LIVE Jurnal de război, ziua 2/Oficialii ruși și ucraineni discută despre ora și locul negocierilor de încetare a focului

LIVE Jurnal de război, ziua 2/Oficialii ruși și ucraineni discută despre ora și locul negocierilor de încetare a focului

Kievul a fost atacat încă de la primele ore ale dimineții, inclusiv cu rachete care au căzut în zone civile, iar acțiunile militare ale invadatorilor ruși confirmă temerile autorităților ucrainene, că se va încerca o cucerire a capitalei în cursul zile de vineri. Zelenski a spus că este ținta principală a rușilor, dar nu va pleca. Acesta a acuzat țările occidentale că stau și „privesc de la distanță”, în timp ce Ucraina trebuie să se apere singură.

Kiev, în timpul invaziei ruseștiFoto: Evgen Kotenko / Avalon / Profimedia Images

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

12.06 SUA „vor acorda asistență suplimentară de securitate” Ucrainei, care este însă ”încă în curs de elaborare”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „Suntem foarte activ implicați în aceste eforturi, pentru a-i ajuta să se apere mai bine prin asistență letală și neletală”, a spus Kirby în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, transmite CNN.

UPDATE 23:38 Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Zelensky tocmai a declarat că țara este pregătită să țină imediat discuții de încetare a focului și de pace cu Rusia, transmite BBC.

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serhiy Nykyforov, a scris pe Facebook: „Trebuie să neg declarațiile conform cărora am refuzat să ținem discuții.

  • „Ucraina a fost și rămâne pregătită să vorbească despre sfârșitul luptei și despre pace. Aceasta este poziția noastră neschimbată.”
  • „Am fost de acord cu oferta președintelui rus. Chiar în acest moment, părțile se consultă cu privire la locul și momentul desfășurării procesului de negociere.
  • ”Cu cât vor începe discuțiile mai devreme, cu atât vor fi mai multe șanse de a restabili viața normală”.

22:57 Explozii puternice au fost auzite vineri noaptea la nord de Kiev, din direcția Aeroportului Internațional Sikorsky, unii corespondenți străini relatând că acestea au fost cele mai puternice explozii pe care le-au auzit de la începutul bombardamentelor rusești

22:52 Washingtonul îi va sancționa pe președintele rusVladimir Putin și pe ministrul său de externe Serghei Lavrov, a anunțat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a oferi detalii (CNN)

22:37 Harta atacurilor Rusiei și zonele unde forțele ucrainene opun rezistență și au blocat avansul invadatorilor:

22:19 Italianu se opune excluderii Rusiei din Swift, Germania găsește noi justificări: Studenții ruși nu vor putea trimite bani bunicilor

22:17 Sancțiuni împotriva Rusiei: Londra anunță înghețarea activelor lui Putin și Lavrov

21:27 Pe 25 februarie, în jurul orei 19:20, la Mariupol obuzele au lovit clădirea școlii nr. 48, din fericire fără oameni în ea, și un bloc de locuințe de douăsprezece etaje. Au fost rănite trei persoane, anunță autoritățile de la Kiev.

UPDATE 21.06 Statele NATO au decis trimiterea unor trupe terestre ale fortei rapide de reactie a NATO (NATO Response Force – NRF) în România, țară riverană Ucrainei, informează televiziunea publica din Germania ARD – Das Erste a informat, vineri seara, citând agentia de presa dpa.

UPDATE 20.58 Președintele Ucrainei Volodymir Zelenskiy și președintele SUA Joe Biden au vorbit timp de 40 de minute. Într-o postare pe Twitter, Zelenskiy a spus că a discutat cu președintele Biden despre întărirea sancțiunilor și „asistență concretă în apărare”.

UPDATE 20. 31 BBC anunță că a obținut confirmarea informației referitoare la sancțiunile impuse de UE împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Permiteți-mi să semnalez că singurii lideri din lume care sunt sancționați de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukașenko din Belarus și acum Putin din Rusia”, a spus șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, citat de BBC.

BBC precizează că Regatul Unit va face o mișcare similară, adăugând că nu se știe când și dacă Regatul Unit va merge mai departe decât UE.

20:58 Rusia „limitează” accesul la Facebook, acuzând platforma de socializare că cenzurează mass-media rusă

20:37 Compania rusă S7 suspendă toate zborurile către Europa / Aeroflot suspendă zborurile spre Londra și Dublin

20:30 HARTA CONFLICTULUI

  • Potrivit Pentagonului forțele rusești au redus viteza invaziei în ultimele ore.

Liveuamap.com - Harta de mai jos reprezintă situația de la ora 20.30:

---

HARTA Luptelor din KIEV - 25 februarie:

Harta luptelor din Kiev:

- Cercuri roșii - zone bombardate

- Pătrate roșii - zone unde se duc lupte în prezent

- Suprafețe roșu deschis - explozii raportate

- Suprafețe roșu închis - focuri de armă

20:26 Președintele Vladimir Putin și ministrul său de Externe Serghei Lavrov se află pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunțat vineri șeful diplomației UE, Josep Borrell. Singurii lideri din lume sancționați de UE sunt președintele sirian Bashar al-Assad și președintele Belarus Alexander Lukașenko.

20:20 Jens Stoltenberg: NATO va continua să ofere sprijin Ucrainei / Obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina / Vom oferi sprijin Republicii Moldova

Străzile din Kiev, „capcane” pentru invadatorii ruși

20:00 Străzile din Kiev au devenit adevărate „capcane”, cu trupe ucrainene, civili înarmați, blindate și tancuri ascunse și pe poziție pentru a angaja în luptă forțele rusești care sunt așteptate să intre în forță în oraș în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit multiplelor relatări de la fața locului a jurnaliștilor și voluntarilor.

Vineri, după bombardamentele de dimineața devreme și luptele aeriene de deasupra orașului, o parte dintre forțele rusești au încercat să intre în Kiev, în special în zona de nord a orașului. Au avut loc schimburi de focuri, au fost auzite explozii. O parte din rușii care au încercat să pătrundă în Kiev ar fi folosit uniforme ucrainene și vehicule ale armatei ucrainene, însă ar fi fost uciși și blocați înainte de a avansa prea mult.

Sursă foto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia Images

19:41 Zelenski, mesaj din stradă pentru propaganda Moscovei care a spus că a fugit din țară: "Noi suntem aici. Apărăm Ucraina"

19:21 Rusia amenință Suedia și Finlanda cu „repercusiuni militare grave” dacă încearcă să adere la NATO

19:08 Explozie uriașă în Harkiv, oraș aflat la câțiva kilometri de granița cu Rusia în est.

În Harkiv se duc lupte încă de joi, de după începutului invaziei rusești. Deocamdată nu e clar ce a provocat explozia, însă orașul a fost constant sub tirul artileriei și rachetelor rusești, în timp ce trupele de infanterie și blindate au pătruns în oraș.

18:44 Rusia a fost exclusă din concursul Eurovision

18.38 Ministrul ucrainean al apărării Dmitro Kuleba a făcut din nou apel la liderii europeni să excludă Rusia din sistemul de plăți interbancare SWIFT, subliniind că „acum este momentul”.

„Pentru unii lideri europeni care încă sunt ezitanți: în fiecare an la evenimentele comemorative voi spuneți 'Niciodată din nou'. Acum este momentul să dovediți asta. Rusia poartă un război de agresiune îngrozitor în Europa. Uite testul vostru de 'niciodată din nou': INTERZICEȚI RUSIA DIN SWIFT și dați-o afară de peste tot”, a îndemnat el pe Twitter.

18.25 Kiev, prima zi ca oraș pe linia frontului: Soldații ruși lasă în urma lor cadavre și sânge

18.20 Grosul armatei rusești ar fi încă departe de Kiev, la circa 50 de kilometri, potrivit serviciilor de informație britanice. Atacurile de vineri au fost sporadice, o parte vizând „sabotori” așa cum i-a numit președintele ucrainean Zelenski.

18:12 Uniunea Europenă va primi toţi refugiaţii din Ucraina, anunță Germania

17:59 Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei

17:41 Ucraina: Armata este vizată de hackeri din Belarus

17:37 Rusia a mobilizat mii de soldați ceceni pentru a fi trimiși în Ucraina

17:30 HARTA CONFLICTULUI

Liveuamap.com - Harta de mai jos reprezintă situația de la ora 17.30:

---

17:15 Putin cere armatei Ucrainei să dea jos puterea de la Kiev: „Sunt o clică de drogați”

„Luați puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mult mai ușor de negociat între mine și voi”, a transmis Putin militarilor ucraineni.

16:50 Harta luptelor din Kiev:

- Cercuri roșii - zone bombardate

- Pătrate roșii - zone unde se duc lupte în prezent

- Suprafețe roșu deschis - explozii raportate

- Suprafețe roșu închis - focuri de armă

16:30 Jens Stoltenberg a cerut Rusiei, la începutul unui summit extraordinar al NATO, care a început la această oră, să înceteze imediat acțiunea militară în Ucraina: Condamnăm agresiunea Rusiei în cei mai puternici termeni. (...)

Rusia să înceteze imediat acțiunea militară (...) Suntem alături de poporul curajos al Ucrainei"

16:21 Senatorul american democrat Chris Coons, care prezidează subcomisia din Senat ce supervizează ajutorul extern, a declarat că va susține proiectul de urgență pentru cheltuirea a 10 miliarde de dolari sau mai mult pentru a aborda criza care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

"Ar fi o presupunere hazardată din partea mea, dar aș susține o suplimentare de urgență de cel puțin 10 miliarde de dolari, dacă nu mai mult, pentru a răspunde acestor nevoi vitale de securitate și umanitare", a declarat Coons.

Enumerând problemele, inclusiv milioanele de refugiați care ar putea fugi în alte țări, costul promulgării și aplicării sancțiunilor, sprijinul umanitar pentru Ucraina și sprijinul militar pentru Ucraina și statele NATO din Europa de Est, Coons a spus: "Deci 10 miliarde de dolari este probabil la limita inferioară, pentru că nu iau în calcul ceea ce ar putea fi o cerere robustă pe partea de apărare.

Bătălia pentru Kiev: „Capitala a intrat într-o fază defensivă” / Ucraina anunță că a produs mari pierderi forțelor rusești

16:13 Kremlinul spune că rușii nu au dreptul să protesteze fără permisiune / Bilanțul arestărilor după manifestațiile de joi din Rusia

15:55 Ministerul britanic al apărării spune, într-o evaluare postată pe Twitter, că forțele rusești au făcut progrese limitate până la această oră, iar Ucraina își menține controlul asupra orașelor-cheie.

15:47 Xi Jinping vrea ca Vladimir Putin să negocieze cu Ucraina (presa de stat chineză)

15:37 Zelenski îi cere să se așeze la masă cu el, Putin îi răspunde că ar putea trimite o delegație de negocieri la Minsk

15:37 Capitala Ucrainei "a intrat într-o fază defensivă", a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, într-o conferință de presă.

"Focuri de armă și explozii se aud în unele cartiere, sabotorii au intrat deja în Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala și să ne distrugă", a adăugat acesta.

Potrivit unui martor Reuters, în Kiev sunt văzute vehicule militare ucrainene care vin să apere orașul.

Armata rusă spune că a blocat Kievul din partea de vest și a capturat aeroportul strategic Hostomel din afara capitalei, aducând acolo trupe de parașutiști. (Interfax)

15:35 Ucraina raportează că peste 1.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în a doua zi a invaziei. Forțele armate ale Ucrainei susțin că este cel mai mare număr de victime în conflict suferit vreodată de Rusia într-o singură zi (sursă: Kyiv Independent)

15:32 Mulți ucraineni din Kiev fac apel pe rețelele sociale să nu fie postate imagini și informații cu localizarea militarilor ucraineni și a blindatelor și tancurilor care așteaptă să angajeze forțele rusești în capitala Ucrainei.

14:05 Imagini cu populația civilă din Kiev care este înarmată să facă față soldaților ruși ce intră în capitala Ucrainei:

Ora 13:45 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, participă vineri la summitul formatului București 9, care reunește țările de la flancul estic al NATO, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Ora 13:38 Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev.

Legenda foto: Un medic militar ucrainean (stânga) examinează cadavrul unui militar rus care poartă o uniformă de serviciu ucraineană, întins lângă un vehicul, după ce el și membrii unui grup de raid au fost împușcați în timpul unei încăierări în capitala ucraineană Kiev, pe 25 februarie 2022.
Forțele ruse se apropie de Kiev dinspre nord și nord-est, a spus armata ucraineană, cu temeri tot mai mari că întreaga capitală ar putea fi capturată în a doua zi a ofensivei Moscovei. " data-image-caption="

Sursa foto: Serghei SUPINSKY / AFP

" data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/323W8NB-highres-e1645789116249-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/323W8NB-highres-e1645789116249-1024x681.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Serghei SUPINSKY / AFP

Legenda foto (AFP): Un medic militar ucrainean (stânga) examinează cadavrul unui militar rus care poartă o uniformă de serviciu ucraineană, întins lângă un vehicul, după ce el și membrii unui grup de raid au fost împușcați în timpul unei încăierări în capitala ucraineană Kiev, pe 25 februarie 2022.

12.19 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că ”nimeni nu intenționează să ocupe Ucraina”, ci Rusia vrea ca poporul ucrainean să fie independent.

Principalele declarații ale șefului diplomației ruse:

  • Rusia nu vede cum ar putea fi recunoscut actualul guvern din Ucraina drept democratic
  • Președintele Zelenski minte când spune că vrea să discute statutul de neutralitate al Ucrainei
  • Rusia va asigura demilitarizarea Ucrainei
  • Rusia vrea să elibereze poporul ucrainean de opresiune pentru a-și putea alege singur viitorul

12.17 Ucraina dorește pace și este pregătită pentru discuții cu Rusia, inclusiv cu privire la statutul de neutralitate în ceea ce privește NATO, a declarat vineri consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pentru Reuters.

"Dacă discuțiile sunt posibile, acestea ar trebui să aibă loc. Dacă la Moscova se spune că vor să aibă loc discuții, inclusiv cu privire la statutul de neutralitate, nu ne este teamă de acest lucru. Putem discuta și despre asta ", a declarat el printr-un mesaj text.

12.11 UE "vrea să taie toate legăturile dintre Rusia și sistemul financiar mondial", a declarat vineri ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. "Vrem să izolăm Rusia din punct de vedere financiar (...) Vrem să secăm finanțarea" economiei rusești, a spus el.

"Obiectivul nostru este de a îngenunchea economia rusă, iar acest lucru va lua timp", a declarat Le Maire.

Harta conflictului:

Harta Liveuamap.com - situația de la ora 12.00:

---

12.00 În Kiev a fost declanșată încă o alarmă aeriană, a treia din ziua de vineri. Cetățenilor li se cere să intre în adăposturile anti-aeriene.

11.53 Ministerul ucrainean de interne a postat instrucțiuni pentru confecționarea unui coctail Molotov:

11.37 Micronezia devine a doua țară din lume care rupe legăturile cu Federația Rusă din cauza invadării Ucrainei

Ora 10:52 Rusia restricționează utilizarea spațiului său aerian pentru toate zborurile britanice, inclusiv de tranzit, relatează postul de știri Ria Novosti, citat de The Guardian. Informația vine după ce guvernul britanic a anunțat că transportatorul național rus Aeroflot va fi interzis din spațiul aerian britanic într-un pachet amplu de sancțiuni anunțat joi.

Ora 10:48 Pe măsură ce forțele ruse avansează spre Kiev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat la telefon cu liderii occidentali, îndemnându-i să întărească sancțiunile împotriva Rusiei și să sporească sprijinul militar.

10.37: Soldații ruși au intrat în cartiere de la periferia Kievului. Înregistrări video arată blindate pe străzile orașului.

Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa și să pregătească cocktailuri Molotov.

10.22 Forțele rusești au intrat în cartierul Obolon din Kiev. În prezent, armata ucraineană luptă cu aceste forțe. Ministerul ucrainean al Apărării le cere locuitorilor să nu iasă din casă și să pregătească cocteiluri Molotov. Districtul se află la aproximativ 10 kilometri de centrul Kievului. (The Kyiv Independent)

10.14 Într-un cartier din Kiev (Minsk Masiff) se aud schimburi de focuri de armă și mitralieră.

Ora 09:53 Refugiați ucraineni, care fug din calea războiului, continuă să sosească în România, transmite NewsBucovina.ro . Potrivit publicației, coada de pe teritoriul ucrainean pentru intrarea în România se întind pe 35 de kilometri. Sosesc în România mai ales femei cu copii, pentru că bărbații sunt mobilizați la război.

9.35 Harta conflictului:

Harta Livemapua.com la ora 9.30:

---

09.30 Iohannis susține sancțiuni individuale și economice suplimentare și pentru Belarus

09.20 Rusia intenționează să cucerească întreaga Ucraină, dar armata ei nu a reușit să se achite de sarcini în prima zi a invaziei sale, a declarat vineri secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Acesta a spus că rușii au pierdut peste 450 de oameni și nu și-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele majore.

„Contrar mărețelor afirmații rusești și viziunii președintelui Putin că, într-un fel, ucrainenii vor fi eliberați și se repezi să se ralieze la cauza sa, el s-a înșelat complet, iar armata rusă nu a reușit să își îndeplinească, din prima zi, obiectivul principal", a spus Wallace.

09.04 Ucraina se așteaptă la un atac cu tancuri rusești asupra capitalei sale în cursul zilei de vineri, care ar putea deveni cea mai grea zi de război, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, Anton Herashchenko, adăugând că apărătorii Kievului sunt pregătiți cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

De asemenea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina a fost de acord cu evaluarea potrivit căreia forțele rusești ar putea ajunge astăzi lângă Kiev. Ministrul a adăugat că unitățile armatei ucrainene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt depășite numeric.

08.51 Avion de luptă Sukhoi Su-27 a fost doborât deasupra capitalei Kiev

08.48 Armataucraineană a publicat pe pagina sa de Facebook, în cursul nopții de joi spre vineri, imagini cu soldați ruși sau separatiști capturați. ”Fețele dușmanilor noștri! Să nu-i uitați pe acești criminali de război!”, se spune într-unul dintre mesajele ce însoțesc fotografiile.

?

08.03 Armata ucraineană a aruncat în aer un pod în apropiere de Kiev pentrua opri marșul unei coloane de tancuri rusești care venea dinspre Ivankiv. Biroul președintelui a confirmat că o coloană de tancuri rusești pătrunsese în apropiere de Ivankiv și se îndrepta spre Kiev dinspre Vișgorod. "Podul a fost aruncat în aer, i-am oprit", a transmis și Statul Major General.

07.45 Sirenele au început să sune iar în Kiev, după răsăritul soarelui. ”Au fost detectate amenințări aeriene, adăpostiți-vă acum”, a transmis consiliul orășenesc.

Pe rețelele sociale circulă imagini cu bombardamentele de azi-noapte:

07.38 Banca centrală a Ucrainei a interzis plățile către entități din Rusia și Belarus, precum și operațiunile care implică monedele celor două națiuni, a declarat vineri autoritatea de reglementare

07.35 Zelenski a spus că Rusia a reluat vineri la ora 4 dimineața atacurile cu rachete, dar că trupele trimise de Putin s-au oprit din înaintare în majoritatea direcțiilor. Într-un discurs televizat, președintele ucrainean a declarat că loviturile rusești au vizat atât ținte militare, cât și civile.

04.48: Explozii puternice la Kiev și Odessa. "Au reluat atacurile împotriva Kievului cu rachete de croazieră sau balistice. Am auzit două explozii puternice", a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko pe contul său de Telegram.

03.37: Forțele ucrainene ar fi reușit să recucerească aeroportul militar de la Hostomel, a anunțat un consilier al administrației prezidențiale din Ucraina, relatează Reuters.

Unde se afla aeroportul Antonov din HostomelFoto: Hotnews

Ministrul Afacerilor Interne ar fi zis și el că aeroportul, aflat în apropierea Kievului, este din nou sub controlul forțelor ucrainene.

03.12:Actorul și regizorul Sean Penn este în Ucraina pentru a realiza un documentar despre invazia rusă / Zelenski: Dă dovadă de un curaj care le lipsește multor politicieni occidentali

02.31: ”Ucraina trebuie denazificată”: Muzeul Holocaustului condamnă pretextul de război al lui Putin

02.15:Angajați de la Centrala nucleară de la Cernobîl luați ostatici de ruși

01:55 Volodimir Zelenski spune că el este principala țintă a forțelor armate ruse. Într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, președintele ucrainean a spus că nu va pleca din Kiev.

„Conform informațiilor noastre, inamicul m-a identificat ca fiind ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”, a spus Zelenski.

Ora 1.17 Șeful MI6 din Marea Britanie, Richard Moore, a postat pe Twitter despre informații despre Ucraina, transmite BBC. „Comunitățile de informații din SUA și Marea Britanie au dezvăluit planurile lui Putin pentru Ucraina. Am expus încercările lui de a face operațiuni sub „steag fals”, atacuri false pentru a-și justifica invazia. Am dezvăluit planurile sale de a asasina lideri și înalți oficiali ucraineni”, a spus Richard Moore, cunoscut și sub numele de „C”, într-un tweet.

Ora 1.02: Noul bilanț anunțat de președinte Zelenski: 137 ucraineni morți, 306 ucraineni răniți, 400 de ruși morți, potrivit BBC News

Ora 00.48: 13 militari ucraineni au murit încercând să apere Insula Șerpilor, ocupată până la urmă de armata rusă, transmite publicația UkrInform . Ei au refuzat să se predea și au murit în luptă.

00:48 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească.

Zelenski a semnat și un decret pentru mobilizare generală. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.














Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?