LIVE Jurnal de război, ziua 8/Ucrainenii efectuează atacuri asupra uriașei coloane de trupe rusești ce se îndreaptă spre Kiev

LIVE Jurnal de război, ziua 8/Ucrainenii efectuează atacuri asupra uriașei coloane de trupe rusești ce se îndreaptă spre Kiev

Rușii au capturat orașul Herson, din sudul Ucrainei, în timp ce Curtea Internațională de Justiție a deschis o investigație privind acuzațiile de genocid și va organiza audieri publice începând de săptămâna viitoare. Kievul rezistă sub asediul trupelor ruse iar orașul Mariupol este înconjurat. 1 milion de ucraineni au părăsit țara de la începutul invaziei.

Urmărește mai jos Kievul LIVE:

Cele mai importante evenimente LIVETEXT

Ora 18.45: Ucrainenii efectuează atacuri asupra uriașei coloane de trupe rusești ce se îndreaptă spre Kiev

Forțele armate ale Ucrainei au atacat convoiul lung de trupe rusești care se îndreaptă spre Kiev, a declarat șeful serviciului de informații al armatei ucrainene pentru The Military Times .

Convoi militar rus inainteaza spre KievFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Lovim coloanele inamicului”, a declarat generalul Kirilo Budanov într-un interviu acordat în exclusivitate jurnaliștilor de la The Military Times. „Incendiem numeroase coloane ale inamicului”, a adăugat el.

Budanov a precizat că atacurile sunt efectuate de avioane de luptă ucrainene Su-24 și Su-25, cu artilerie și rachete. „Ofițerii și agenții mei de informații coordonează și ordonă atacurile”, a spus el.

Ora 15.05: Generalul rus ucis în Ucraina era comandant al trupelor de operațiuni speciale Spețnaz!

14:52Primarul din Vilnius a anunțat că schimbă numele străzii pe care se află Ambasada Rusiei în ”Eroii Ucrainei”: ”Schimbați-vă cărțile de vizită!”

14:50Caricatura tragică postată de Kyiv Independent, pe Twitter:

14:35UE ia în considerare și decuplarea băncilor din Belarus de la sistemul financiar SWIFT, a declarat un oficial european pentru Reuters.

14:18​Gigantul suedez de mobilă IKEA a anunțat joi că-și suspendă activitățile din Rusia și Belarus, decizie care afectează peste 15.000 de angajați, 17 magazine și trei fabrici.

14:08Viktor Orban anunță că Ungaria își reconsideră politica externă din cauza războiului din Ucraina

Ora 12:50 Primul general al Armatei Rusiei care moare pe frontul din Ucraina!

Ora 11:05 Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-30 care zboară deasupra Irpin, un oraș satelit al Kievului (Kiev Independent).

Ora 10.29: Asaltul armatei ruse a fost respins de ucraineni în orașul Sumi. Forțele ruse au lăsat în urmă un tanc-amfibiu, scrie publicația Glavcom

Ora 10.27: Un rezervor de combustibil din orașul Cernihiv a fost lovit joi dimineață de armata rusă. Depozitul arde nonstop

Ora 10.23: Pentagonul are date că Rusia și-a schimbat strategia în Ucraina

Ora 08:54 Ucraina anunță noul bilanț al pierderilor suferite de ruși

Ora 08:54 Noi imagini din satelit ale zonelor din Ucraina afectate de loviturile militare ruse arată amploarea pagubelor în primele cinci zile ale invaziei. Imaginile au fost surprinse pe 28 februarie de Maxar Technologies. De atunci, acoperirea densă a norilor a împiedicat majoritatea sateliților să observe ceva la sol în toată țara, transmite CNN.

Sursa Foto: Maxar Tehnologies " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/03/pod-distrus-imagine-satelit-300x195.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/03/pod-distrus-imagine-satelit.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa Foto: Maxar Tehnologies

Ora 08:47 Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat că, la începutul lunii februarie, oficialii chinezi au cerut înalților oficiali ruși să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficialii americani, anunță CNN.

08:38Imagini din Herson compilate de Guardian arată forțele ruse patrulând pe străzile orașului:

08:36Prețul petrolului de referință Brent a crescut cu încă 3,4% în primele ore ale zilei de joi, urcând la 116,80 dolari.

Costul altor mărfuri importante, precum aluminiul (+2,62%), minereul de fier (+7,75%), cuprul (+1,6%) și grâul (+7%), se aflau de asemenea pe o curbă ascendentă, datorită ofertei reduse, dar și a achizițiilor angros din partea guvernului chinez, potrivit analiștilor.

Ora 07:52 Banca Mondială a anunţat suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia şi Belarus, ca măsură de retorsiune la invazia Ucrainei.

Ora 07:32 Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksey Danilov, susține că potrivit serviciilor de informații Vladimir Putin urmează să decreteze stare de urgență în Federația Rusă, începând din 4 martie.

07:07 "Rusia este din ce în ce mai mult o economie izolată....Nimic nu este exclus în ceea ce privește viitoarele sancțiuni", a avertizat șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen.

Ora 06:59 Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a divulgat informaţii care au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit grupului de hackeri Anonymous.

06:58 Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a declanșat un "război total împotriva libertății presei și a adevărului", blocând posturile de știri independente și împiedicându-i pe ruși să audă știri despre invazia din Ucraina.

"Guvernul Rusiei blochează, de asemenea, platformele Twitter, Facebook și Instagram pe care zeci de milioane de cetățeni ruși se bazează pentru a avea acces la informații și opinii independente", a afirmat Departamentul de Stat într-un comunicat.

06:54 Banca centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achizițiile de valută străină de către persoane fizice pe piețele valutare, au spus brokeri pentru Reuters, citând o scrisoare a autorității de reglementare.

Herson a fost capturat de ruși

"Suntem un popor care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Aceste planuri au durat ani de zile pentru a fi scrise - cu răutate, cu ură față de țara noastră, față de poporul nostru", a spus Zelenskiy într-un mesaj video.

Capturarea capitalei strategice a provinciei din sudul țării, unde râul Dnipro se varsă în Marea Neagră înseamnp că Hersonul este primul centru urban semnificativ ce cade de când Moscova și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Primarul din Herson, Igor Kolykhayev, a declarat miercuri seară că trupele rusești se aflau pe străzi și au intrat în clădirea consiliului. El a cerut civililor să meargă pe străzi doar la lumina zilei și în grupuri de câte unul sau doi. "Astăzi au fost vizitatori înarmați în comitetul executiv al orașului. Nu le-am făcut nicio promisiune ... Le-am cerut doar să nu tragă în oameni", a transmis el printr-o declarație.".

Forțele rusești nu au reușit încă să răstoarne guvernul de la Kiev, dar mii de oameni au murit sau au fost răniți, iar peste un milion de persoane au fugit din Ucraina în contextul celui mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace.

Atacul Rusiei a dus la o avalanșă de sancțiuni internaționale și a alimentat temerile privind un conflict mai amplu, în timp ce țările occidentale trimit arme pentru a ajuta armata ucraineană.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…