LIVE Rusia atacă Moldova!/Partidul prorus Șor protestează în Chișinău, față de actuala guvernare

LIVE Rusia atacă Moldova!/Partidul prorus Șor protestează în Chișinău, față de actuala guvernare

Un protest antiguvernamental organizat de partidul oligarhului fugar Ilan Șor a început la Chișinău. În fruntea manifestației se află deputatele formațiunii Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, relatează Ziarul de Gardă și TV8.md .

Urmărește mai jos cele mai importante evenimente privind manifestația pro-rusă de la Chișinău:

UPDATE Poliția din Chișinău solicită participanților la protest să elibereze o bandă de acces pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, întrucât ambulanța a fost chemată de trei ori de către protestatari, iar medicii reușesc cu greu să ajungă în mulțime, notează Ziarul de Gardă .

UPDATE Manifestațiile continuă pe scările Teatrului Național de Operă și Balet au fost „scoase la vânzare” haine, simbolizând faptul că populația n-ar avea bani. Totodată, organizatorii urmează să lanseze porumbei în aer, scrie TV8.md . Oamenii cer ca Guvernul să achite integral facturile cetățenilor și scandează contra guvernului PAS.

Purtătorul de cuvânt al Exectivului, Daniel Vodă, a afirmat pentru TV8 că guvernul nu va comenta protestul și că va respecta dreptul oamenilor la manifestații pașnice.

„Guvernul nu comentează protestul. Autoritățile respectă dreptul cetățenilor pentru a protesta și libertatea de întrunire pașnică și de asociere. Premierul țării este informat despre evoluțiile curente, iar colegii de la Ministerul Afacerilor Interne au anunțat deja că poliția va asigura ordinea și securitatea publică, precum și siguranța cetățenilor” a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Între timp, la protest a răsunat și imnul Republicii Moldova, „Limba Noastră”.

UPDATE Din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat duminică dimineaţa opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi, potrivit deschide.md, citat de news.ro.

Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălţi, printre care şi tineri, au pornit organizat duminică dimineaţă spre Chişinău, pentru a manifesta împotriva actualei guvernări. Tinerii vor să ceară micşorarea tarifelor la agentul termic, gaze şi energie electrică. Întrebaţi la îndemnul cui au ieşit să protesteze şi cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiţi să răspundă.

Oamenii au fost îndemnaţi să participe la miting de către reprezentanţii partidelor „ŞOR”, „PACE” şi Mişcarea Populară, relatează deschide.md.

UPDATE Protestul organizat de Partidul Șor, care trebuia să aibă loc în fața Parlamentului, s-a mutat la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, relatează TV8.md. Oamenii s-au adunat cu pancarte în mâini și steaguri ale Republicii Moldova.

„Foarte bine că suntem mulți și vocali. Împreună cu colegii din mișcarea națională pentru popor am luat decizia ca să manifestăm nu în fața clădirilor instituționale, guvernamentale, dar să mergem pe scările Teatrului Național de Operă și Balet și acolo vom striga”, a spus deputata Marina Tauber, aflată sun control judiciar.

În fruntea protestului se mai află membra Partidului Șor, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu.

Poliția a constatat încălcarea celor expuse în declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii. Potrivit oamenilor legii, schimbând locația, organizatorii nu au respectat declarația.

Știrea inițială

Organizatorii susțin că unicul scop al protestului este să ceară guvernării să achite integral facturile populației. Participanții la protest au scandat lozinci împotriva guvernului și împotriva președintei Maia Sandu.

Protestatarii au scandat „Jos Maia Sandu!”, „Ei cu milioane, noi murim de foame”, ”Recean la plătit factura”, „Noi suntem poporul”, „Semnaţi şi achitaţi”, potrivit website-ului de ştiri unimedia.info, citat de Agerpres.

Poliţia moldoveană a anunţat că şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi la Inspectoratul general de poliţie pentru documentare. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit.

Poliţia a făcut mai multe apeluri către organizatorii protestului să nu permită acte de violenţă şi provocări şi a anunţat că va asigura ordinea şi securitatea publică, siguranţa cetăţenilor, fluxul circulaţiei rutiere şi buna desfăşurare a evenimentului.

„Vom interveni în fiecare situaţie în care există risc pentru viaţa cetăţenilor sau ordinea publică”, a precizat Inspectoratul general de poliţie al RMoldova.

Circulația transportului în comun este dată peste cap în centrul capitalei Republicii Moldova din cauza protestului, Șor, scrie deschide.md .

Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au desfășurat sâmbătă, 18 februarie, peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor. Au fost reținut opt persoane.

Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de ?? ????????? ????, informează Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Context

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni într-o declarație de presă că Federația Rusă are în desfășurare un plan de acțiuni pentru a înlătura conducerea aleasă democratic de la Chișinău. Ea a citat în acest sens atât informații obținute de autoritățile interne, cât și informații de la parteneri, precum Ucraina.

Ea a mai spus că prima parte a planului a avut loc la finalul anului trecut, dar a eșuat. Planul Rusiei, pentru destabilizarea Moldovei, ar urma să se sprijine pe atacuri violente și chiar luări de ostatici, a spus Maia Sandu.

În operațiune ar urma să fie implicate forțe interne asociate cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar și cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, potrivit declarațiilor Maiei Sandu.

Maia Sandu a făcut declarațiile la două zile după ce l-a nominalizat ca premier pe Dorin Recean, consilierul său pe probleme de securitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”