LIVE Jurnal de război/Primele autobuze cu civilii evacuați de separatiști ajung în Rusia/Separatiștii proruși refuză negocierile

LIVE Jurnal de război/Primele autobuze cu civilii evacuați de separatiști ajung în Rusia/Separatiștii proruși refuză negocierile

Temerile cu privire la o intervenție militară rusă în Ucraina s-au accentuat și mai mult vineri odată cu multiplicarea ciocnirilor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, care au determinat autoritățile secesioniste să dispună evacuarea civililor. Cu toate acestea, potrivit Statelor Unite aceste ciocniri nu sunt altceva decât „provocări” ale rușilor pentru a justifica un atac asupra Ucrainei. Președintele american Joe Biden va avea o convorbire telefonică, vineri, cu liderii aliați din NATO pentru a discuta criza din Ucraina, a confirmat Casa Albă.

Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina de presupuse ”încălcări sistematice și pe scară largă” ale drepturilor omului împotriva minorității ruse, transmite BBC. El a făcut acuzațiile fără să aducă dovezi în acest sens, într-o conferință de presă la Kremlin. Occidentul a avertizat că protejarea cetățenilor ruși ar putea fi argumentul Kremlinului pentru atacarea Ucrainei. Antony Blinken, secretarul american de Stat, a declarat joi la Consiliul de Securitate al ONU că Rusia va inventa astfel de motive pentru a justifica un atac în Ucraina

Primele autobuze cu evacuati ajung in RusiaFoto: Nikolai Trishin/TASS/ Profimedia Images

Evoluția crizei din Ucraina, LIVETEXT

21.07: Agenția Tass relatează că primele autobuze care evacuează civili din estul Ucrainei au ajuns în regiunea Rostov din Rusia, potrivit Reuters.

20.48: Înalt oficialul de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia că a înscenat provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că Ucraina va continua să aleagă modalități pașnice de a dezamorsa criza.

Într-un briefing comun, ministrul integrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereșciuk, a declarat că Rusia încearcă să forțeze Ucraina să facă concesii.

Danilov a spus că Ucraina nu intenționează să elibereze teritoriile deținute de separatiști prin forță, adăugând că este puțin probabilă o invazie rusă la scară largă a Ucrainei.

20.35: Autoritățile autoproclamata Republică Donețk au refuzat să participe la întâlnirea cu autoritățile ucrainene, scrie Interfax, potrivit Reuters.

Autoritățile separatiste din estul Ucrainei au declarat vineri că nu văd niciun rost în a accepta să poarte discuții de urgență cu guvernul ucrainean după o creștere a numărului de bombardamente între cele două părți, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Separat, agenția de presă RIA a citat autoproclamata Republică Populară Donețk spunând că ar fi de acord cu astfel de discuții doar dacă ar exista propuneri specifice de discutat.

19.45: Guvernul SUA a calificat vineri anunțul evacuării în Rusia a civililor din estul Ucrainei drept o manevră „cinică”, considerând-o drept pregătiri pentru un atac militar asupra Moscovei, relatează AFP.

„Este cinic și crud să folosim ființele umane ca pioni pentru a distrage atenția lumii de la faptul că Rusia își adună trupe pentru atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Astfel de anunţuri constituie noi încercări de a ascunde, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a adăugat el.

19.35: Scenariul cel mai probabil pentru un atac rusesc asupra Ucrainei nu este o invazie propriu-zisă, ci mai degrabă o operațiune False flag (operațiuni sub acoperire, care sunt concepute pentru a induce în eroare publicul) sau o lovitură de stat, a declarat vineri ministrul german de externe Annalena Baerbock, relatează Reuters.

„Scenariul unei invazii complete ar putea fi posibil, dar nu sunt sigură că acesta este cu adevărat cel mai probabil scenariu”, a spus ea la Conferința de Securitate de la München.

„Mi-ar fi mai teamă că scenariul cel mai probabil este o (operatiune) False flag sau o lovitură de stat sau și alte lucruri de genul... dacă toată electricitatea va cădea aici, la acest hotel, am înnebuni cu toții și am înnebuni complet,” a adăugat ea, făcând aparent aluzie la un atac cibernetic sau un atac asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

18.45: Estonia a livrat vineri arme antitanc Javelin Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării din Estonia.

18.40: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, s-a adresat locuitorilor din regiunile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din cauza agravării situației din Donbas. El a menționat că separatiștii folosesc populația civilă pentru a escalada conflictul, scrie Unian.

„Militanții susținuți de Rusia continuă să agraveze situația, inducând în mod deliberat în eroare locuitorii teritoriilor ocupate temporar. Declarațiile liderilor administrațiilor de ocupație despre presupusa ofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei și scenariile de utilizare a forței pentru eliberarea teritoriile ocupate temporar nu corespund cu realitatea. Informațiile pe care le-am furnizat sunt confirmate de OSCE", a spus Zalujni.

18.30: Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va vorbi din nou despre criza cu Rusia din jurul Ucrainei vineri, la ora 16:00 (21:00 GMT), în timp ce tensiunile au atins apogeul, a anunțat Casa Albă, relatează AFP.

El va face un bilanț despre „eforturile” diplomatice și despre „desfășurarea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina”, potrivit președinției. Discursul său va avea loc imediat după o nouă reuniune telefonică de criză cu liderii aliaților Washingtonului, programată pentru 14:30 (19:30 GMT).

18.23: Secretarul de stat spune că cel mai recent bombardament din Donbas ar putea face parte dintr-un scenariu de a crea un pretext fals pentru ca trupele ruse să invadeze, potrivit agenției ucrainene de știri Unian.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony Blinken, consideră că ultimul bombardament din Donbass este o falsă provocare pentru o eventuală invazie ulterioară a trupelor Federației Ruse, adunate la graniță.

După cum relatează un corespondent UNIAN, Blinken a spus acest lucru în timpul discursului său la Conferința de Securitate de la München.

18.10: Presa rusă de stat (Ria Novosti) a raportat că o explozie a avut loc lângă clădirea guvernului separatiștilor din Donețk.

Președintele Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situații de urgență să călătorească în sud-estul Rusiei pentru a organiza cazarea pentru civilii care părăsesc două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenția de presă RIA.

„Putin... i-a cerut (ministrului) să zboare de urgență în regiunea Rostov pentru a organiza... pentru a crea condiții de cazare, a oferi mese calde și tot ce este necesar, inclusiv îngrijiri medicale”, a fost citat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

17.15: O fotografie cu autobuzele pregătite pentru evacuarea civililor a fost postată de cotidianul rusesc Izvestia.

17.10: Cealaltă regiune autoproclamată, Luhansk, a anunțat de asemenea că se organizează evacuarea civililor în Rusia.

Leonid Pasechnik a declarat că „din cauza escaladării tensiunilo, a instruit șefii teritoriilor Republicii să asigure evacuarea organizată a populației”.

16.50: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformarea că Kievul plănuia să lanseze atacuri în estul Ucrainei.

”Respingem categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive ale Ucrainei sau acte de sabotaj în instalațiile de producție chimică. Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas. Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a scrie el pe Twitter.

16.35: Primele autobuze de evacuare a persoanelor din regiunea Donețk vor pleca vineri la ora 20.00, ora locală, (1700 GMT) scrie Ifax citând o sursă oficială, relatează Reuters.

16.27: O sirena de avertizare s-a auzit vineri în centrul orașului Donețk, din estul Ucrainei, după ce un lider separatist susținut de ruși din regiunea separatistă a anunțat evacuarea rezidenților, potrivit unui martor Reuters.

16.25: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are informații despre situația din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, după ce liderii separatiști susținuți de Moscova au anunțat evacuarea civililor, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Peskov a spus că nu știe dacă mișcarea a fost coordonată cu Rusia, a raportat Interfax.

16.05 Ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv conducta Nord Stream 2 destinată să aducă gaz rusesc în Germania, în cazul în care Moscova atacă Ucraina.

Puterile occidentale sunt unite în pregătirea „sancțiunilor fără precedent” împotriva Rusiei, a spus Baerbock într-un discurs la Conferința de Securitate de la München.

„Noi, Germania, suntem pregătiți să plătim un preț economic ridicat pentru asta”, a spus ea. „De aceea toate opțiunile sunt pe masă pentru mine, inclusiv Nord Stream 2”. (Reuters)

15.45 Reuters și corespondentul Financial Times relatează că separatiștii susținuți de Rusia au anunțat evacuarea populației civile din zonă.

Mișcarea de evacuare a civililor din regiunile separtiste din estul Ucrainei către Rusia a fost anunțată pe rețelele sociale de Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Donețk. Acesta a susținut că Rusia s-a oferit să le acorde adăpost celor care părăsesc Ucraina, urmând ca femeile, copiii și vârstinicii să fie primii evacuați. El a mai susținut că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va da ordin armatei să atace.

Reuters notează că anunțul nu a fost deocamdată comentat de oficialii de la Moscova sau Kiev.

Milioane de oameni trăiesc în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, majoritatea fiind vorbitori de limbă rusă și având deja cetățenie rusă.

15.00 Președintele rus Vladimir Putin a confirmat participarea sâmbătă la exercițiile militare, precizând că va fi însoțit de Lukașenko. “Acum este în derulare o fază activă a exercițiilor și manevrelor, iar mâine vom participa împreună la unul dintre evenimentele importante ale acestei acțiuni complexe de cooperare militară”, a declarat Putin, la întâlnirea cu Lukașenko, de la Moscova, televiziunile rusești transmițând evenimentul potrivit CNN .

14.38 Confruntările armate care au avut loc joi în estul Ucrainei au fost cele mai ample începând din 2015 în conflictul dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat o sursă diplomatică, transmite vineri Reuters.

13.55 Ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, a precizat vineri, potrivit Reuters, că Rusia ar fi mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina, cea mai mare mobilizare de la Războiul Rece încoace.

Acesta a reluat afirmațiile lui Antony Blinken, declarând că au cunoștință de intenția Rusiei de a inventa un pretext pentru a ataca Ucraina.

SUA resping în continuare afirmațiile Moscovei privind retragerea unor trupe.

13.48 Președintele rus Vladimir Putin a convocat vineri consiliul de securitate pentru a discuta despre răspunsul SUA la cererile Moscovei privind NATO. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă acesta nu a dat alte detalii legate de ședința extraordinară.

Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavorv declara că Washingtonul nu a oferit un ”răspuns constructiv” la revendicările Rusiei, amenințând cu ”măsuri militaro-tehnice”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia