LIVE Jurnal de război, ziua 7/Unde sunt acum trupele rusești, unde se duc lupte și ce orașe au căzut sub ocupație

LIVE Jurnal de război, ziua 7/Unde sunt acum trupele rusești, unde se duc lupte și ce orașe au căzut sub ocupație

Miercuri, în a șaptea zi a războiului ordonat de Vladimir Putin, Kievul și alte orașe din Ucraina au suferit încă din primele ore noi bombardamente, în condițiile în care forțele rusești își amplifică ofensiva și se apropie și mai mult de capitala ucraineană. În jurul orei 3 noaptea, forțe de parașutiști ruși au fost lansate asupra Harkivului, acestea intrând în lupte grele cu apărătorii ucraineni. În discursul despre starea națiunii, Joe Biden a spus că ”dictatorul Putin este mai izolat ca niciodată”.

Urmărește mai jos Kievul LIVE:

Cele mai importante evenimente din Ucraina, LIVETEXT:

Ora 17.40: Cel puțin cinci mari orașe din Ucraina sunt în acest moment înconjurate de trupe rusești, însă potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația,niciun mare centru nu a fost deocamdată capturat de către ruși.

Harta războiului din Ucraina - 2 martie 2022Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
  • Orașele încercuite: Mariupol, Kherson, Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Melitopol, Bedyansk, Knotop, Donețsk, Luhansk.
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Mykolaiv, Poltava, Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Kherson și Mykolaiv / Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev (vest)

14:54 Noi imagini publicate pe rețelele sociale arată centrul orașului Harkiv distrus de bombardamentele puternice ale rușilor.

14:49 Oficial UN Refugee Agency în România vorbește despre drama ucrainenilor care fug din calea războiului: „Primim mesaje de la oameni care sunt blocați în diferite zone și nu pot ajunge la graniță”.

14:49 O rachetă lovește o berărie de lângă orașul Lisichansk, în estul Ucrainei:

14: 49 Primarul din Herson spune că orașul nu a căzut în mâinile rușilor, așa cum pretinde Moscova: ”Încă suntem Ucraina. Încă pe poziții”. "Orașul nu a căzut, ai noștri continuă să se apere", a declarat și Oleksiy Arestovych, consilier al lui Zelenski.

Ora 14.40: Soldați ruși care au negociat predarea unui oraș ies cu grenade în mână de teamă să nu fie linșați de oamenii care protestau

În orașul Konotop din regiunea Sumy, la circa 200 de kilometri est de Kiev, trupele ruse au intrat în oraș, iar o delegație formată din soldați ruși au negociat cu autoritățile locale predarea orașului, amenințând că altfel localitatea va fi bombardată.

Soldat rus cu grenade in mana intre protestatariFoto: Captura Twitter

În tot acest timp, în fața clădirii administrative din Konotop s-au adunat zeci de oameni care protestau împotriva invadatorilor.

La ieșirea de la „negocieri”, soldații ruși par că au ieșit cu grenade ținute în mâinile ridicate în aer, pentru a nu fi atacați de oamenii furioși adunați afară.

Primarul localității le-a spus oamenilor adunați că rușii au cerut capitularea orașului, altfel vor distruge orașul cu artileria. Oamenii au cerut să lupte, iar primarul le-a supus votului dacă vor să reziste și să se opună ocupației rusești.

Ora 14:23 Președintele Volodimir Zelenski a demis guvernatorii regiunilor Odesa și Cherkasy și a numit militari în locul lor.

Ora 13:57 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, merge miercuri la Chișinău pentru întâlniri cu liderii Republicii Moldova, au declarat surse oficiale pentru G4Media.

Ora 13:48 Primarul Kievului își avertizează locuitorii că forțele ruse se deplasează spre capitala Ucrainei și a îndemnat oamenii să rămână în casă și să se pregătească să apere orașul, relatează BBC.

Ora 13:35 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat miercuri într-o convorbire cu ziariști străni că ”economia rusă primește lovituri serioase”, transmite CNN. El s-a referit la sancțiunile fără precedent impuse de statele occidentale Rusiei după invadarea Ucrainei.

13:59 Vitali Klitschko avertizează că trupele rusești se apropie tot mai mult de Kiev: „Vom rezista!”

13:53 Explozii în apropierea unui turn TV din Harkiv. Centrul orașului a fost lovit de o rachetă de crozieră.

Forțele ruse au tras miercuri o rachetă de croazieră în clădirea consiliului municipal din orașul Harkiv, a declarat viceguvernatorul regiunii, Roman Semenukha.

13:51 O a doua rundă de discuții între Rusia și Ucraina va avea loc miercuri, a afirmă agenția rusă de știri TASS, care l-a citat pe un consilier al lui Zelenski. TASS a precizat că acest consilier al președintelui ucrainean, Oleksiy Arestovych, a vorbit la postul de televiziune Ukraine-24.

13:43 Două avioane MiG 29 ucrainene s-au luptat și au doborât cu două avioane Su-35S rusești în zona Kiev, în luptă fiind pierdută și o aeronavă ucraineană, afirmă forțele aeriene ucrainene.

13.38: Vladimir Putin vrea să-l îl repună în funcție pe fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fugit de aproape opt ani în Rusia, scrie Pravda Ucraina, preluată de Kyiv Independent.

11.05: Ucrainenii au nimicit o coloană de tancuri și blindate rusești. Presa din Ucraina a postat imagini din orașul Bucha, din regiunea Kiev, în care apare o coloană întreagă de vehicule rusești.

În imaginea postată de pe Twitter de Nexta se văd vehiculele distruse care se întind pe o întreagă stradă din localitate.

09:43 Intervențiile pompierilor pentru stingerea incendiilor din clădiri de locuințe din Harkiv, după ce atacurile cu rachete rusești au lovit centrul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, inclusiv zone rezidențiale și clădirea administrației regionale.

09:40A început evacuarea studenților străini din orașul Harkiv, lovit de bombardamente puternice.

Zelenski: Aproape 6.000 de soldați ruși uciși în șase zile de război

09:37Urmele bombardamentului într-un cartier rezidențial din Irpin, o suburbie a Kievului.

Ora 08:49 Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor din ultimee 24 de ore din orașul Harkiv, aflat în estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regional Oleg Synegubov, potrivit Reuters.

Ora 08:40 Cum arată Harkov după o nouă noapte de coșmar, cu bombardamente în lanț.

Rușii s-au dezlănțuit asupra cartierelor rezidențiale din Harkov toată ziua de marți, inclusiv în primele ore ale dimineții de miercuri. Mai multe zone rezidențiale au fost bombardate, făcând victime în rândul civililor.

Într-unul dintre bombardamente a fost lovit un complex de apartamente din apropierea unui spital, potrivit videoclipurilor care au fost geolocalizate și verificate de CNN.

Explozia din apropierea spitalului are loc la câteva ore după ce o lovitură militară a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din Harkov.

Într-un videoclip, se vede cum un incendiu izbucnește într-un complex de apartamente avariat, situat chiar vizavi de spital.

Ora 08:00 În raioanele Gorenichiv, Buzova și Bilogorodki de lângă Kiev au început bătălii în dimineața unei noi runde de negocieri. Au fost bombardamente de artilerie, a intrat o coloană de 13 vehicule blindate de transport de trupe. Ucrainenii încearcă să-și ajute copiii, spune corespondentul „Ucrainei 24”.

Ora 07:45 O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost semnată de 163 laureați ai Premiului Nobel: ”Războiul pătează reputația internațională a Rusiei pentru decenii/ Respectăm puterea poporului ucrainean”.

Ora 07:30 Sunt alerte de raid aerian în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în capitală. Sirenele s-au auzit miercuri dimineață în Cernihiv și Sumy, Pryatyn și Myrhorod, dar și în Kiev.

Ora 07:00 Armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN. Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale. La rândul său, BBC citează oficiali locali ucraineni care afirmă că oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse.

7:04 Vladimir Putin a semnat un decret prin care le interzice rușilor să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută străină asupra lor - TASS

6.55 Aproximativ 70 de japonezi au depus cereri pentru a deveni voluntari care să lupte în Ucraine, potrivit cotidianului Mainichi Shimbun, care citează o companie din Tokyo ce se ocupă de voluntari.

6:42 Prețul petroluli Brent a trecut de 110 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014

6:33 Biden: Putin va plăti scump pe termen lung invazia. ”Nici nu are idee ce urmează!” , a spus președintele SUA

4:18 Parașutiștii ruși au aterizat la Harkiv și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului







Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu