LIVE TEXT | Război în Ucraina. NATO poate trimite până la 300.000 de militari la granița cu Federația Rusă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. NATO poate trimite până la 300.000 de militari la granița cu Federația Rusă

Un astfel de pas urmărește să împiedice Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina. Cu toate acestea, pentru a o implementa, NATO trebuie să convingă individual țările să furnizeze diverse elemente: soldați, antrenament, infrastructură mai bună, precum și cantități mari de arme, echipamente și muniție scumpe.

Artilerie ucraineană. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.43 Președintele rus Vladimir Putin și-a continuat campania împotriva disidenței contra războiului. Putin a semnat două proiecte de lege pe 18 martie care măresc semnificativ amenzile și pedepsele de închisoare pentru discreditarea forțelor ruse în Ucraina și pentru vânzarea de arme rusești unor actori străini. Surse ruse au raportat că personalul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a reținut peste 40 de persoane în raiduri împotriva a două baruri de la Moscova pentru suspiciunea că finanțează forțele ucrainene și i-a făcut pe patroni să participe la activități pro-război pe 17 martie. Surse ruse au raportat din ce în ce mai mult despre FSB care a reținut civili ruși sub suspiciunea că au asistat financiar forțele ucrainene începând cu 28 februarie, după ce Putin a instruit FSB să intensifice măsurile de contraspionaj și represiunea împotriva răspândirii ideologiei pro-ucrainene.

UPDATE 06.19 Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin încearcă probabil să stabilească condiții informaționale propice pentru a explica faptul că luptele Grupului Wagner din jurul Bakhmutului au atins punctul culminant. RIA FAN a publicat un interviu cu Prigojin pe 17 martie în care a afirmat că forțele ucrainene se pregătesc să lanseze contraofensive în cinci direcții separate: în regiunea Belgorod, în zona Kreminna, în zona Bakhmut, spre orașul Donețk și în regiunea Zaporijia. Prigojin a declarat că forțele ucrainene vor lansa aceste operațiuni începând cu mijlocul lunii aprilie și a îndemnat forțele ruse să se pregătească pentru aceste contraofensive prin păstrarea muniției și a echipamentelor. Prigojin a descris probabil forțele ucrainene ca având suficientă putere de luptă pentru a lansa o contraofensivă masivă la nivelul întregului teatru pentru a justifica incapacitatea Grupului Wagner de a finaliza o învăluire sau încercuire a Bakhmutului. Prigojin a declarat că forțele ucrainene se pregătesc să contraatace flancurile lui Wagner în zona Bakhmut și că luptătorii Wagner se pregătesc pentru aceste contraatacuri. ISW a evaluat anterior că luptătorii Wagner efectuează probabil atacuri oportuniste asupra așezărilor mai ușor de acaparat mai la nord și la nord-vest de Bakhmut, deoarece capacitatea lor de a obține câștiguri tactice în Bakhmut scade, iar Prigojin probabil că acum caută să încadreze aceste activități ca flancuri de securitate în pregătirea pentru viitoare contraofensive ucrainene. Un proeminent blogger afiliat lui Wagner a susținut, în mod similar, că luptătorii Wagner desfășoară operațiuni ofensive la nord-vest de Bakhmut pentru a da peste cap contraatacurile ucrainene și a afirmat că luptătorii Wagner sunt concentrați pe înaintarea către canalul Siverskyi Doneț la vest de Bakhmut pentru a finaliza învăluirea orașului. Un blogger a încercat probabil să raționalizeze eșecul Grupului Wagner de a învălui Bakhmut prin stabilirea condițiilor necesare pentru învăluire mai departe și mai departe de capacitățile operaționale actuale ale Grupului Wagner. Prigojin a mai susținut că forțele ucrainene au cel puțin 19.000 de militari dislocați în Bakhmut, probabil o încercare de a justifica lipsa de progres a Grupului Wagner în oraș.

UPDATE 06.04 Prigojin ar putea sugera că ofensiva rusă generală în Ucraina se apropie de apogeu, cerând forțelor ruse să păstreze resursele pentru contraofensivele ucrainene. Prognoza lui Prigojin despre cinci contraofensive ucrainene separate este o imagine în oglindă – forțele ruse s-au specializat în efectuarea de avansuri multiple simultane de-a lungul axelor divergente care nu se susțin reciproc, ceea ce este unul dintre motivele eșecurilor Rusiei în război de până acum. Este posibil ca Prigojin să fi prognozat o contraofensivă ucraineană în cinci direcții pentru a amplifica relevanța solicitărilor sale către forțele ruse de a păstra muniția și echipamentul și din îngrijorarea că deficitul larg răspândit de muniții și echipamente limitează capacitatea Grupului Wagner și a armatei ruse de a menține operațiunile ofensive în Ucraina.

UPDATE 05.51 Autoritățile regionale ruse ar putea întrerupe legăturile lor cu Prigojin. Prigojin a susținut că autoritățile Goryachiy Klyuch, Krasnodar Krai au renunțat la un acord prealabil de a îngropa mercenarii decedați din Wagner Group în oraș. Șeful Goryachiy Klyuch, Serghei Belopolskyi, a susținut că localnicii nu cred că orașul stațiune Goryachiy Klyuch este un loc potrivit pentru a îngropa luptătorii Wagner. Prigojin a lansat, de asemenea, un apel telefonic în care un oficial Goryachiy Klyuch i-a spus unui reprezentant Wagner că guvernatorul Krasnodar Krai Veniamin Kondratyev l-a deposedat de autoritatea de a coopera cu Wagner. Militarii Wagner au lansat, de asemenea, un apel video amenințător către administrația locală, susținând că vor „rezolva personal problema” cu administrația dacă nu răspund la apeluri. Grupul Wagner a folosit în trecut locurile de antrenament și de înmormântare din Krasnodar Krai, ceea ce indică faptul că Prigojin are probabil conexiuni extinse, pe termen lung, cu autoritățile regionale, care s-ar putea slăbi în prezent. Prigojin s-a luptat anterior cu oficialii din Sankt Petersburg pentru refuzul lor de a îngropa mercenarii Wagner decedați în același loc de înmormântare ca soldații ruși convenționali, după cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 05.22 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reiterat pe 18 martie că Kremlinul nu și-a abandonat obiectivele maximaliste în Ucraina. Zakharova a declarat că Rusia este pregătită să asculte propunerile occidentale și ucrainene pentru soluționarea diplomatică a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, dar a menționat că Occidentul va trebui să elimine toate sancțiunile și procesele îndreptate contra Rusiei. Zakharova a continuat să respingă condițiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru negocierile de pace, menționând că îndepărtarea forțelor ruse din teritoriile ucrainene ocupate, obligațiile de reparare și participarea la tribunalele internaționale sunt „fără legătură” cu stabilirea păcii în Ucraina. Zakharova a susținut în schimb că pacea în Ucraina depinde de Occident și e încetarea livrărilor de arme către Ucraina, de recunoașterea internațională „a noilor realități teritoriale” și de demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.

UPDATE 05.10 BBC și postul de opoziție rus Mediazona au raportat pe 17 martie că forțele ruse (excluzând milițienii Republicii Populare Donețk DNR și Republicii Populare Lugansk LNR) au suferit 17.375 de morți confirmate, o estimare conservatoare de 35.000 de morți în total și 157.000 de victime. BBC a susținut că numărul total de victime ale forțelor pro-ruse ar putea depăși 211.500 de persoane. BBC a remarcat că 1.304 dintre morții pe care i-a confirmat au murit în ultimele două săptămâni, ceea ce indică faptul că victimele recente sunt semnificativ mai mari decât media din 2022. Majoritatea soldaților ruși uciși în Ucraina provin din afara marilor centre urbane ale Rusiei. Moscova, care cuprinde 9% din întreaga populație rusă, a suferit doar 107 decese confirmate, în timp ce Krasnodar Krai a suferit 714, Sverdlovsk Oblast a suferit 664 și Buriatia a suferit 567.

UPDATE 04.45 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 18 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Dibrova (6 km sud-vest de Kreminna) și Hryhorivka (9 km sud de Kreminna). Sursele ruse au continuat să susțină pe 18 martie că forțele ruse au înaintat la vest de Hryanykivka (17 km nord-est de Kupyansk) și că forțele ucrainene s-au retras pe malul de vest al râului Oskil, dar ISW nu poate verifica aceste afirmații. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrsky, a raportat pe 17 martie că forțele ruse încearcă să avanseze de-a lungul întregului front de est și că cele mai aprige bătălii au loc în apropiere de Torske (14 km vest de Kreminna), Kreminna, Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și Spirne (25 km sud de Kreminna). Surse ruse au susținut că forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale marginale în apropiere de Ploshchanka (16 km nord-vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianska (aproximativ 11 km sud de Kreminna). O sursă rusă a mai susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și Terny (17 km vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.25 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut pe 18 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins operațiunile ofensive rusești lângă Bakhmut, la 11 km nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylikva și Hryhorivka și la 6 km sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske și Klishchiivka. .Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au condus și atacuri în apropiere de Khromove (2 km vest de Bakhmut) și Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a precizat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în partea de nord a orașului Bakhmut, sugerând probabil că forțele ruse concentrează operațiunile ofensive în partea de nord a orașului. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au capturat instalații industriale nespecificate în complexul AZOM din nordul Bakhmut și au curățat cea mai mare parte a complexului de forțele ucrainene. ISW nu a observat nicio confirmare vizuală că forțele ruse au avansat pe teritoriul complexului AZOM. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au continuat atacurile în părțile de sud și sud-vest ale lui Bakhmut, iar finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că luptătorii Wagner dețin poziții la 600 până la 700 de metri de Centrul Administrativ Bakhmut. Un blogger rus a susținut că luptătorii Wagner și-au asigurat poziții pe malul de vest (stânga) al râului Bakhmutka, lângă zona pieței centrale a Bakhmutului, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. O sursă rusă a susținut că luptătorii Wagner controlează 70% din Bakhmut din 18 martie. ISW a evaluat că forțele ruse au ocupat aproximativ 50% din Bakhmut din 8 martie, iar ISW nu a observat de atunci un ritm de avans care să corespundă cu această afirmație semnificativ mai mare despre controlul lui Wagner asupra Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au avansat și în apropiere de Kurdyumivka (la 13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 04.11 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei orașului Donețk pe 18 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka, Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și la 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Nevelske, Sieverne, Pervomaiske și Marinka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri asupra Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka).

image png

UPDATE 03.57 Forțele ruse au continuat să efectueze focuri de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Kherson și Mykolaiv pe 18 martie. Șefa Centrului de presă de coordonare comună ucraineană al Forțelor de Sud, Nataliya Humenyuk, a raportat că forțele ruse și-au redus ritmul de tir de artilerie peste râul Nipro. Humenyuk a mai declarat că forțele ruse trebuie să își schimbe constant pozițiile în malul de est (stânga) din regiunea Herson din cauza focului de artilerie ucraineană.

image

UPDATE 03.44 Forțele ruse continuă să ridice fortificații defensive de-a lungul liniilor de comunicație terestre (GLOC) în Crimeea ocupată și în apropierea acestora. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse construiesc fortificații între Ishun și Voinka în nordul Crimeei, iar imaginile de pe rețelele de socializare arată grămezi mari de paleți din lemn, care se pare că se află în apropierea podului fluviului Chatarluk, între Ishun și Vorontsivka, pe autostrada N05 Armiansk-Djankoy-Simferopol. O sursă ucraineană a postat imagini cu grămezi de cherestea și a declarat că forțele ruse folosesc cheresteaua pentru a construi tranșee și alte fortificații în Chonhar, regiunea Herson (la 4 km de granița administrativă dintre regiunea Herson și Crimeea pe autostrada M-18 Melitopol-Djankoy).

UPDATE 03.27 Autoritățile ruse și Grupul Wagner continuă să investească resurse semnificative pentru a implica tinerii în efortul de război și pentru a-i pregăti mental și fizic pentru serviciul militar. Finanțatorul Wagner, Yevgeny Prigojin a răspuns pe 18 martie la o întrebare despre centrele de recrutare Wagner din cluburile sportive de tineret, declarând că intenționează să recruteze 30.000 de noi mercenari până la jumătatea lui mai 2023. Prigojin a susținut că Grupul Wagner recrutează în prezent aproximativ 500-800 de mercenari în fiecare zi, deși Prigojin nu a precizat ce parte din aceasta provine de la centrele de recrutare ale cluburilor sportive. Institutul de știri independent rus Verstka a evaluat pe 17 martie că autoritățile din cel puțin 16 subiecți federali ruși au cheltuit aproape 200 de milioane de ruble (aproximativ 2,598 milioane de dolari) pentru licitații pentru tabere de antrenament militare, patriotice și istorice pentru tineret. Lista de tabere identificată de Verstka urmărește să-i învețe pe 19.770 de studenți de diferite vârste abilități, inclusiv tragerea cu armele, aruncarea grenadelor de mână și marșul. De asemenea, par să prezinte o puternică componentă de îndoctrinare ideologică.

UPDATE 03.07 Un blogger rus a susținut pe 18 martie că soldații și voluntarii ruși care comandă electronice pentru asamblarea dronei din China se confruntă în mod regulat cu întârzieri sau pierderi ale anumitor componente în timp ce transporturile trec prin vama rusă. Astfel de întârzieri și dispariții de componente pot rezulta fie din ineficiențe majore și corupție în sistemul vamal rus, fie din confiscarea intenționată de către guvern a componentelor electronice valoroase.

UPDATE 02.47 Autoritățile ruse continuă eforturile de a crește capacitatea de generare a forței de luptă fără a recurge la o extindere formală a mobilizării. Un important portal de știri rus a susținut pe 18 martie că Ufa, Republica Bashkortostan a creat batalionul de voluntari „Vatan” și a recrutat deja 80 de membri. Autoritățile ruse au încetat solicitările majore de recrutare pentru batalioanele de voluntari existente în septembrie 2022, odată cu începerea mobilizării involuntare, după ce au format batalioane de voluntari în vara anului 2022. Crearea batalionului Vatan poate indica un efort rusesc de resuscitare a batalioanelor de voluntari ca alternativă la intensificarea eforturilor de mobilizare. Autoritățile ruse continuă, de asemenea, să lanseze activități de recrutare la nivel național pentru a atrage soldați contractuali.

UPDATE 02.19 Ministerul Apărării al Regatului Unit (MdD) a raportat pe 18 martie că Duma de Stat a Rusiei a introdus un proiect de lege pentru a schimba categoria de vârstă pentru recrutarea bărbaților la 21-30 de ani din categoria actuală de 18-27 de ani. Vârsta maximă crescută pentru recrutare va permite probabil autorităților ruse să recruteze un grup mai larg de ruși având în vedere realitățile demografiei ruse. Motivul pentru creșterea vârstei minime de recrutare este neclar. Ministerul Apărării din Regatul Unit a evaluat că această schimbare ar permite autorităților ruse să se asigure că studenții ruși (care pretind de obicei scutiri în timp ce studiază de la 18-21 de ani) vor servi în Forțele Armate Ruse. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această schimbare a vârstelor de recrutare să aibă vreun impact asupra capacității de generare a forțelor ruse în viitorul apropiat.

UPDATE 02.02 Statul Major ucrainean a susținut pe 18 martie că autoritățile de ocupație ruse din regiunile Donețk și Lugansk au anunțat începerea unor exerciții militare la scară largă. Acestea implică întreaga populație de recruți bărbați din mai multe orașe pentru a ascunde mobilizarea în acele orașe.

UPDATE 01.42 Oficialii ruși continuă să reprime toate potențialele semne interne de rezistență la războiul din Ucraina. Două surse de știri ruse au raportat pe 18 martie că Universitatea Prieteniei Popoarelor din Rusia și-a înlocuit prorectorul pentru afaceri studențești după ce acesta a apărat extinderea misiunii universității de a uni oameni de diferite naționalități pentru a include ucrainenii și a susținut că universitatea trebuie să sprijine studenții ucraineni în Rusia. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 17 martie că autoritățile ruse au arestat un student de 16 ani din Sankt Petersburg pentru un atac prin incendiere eșuat asupra unui centru de recrutare militar din Kirovsk, regiunea Murmansk.

UPDATE 01.20 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de rusificare a ucrainenilor în teritoriile ocupate. Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege pe 18 martie care sprijină revocarea formală imediată a cetățeniei ucrainene atunci când un cetățean cu dublă cetățenie rusă/ucraineană depune o cerere de renunțare la cetățenia ucraineană. Statul Major ucrainean a declarat la 18 martie că autoritățile ruse din Rubijne, regiunea Lugansk ocupată îi obligă pe rezidenți să obțină cetățenia rusă și pașapoarte pentru a obține un loc de muncă. Autoritățile de ocupație din Rubijne nu au confiscat pașapoartele ucrainene ale rezidenților.

UPDATE 00.48 Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Crimeea pe 18 martie pentru a sărbători a 9-a aniversare de la ocuparea Crimeei de către Rusia. Putin s-a întâlnit cu școlari și a vizitat o tabără de copii din Crimeea pe 18 martie, la o zi după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a lui Putin pentru comiterea presupuselor crime de război care implică deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE 00.25 Autoritățile de ocupație ruse continuă să confiște cereale din teritoriile ucrainene ocupate. Consilierul primarului Mariupolului ucrainean ocupat, Petro Andriușcenko, a declarat la 18 martie că civilii ruși și camioanele ruse care transportau grâu ucrainean pleacă în Rusia din teritoriile ocupate. Andryushchenko a postat, de asemenea, un videoclip care arată o presupusă grămadă de 20 de tone de grâu ucrainean aruncate pe drumul de la Mariupol la Sopyne (la mai puțin de 15 km est de Mariupol). Motivul risipei acestui grâu este neclar.

UPDATE 00.16 Forțele ruse au vizat Ucraina cu 16 drone Shahed-136 peste noapte, în perioada 17-18 martie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ucrainene au doborât 11 dintre cele 16 drone și a remarcat că este dificil pentru grupurile mobile ucrainene să doboare drone noaptea din cauza lipsei de vizibilitate. Dronele au vizat instalații din regiunile Kiev, Zaporijia, Dnipropetrovsk și Lviv, inclusiv un depozit de combustibil ucrainean în Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk. Surse ruse au susținut că loviturile rusești cu drone au vizat și Centrala Termoelectrică 5 din Kiev, pe care forțele ruse ar fi vizat-o într-o campanie din 9 martie.

ȘTIRE INIȚIALĂ NATO poate trimite până la 300.000 de militari la granița cu Federația Rusă, conform Politico. În următoarele câteva luni, NATO intenționează să accelereze eforturile de a stoca echipamente de-a lungul graniței de est a alianței și intenționează să desfășoare acolo zeci de mii de trupe. Ele vor putea interveni în ajutorul aliaților în scurt timp. După cum scrie Politico, un astfel de pas urmărește să împiedice Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina. Cu toate acestea, pentru a o implementa, NATO trebuie să convingă individual țările să furnizeze diverse elemente: soldați, antrenament, infrastructură mai bună, precum și cantități mari de arme, echipamente și muniție scumpe.

Se remarcă faptul că, pe fondul îngrijorării cu privire la volumul propriilor stocuri de arme, care a apărut în unele țări, precum și a nevoii urgente a Ucrainei de un număr mare de obuze, există riscul ca nu toți aliații NATO să contribuie la noile planuri ale alianţei de a consolida regiunea de est.

"Dacă nu există nimeni care pregătește mâncarea și spune tuturor ce să aducă, atunci toată lumea va aduce chipsuri, pentru că chipsurile sunt ieftine, se cumpără ușor. Națiunile vor aduce mai degrabă chipsuri", - a dat un exemplu politicienilor și factorilor politici NATO, fostul asistent adjunct al Secretarului Apărării pentru Afaceri Europene al SUA, James J. Townsend Jr. Publicația subliniază că aceasta este o provocare cu care NATO nu s-a confruntat în trecut. Experții se tem că acest lucru ar putea deveni o problemă continuă pentru alianță, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se află în al doilea an. În timp ce SUA și UE intenționează să achiziționeze mai multe arme, procesul de stocare va dura inevitabil. „Acest lucru ar putea stânjeni ambițiile NATO. Liderii militari vor prezenta în această primăvară planuri regionale de apărare actualizate care sunt menite să ajute la revizuirea modului în care alianța își protejează pe cei un miliard de cetățeni. Cifrele vor fi mari, iar oficialii susțin ideea de până la 300.000 de trupe. Trupele NATO trebuiau să ajute noul model să funcționeze. Aceasta înseamnă multă coordonare și persuasiune", se spune în articol.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…