LIVE TEXT | Război în Ucraina. forțele ruse se pregătesc să părăsească CNE Zaporojie. Numărul victimelor atacului rus de la Vishgorod a crescut

LIVE TEXT | Război în Ucraina. forțele ruse se pregătesc să părăsească CNE Zaporojie. Numărul victimelor atacului rus de la Vishgorod a crescut

Șeful agenției ucrainene de energie nucleară Energoatom a declarat pe 26 noiembrie că forțele ruse se pregătesc să părăsească CNE Zaporojie și că primul indiciu al acestor pregătiri sunt „publicații rusești” nespecificate.

Ruși ar putea pleca de la CNE Zaporojie. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.35 Armata rusă evaluează în mod clar că forțele ucrainene ar putea traversa râul Nipro și ar putea desfășura operațiuni contraofensive în estul Oblastului Herson, posibil amenințând toate liniile de comunicații terestre critice (GLOC) din Crimeea către continent. Forțele ruse au săpat tranșee și zone de concentrare în estul Hersonului de la începutul lunii octombrie 2022, în pregătirea evidentă pentru retragerea de pe malul de vest al râului Nipro și orașul Herson. Trupele ruse se pregătesc fie să se apere în profunzime, fie să conducă operațiuni tactice sau strategice de întârziere. În mod clar, forțele ruse nu se așteaptă să poată împiedica forțele ucrainene să treacă peste râu și nici rușii nu acordă prioritate pozițiilor defensive pentru a opri o astfel de trecere. Armata rusă stabilește condiții pentru o apărare prelungită în estul Oblastului Herson, care ar putea permite înființarea unui cap de pod solid ucrainean pe malul estic al râului Nipro.

Fortificații și tranșee ruse în estul regiunii Herson. Sursa: ISW

Fortificații și tranșee ruse în estul regiunii Herson. Sursa: ISW

Forțele ruse își întăresc pozițiile de-a lungul liniilor de comunicații terestre critice din estul Oblastului Herson împotriva unei posibile viitoare contraofensive ucrainene. Imaginile din satelit arată că forțele ruse au prioritizat săparea de tranșee și ridicarea de apărări antitanc cu dinți de dragon de-a lungul liniile de comunicații terestre critice care leagă forțele ruse de pe malul de est (stânga) al râului Nipro cu zonele din spate de sud-est din regiunea Herson și Crimeea, precum și cu spatele de est - zonele din jurul Melitopolului, regiunea Zaporijia. Majoritatea acestor fortificații de câmp sunt situate direct pe liniile de comunicații terestre critice și sunt orientate în primul rând perpendicular pe drumurile în sine. Prin urmare, ele seamănă mai mult cu blocaje rutiere elaborate decât părți ale liniilor defensive coezive care se întind pe mai multe liniile de comunicații terestre critice și câmpuri. Forțele ruse au fortificat, de asemenea, o fâșie de pământ în lățime de 3 km, care separă Capul Kinburn de Oblastul Kherson continental și de-a lungul plajelor aflate imediat la sud și la est de fâșie.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.10 Ca urmare a bombardamentelor rusești în Ucraina , aproximativ 32.000 de instalații civile și peste 700 de obiective de infrastructură critice au fost deja avariate, a declarat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin.

image

UPDATE 02.14 Numărul victimelor atacului rus de la Vishgorod a crescut

Numărul morților din cauza unei rachete inamice care a lovit o clădire înaltă Vyshgorod a crescut la 7 persoane. În total, numărul victimelor unui alt atac rusesc este de 42 de persoane, dintre care 6 copii, a declarat șeful Poliției Naționale din regiunea Kiev, Andrii Nebytov, în emisiunea teletonului.

"Azi a murit o altă femeie, așa că avem 7 morți din această crimă cumplită. Avem 35 de victime separat, 6 dintre ele sunt copii. Cea mai mică fată are 5 ani", a spus el.

Patru clădiri, o grădiniță și o școală au fost avariate în urma impactului uneia dintre rachetele din apropierea clădirii înalte, Kh-101. Nebytov a subliniat că nu există nicio instalație militară în apropiere.

„Pe o rază de 3 kilometri nu a existat un singur obiect, nici măcar un obiect energetic, care să-i intereseze. Pe baza rezultatelor examinărilor, anchetatorii vor putea da un răspuns – a fost distrugerea unei clădiri rezidențiale un act intenționat sau o astfel de rachetă a ajuns acolodoar pentru că nu este atât de precisă, după cum se spune”, a adăugat el.

UPDATE 01.25 O rafinărie de petrol din Angarsk , Russia a luat foc.

UPDATE 00.42 Efortul rus de a pregăti poziții defensive extinse în estul Hersonului, oricât de bine sau prost ar fi fost executate, evidențiază importanța critică pe care acest teren o are pentru cursul viitor al războiului. Liniile de comunicație pe care forțele ruse încearcă să le apere în regiunea Herson includ aproape toate rutele rămase esențiale pentru menținerea operațiunilor militare în sudul Ucrainei, inclusiv cele două autostrăzi principale care leagă sudul Ucrainei continentale de Crimeea. Pierderea chiar și a unuia dintre aceste linii de comunicație ar restrânge probabil operațiunile de sprijinire a logisticii ruse din estul Oblastului Herson și vestul Oblastului Zaporijia și ar putea permite forțelor ucrainene să avanseze suficient de aproape de autostrada rămasă pentru a o bloca. După cum a raportat anterior ISW, forțele ruse ar putea încerca să folosească Arabat Spit ca a treia linie de comunicație între Crimeea și sudul Ucrainei pe care forțele ucrainene l-ar putea amenința prin țintirea unuia dintre cele două poduri esențiale pentru menținerea sa. Eșecul Rusiei de a deține aceste linii de comunicație i-ar forța pe ruși să se bazeze în întregime pe linia de comunicații de la Rostov prin Mariupol și Melitopol, ea însăși sub amenințarea unei contraofensive ucrainene din nord. Dacă forțele ucrainene se stabilesc în estul Oblastului Herson, ar putea amenința cu o contraofensivă suplimentară spre Melitopol dinspre vest, împotriva căreia forțele ruse s-ar lupta probabil să se apere.

ȘTIRE INIȚIALĂ Elemente din spațiul informațional rusesc încep să-și piardă încrederea în capacitatea forțelor ruse de a deține zone cheie în vestul Oblastului Zaporijia, eventual stabilind condiții de informare pe termen lung pentru o retragere a Rusiei din această zonă. Bloggeri ruși au susținut recent că forțele ucrainene se pregătesc să reia centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) din Enerhodar. Discursul recent în limba rusă de pe Twitter face referire la astfel de postări pentru a susține că, canalele rusești ale bloggerilor militari ruși, în special cele afiliate Wagner Group, promulgă o narațiune conform căreia forțele ruse se pregătesc să părăsească ZNPP în curând. Șeful agenției ucrainene de energie nucleară Energoatom a declarat pe 26 noiembrie că forțele ruse se pregătesc să părăsească ZNPP și că primul indiciu al acestor pregătiri sunt „publicații rusești” nespecificate – posibil referindu-se la discursul din social media – care sugerează că Rusia ar trebui să transfere controlul ZNPP către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Deși ISW nu a văzut nicio dovadă a unei contraofensive ucrainene iminente în regiunea Zaporijia, care ar putea amenința pozițiile ruse din Enerhodar sau Melitopol, acest discurs s-a combinat cu firul consecvent al milbloggerului rus, oficialilor ocupației și pretențiilor mass-media de stat privind o concentrare a forțelor ucrainene de-a lungul acestei axe. Informațiile care spun că Melitopolul este amenințat poate pregăti, de asemenea, spațiul de informare pentru o eventuală retragere a Rusiei, indiferent dacă astfel de revendicări intenționează efectiv să facă acest lucru.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava