LIVE Jurnal de război/Ucraina a închis spațiul aerian pentru aviația civilă/Tancuri rusești se îndreaptă spre orașe din Ucraina

LIVE Jurnal de război/Ucraina a închis spațiul aerian pentru aviația civilă/Tancuri rusești se îndreaptă spre orașe din Ucraina

Surse oficiale citate de CNN susțin că ar urma să fie atacat în această noapte orașul Harkov, aflat la câteva zeci de kilometri de graniță cu Rusia. Aeroportul din Harkov a fost închis, la fel ca și cel din Dnipro. Din orașul Mariupol, pe care rușii ar vrea să-l facă coridor spre Crimeea, se relatează că magazinele au început să-și ascundă marfa și să se închidă, iar o parte dintre cetățeni se pregătesc să plece.

04:20 - Ucraina a închis spațiul aerian pentru aviația civilă. Autoritățile de la Kiev au emis „Notice to Air Missions” - o notificare prin care zborurile civile sunt suspendate.

03:17 Statele Unite afirmă că o invazie la scară largă a Rusiei în Ucraina este iminentă, iar trupele ruse și forțele separatiste care înconjoară țara sunt în poziție de atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a spus jurnaliștilor că forțele ruse continuă să se strângă tot mai aproape de graniță.

„Sunt pregătite. Pot ataca în orice moment... cu o forță militară semnificativă”, a spus Kirby.

Și secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că se așteaptă ca Rusia să invadeze Ucraina înainte de lumina zorilor, dar că vede în continuare o șansă „de a se evita o agresiune majoră”.

02:45 Cel puțin cinci explozii s-au auzit în această noapte în orașul Donețk, scrie Reuters , citând un martor de la fața locului.

Imediat după explozii, patru camioane militare au fost observate îndreptându-se spre scena exploziilor.

2:07 Ucraina s-a deconectat total de la sistemul energetic din Rusia și Belarus. Deconectarea fusese anunțată din timp, ca urmare a intenției Ucrainei de a trece de la sistemul sovietic de interconectare la cel european, însă are loc în contextul unei potențiale invazii rusești.

2:00 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni în această noapte într-o ședință de urgență.

1:40: Forțele navale ucrainene din Odesa au fost puse în stare de alertă. Între timp, pe rețelele sociale apar în continuare imagini cu tancuri și convoiae militare rusești care trec prin Donbas.

01:20 Rusia a închis spațiul aerian pentru aviația civilă de-a lungul frontierei sale cu zona de nord-est a Ucrainei.

avioane spatiu aerian rusesc Sursa: CNN


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia