unul dintre cei mai importanți economiști români arată că nu politicienii și clientela de pa…

2 „Toți vor cash, altfel nu mai vin” / Un cunoscut jurnalist dezvăluie un fenomen care se întâmplă deja în relațiile dintre terți deși nu s-a mărit nicio …

3 BREAKING „Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-au livrat iluzii” / Mesaj dramatic al ministrului finanțelor!

4 Avertisment dur de la românul care conduce 100 de războinici în prima linie în Ucraina. „Asta nu se face în România și e grav”

5 VIDEO Șoferul unui SUV Mercedes lovit de un Logan a murit după ce a fost aruncat prin trapă și prins sub mașina răsturnată