LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pare că pierde iniţiativa strategică. Soldaţi fugari ruşi găsiţi în pădurile ucrainiene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pare că pierde iniţiativa strategică. Soldaţi fugari ruşi găsiţi în pădurile ucrainiene

UPDATE 06.15 Probabil că Ucraina va prelua iniţiativa strategică şi va forţa Rusia să-si relocheze forţele şi să reatribuie priorităţi eforturilor lor, ca răspuns la operaţiunile contraofensive ucrainene - ISW.

Forţele ruse transferă tot mai mult personal şi echipamente către Herson şi vestul regiunii Zaporijia în detrimentul eforturilor lor de a pune mâna pe Slovyansk şi Siversk, pe care par să le fi abandonat. Forţele ruse redistribuie, de asemenea, echipamente militare – artilerie şi aviaţie în special – în Crimeea din altă parte din Ucraina. Forţele ruse s-au retras sau au suspendat anterior operaţiunile ofensive din oraşul Harkiv şi axa de sud pentru a acorda prioritate capturării Oblastului Lugansk, dar au făcut acest lucru din proprie iniţiativă, pe baza priorităţilor comandanţilor lor.

Forţele ruse în acest caz par să răspundă la ameninţarea reprezentată de contraofensiva ucraineană din regiunea Herson, mai degrabă decât să aleagă în mod deliberat obiective asupra cărora să-şi concentreze eforturile. Chiar şi după ce forţele ucrainene au învins încercarea rusă de a ocupa Kievul la începutul războiului, ruşii au putut alege liber să-şi concentreze operaţiunile în est. Pregătirile Ucrainei pentru contraofensiva de la Herson şi operaţiunile iniţiale din acea contraofensivă combinate cu slăbirea dramatică a forţelor ruse par, în general, să permită Ucrainei să înceapă să modeleze activ cursul războiului pentru prima dată.

Seriozitatea dilemei cu care se confruntă înaltul comandament rus depinde probabil de capacitatea Ucrainei de a susţine operaţiuni contraofensive semnificative pe mai multe axe simultan. Dacă Ucraina va putea face presiuni puternice în jurul Izyum în timp ce continuă contraofensiva de la Herson, atunci forţele ruse vor începe să se confrunte cu alegeri foarte dificile. Ei vor trebui probabil să decidă fie să-şi abandoneze poziţiile de la vest şi din jurul Izyum în favoarea apărării liniilor lor de comunicaţii terestre (GLOC) mai la nord şi la est, fie să angajeze mai mult personal şi echipamente pentru a încerca să menţină linia frontului actuală. Totuşi, astfel de forţe ar trebui să provină dintr-o altă axă, punând în pericol alte câştiguri ruseşti.


UPDATE 05.40 Forţele ruse operează probabil în cinci până la şapte grupuri de lovire de dimensiuni neclare în jurul Bakhmutului, pe baza descrierilor Statului Major ucrainean privind atacurile ruseşti în zonă.

Rapoartele recente ale Statului Major ucrainean au identificat cel mai frecvent Vershyna, Soledar, Kodema, Bakhmut şi Yakovlvka drept ţinte repetate ale eforturilor concentrate localizate ale Rusiei în jurul Bakhmutluii. Grupurile ruse care atacă aceste ţinte operează deocamdată din aşezările din apropiere de Pokrovske, Streapivka, Roty, Semihirya şi Vidrozhnnya.


UPDATE 05.22 Explozii au avut loc lângă Teatrul Dramatic Doneţk şi Colonia Penală # 124 din oraşul Doneţk ocupat pe 4 august

Mass-media rusă a făcut publicitate pe scară largă exploziilor şi a dat vina pe artileria ucraineană, dar Biroul Preşedintelui ucrainean a negat orice bombardare a oraşului Doneţk pe 4 august. Daunele limitate vizibile în videoclipurile pe care Rusia le-a produs ca dovadă a atacului ucrainean din apropierea Teatrului Dramatic din Doneţk par a fi incompatibile cu bombardamentele de artilerie. Oficialii ruşi nu au furnizat imagini ale atacului raportat asupra Coloniei Penale #124. Milbloggeri ruşi au publicat pe scară largă filmările furnizate de rusi despre consecinţele exploziei de lângă Teatrul Dramatic Doneţk şi au folosit ocazia pentru a critica aspru forţele ucrainene pentru presupusele lovituri asupra ţintelor civile. Dacă exploziile ar fi de provenienţă ucraineană, ar avea o greutate emoţională suplimentară pentru susţinătorii DNR, deoarece au avut loc în timpul unei ceremonii de rămas bun pentru un ofiţer al forţelor de ocupaţie ucis în luptă, pe 3 august. Forţele ruse probabil speră să folosească răspunsul emoţional al publicului DNR. la astfel de pretinse atacuri ucrainene pentru a obţine sprijin pentru noi infracţiuni din zona Avdiivka şi campanii de recrutare ulterioare.

UPDATE 02.12 Soldaţi ruşi fugari găsiţi în zonele forestiere ale Ucrainei

„Unitatea specială, în timp ce desfăşura o misiune de luptă în zona forestieră a comunităţii Buchansk, urmărind grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale inamicului, a reţinut un grup de bărbaţi care nu puteau explica ce făceau în desişuri”, se arată în mesajul postat pecanalul Telegram de comunicaţii strategice ale Forţelor Armate ucrainene .

În continuare, Serviciul de Securitate al Ucrainei se va ocupa de deţinuţi pentru a le stabili intenţiile.

După cum a transmis anterior şi UNIAN, şase soldaţi ruşi care se ascundeau într-o cabană din pădure au fost prinşi în districtul Brovar din regiunea Kiev. Ei au fugit de pe câmpul de luptă pentru a nu deveni cadavre. Dezertorii s-au ascuns mai bine de patru luni şi au fost găsiţi de obicei la dezocuparea regiunii, când forţele armate ale Ucrainei i-au alungat pe invadatori.

Un caz similar a fost şi în Irpen, când un mitralior buriat a fost găsit în pivniţa unei case de sat. S-a ascuns acolo şi s-a hrănit cu rezervele locuitorilor casei. Au fost înregistrate astfel de cazuri şi în regiunea Cernihiv.

UPDATE 19.53Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi-a manifestat joi „indignarea” după ce organizaţia Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul declanşat împotriva ei de Rusia.

„Sunt indignat, la fel ca şi voi, de raportul Amnesty International. Îl consider injust”, a spus într-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a susţinut că Amnesty International „creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara ca a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare”.

„Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!”, a indicat ministrul Kuleba .

Cu puţin timp înaintea mesajului acestuia, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a susţinut că „vieţile oamenilor” sunt „prioritare” şi că populaţia oraşelor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzând Amnesty de participare la o „campanie de dezinformare şi propagandă” ce validează argumentele Kremlinului.


UPDATE 17.06Forţele invadatoare ruseşti fabrică dovezi pentru a da vina pe forţele armate ucrainene în cazul atacului asupra închisorii din Olenivka soldat cu moartea a 53 de prizonieri de război, semnalează un oficial american, potrivit The Associated Press.

Potrivit acestui oficial, partea rusă ar putea pune printre dărâmăturile închisorii muniţii de la sisteme de rachete HIMARS care să fie folosite drept „dovezi” precum că atacul a avut loc cu arme livrate Ucrainei de către occidentali.

Situată lângă Doneţk, Olenivka este ocupată în prezent de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a susţinut chiar în primul comunicat pe tema acestui atac că ucrainenii au lovit închisoarea cu sisteme HIMARS.

Kievul a respins imediat această acuzaţie, denunţând o „operaţiune clasică sub steag fals” pentru a da vina pe armata ucraineană.

De asemenea, Kievul a cerut o anchetă internaţională asupra celor petrecute la Olenivka, solicitare acceptată în cele din urmă de Moscova.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat faptul că „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei pentru a efectua o investigaţie” la Olenikva.


UPDATE 16.20ONG-ul Amnesty International a învinuit, joi, armata ucraineană că a pus în pericol civili prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone populate a unor bombardamente împotriva forţelor ruse.

„Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a periclita civili şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone locuite”, a afirmat secretara generală a organizaţiei, Agnes Callamard, citată într-un comunicat al organizaţiei.

„Faptul că se găseşte într-o poziţie defensivă nu exonerează armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar", a mai precizat Callamard.

Amnesty susţine că, din informaţiile pe care le are, soldaţii care s-au instalat printre locuitori nu le-au solicitat acestora să părăsească împrejurimile.

Totuşi, organizaţia menţionează că nu sunt motivate în niciun caz „atacurile ruse orbeşti”, în urma cărora civilii au fost loviţi.

Totodată, Amnesty a afirmat că a contactat în 29 iulie ministerul ucrainean al Apărării pentru a discuta concluziile la care a ajuns, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea comunicatului.


UPDATE 16.17Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk susţin că cinci civili au fost ucişi în urma unui atac al armatei ucrainene în centrul oraşului cu acelaşi nume.

„Ca urmare a bombardării zonelor rezidenţiale din districtul Voroşilovskii, cinci civili au fost ucişi, şase persoane au fost rănite, clădiri rezidenţiale, un hotel şi infrastructura civilă au fost distruse”, au menţionat forţele de apărare teritorială.

Ucraina nu a făcut nicio declaraţie cu privire la acest atac anunţat de seapratişti.


UPDATE 15.18Forţele armate ale Ucrainei anunţă că au eliminat-o pe „terorista” Olga Kaciur, cu numele de cod „Korsa” , acuzată că a orchestrat atacuri împotriva civililor din Donbas.

Olga Kaciur a intrat pe lista neagră a Kievului după ce a organizat atacuri mascate împotriva civililor din Donbas, transmite publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli”.

Angajată alături de forţele separatiste proruse ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk, Kaciur, cu numele de cod „Korsa”, ar fi atacat civili în timp ce purta echipamente şi însemne ale forţelor armate ale Ucrainei. Intenţia era de a da vina pe armata ucraineană pentru uciderea unor civili şi de a ostiliza astfel populaţia din Donbas împotriva conducerii de la Kiev.

„În sfârşit. Pseudo-colonelul, fosta poliţistă şi comandant al ReADn 3 omsbr Kaciur Olga <<Korsa>> a făcut un <<gest de bunăvoinţă>>”, a comentat ofiţerul ucrainean Anatoli Ştefan pe canalul său de Telegram.

Primarul oraşului Horlivka, Ivan Prihodko, un colaborator al Moscovei, a recunoscut lichidarea Olgăi Kaciur.


UPDATE 15.16Trupele ruse caută să securizeze tunelurile subterane de sub o fabrică de textile din oraşul Herson, pentru a parca până la 40 de vehicule blindate sub instalaţie.

„În noaptea următoare, invadatorii (ruşi) au intrat şi au jefuit proviziile”.

În apropiere, în Antonivka, ruşii cumpărau toate bărcile de cauciuc pe care puteau pune mâna - probabil din cauza artileriei ucrainene care atacă podurile de peste râul Dnipro.

Comandamentul operaţional de sud al armatei ucrainene a declarat anterior că Moscova caută să lanseze o nouă ofensivă în sudul Ucrainei, pentru a preîntâmpina iminentul efort ucrainean de eliberare a zonelor ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie.


UPDATE 15.13Surse occidentale afirmă pentru CNN că aproximativ 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei lor în Ucraina.

De asemenea, circa 55.000 de soldaţi ruşi au fost răniţi, pierderile în rândul forţelor armate ale Moscovei ridicându-se astfel la aproximativ 75.000 soldaţi.


UPDATE 13.20 Ruşii au nevoie de centrala de la Zaporojie pentru a se „juca cu nervii” Occidentului

Forţele ucrainene au scos din funcţiune o cale ferată de transport de muniţii ruseşti care leagă oraşul Herson de Crimeea, reuşind să blocheze şi mai mult liniile de aprovizionare ruseşti, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării. Luptele din Herson s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ucrainene fac progrese pentru a alunga trupele ruseşti din ceea ce Ministerul britanic al Apărării a descris ca fiind „cel mai important centru de populaţie, ocupat de Rusia”.


UPDATE 10.10 Zelenski califică acţiunile fostului cancelar german Schroeder drept „dezgustătoare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept „dezgustător” comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o „soluţie negociată” a războiului, transmite Reuters.


UPDATE 09.40 Rusia a bombardat oraşul natal al preşedintelui Zelenski

Rusia a început să creeze o forţă militară de atac care vizează oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, şi ar putea pregăti noi operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei, indormează comandamentul militar sudic al Ucrainei.Oraşul producător de oţel Krvoi Rog, unde a crescut preşedintele ucrainean, se află la aproximativ 50 de km de linia de front sudică şi a fost vizat în noaptea de miercuri spre joi de bombardamente, a anunţat şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, care a postat fotografii cu consecinţele bombardamentelor nocturne din districtul Krivoi Rog.

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog. De asemenea, este destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson.

UPDATE 08.05 De ce un acord cu Putin în cazul Ucrainei ar face mai mult rău decât bine

Rusia cere o „soluţie negociată” în Ucraina în propriile condiţii. De cealaltă parte, Ucraina spune că Rusia nu face decât să o „invite la capitulare” în timp ce „ridică gradul terorii”. Un analist american respinge orice „soluţie diplomatică”, apreciind că ar fi vorba de o „abdicare ipocrită” şi o acceptare a masacrelor comise de ruşi, precum şi a afrontului lor împotriva ordinii internaţionale bazate de reguli.

UPDATE 07.45 Zelenski vrea „discuţii directe” cu preşedintele Chinei pentru încheierea războiului cu Rusia

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters. Liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.


UPDATE 05.40 Forţele ruse folosesc probabil centrala nucleară (CNE) Zaporijia din Enerhodar pentru a provoca temeri în Occident cu privire la un dezastru nuclear în Ucraina, probabil într-un efort de a degrada voinţa occidentală de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pe 3 august că centrala nucleară (CNP) Zaporijia din Ucraina, care este ocupată în prezent de forţele ruse, este „complet scăpată de sub control” şi că „fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat” la uzină. El a avertizat că forţele ruse nu respectă integritatea fizică a centralei şi a cerut Rusiei şi Ucrainei să faciliteze rapid vizita AIEA la complex. Şeful Administraţiei Ocupaţiei Ruse Zaporijia, Evgeniy Balitskyi, a răspuns că AIEA a fost binevenită la fabrică: „Suntem gata să arătăm cum o păzeşte armata rusă astăzi şi cum Ucraina, care primeşte arme din Vest, foloseşte aceste arme, inclusiv drone, pentru a ataca centrala nucleară, comportându-se ca o maimuţă cu o grenadă.” Oficialii ruşi consideră că Ucraina foloseşte în mod iresponsabil armele furnizate de Occident şi riscă un dezastru nuclear. Teza este folosită pentru a descuraja statele occidentale şi alte state aliate să ofere sprijin militar suplimentar pentru contraofensiva sudică a Ucrainei.

Forţele ruse din jurul CNE au atacat poziţiile ucrainene din Nikopol şi în alte părţi în ultimele săptămâni, punând Ucraina în mod intenţionat într-o poziţie dificilă - fie Ucraina răspunde cu foc, riscând condamnarea internaţională şi un incident nuclear (ceea ce forţele ucrainene este puţin probabil să facă), fie forţele ucrainene permit forţelor ruse să continue să tragă asupra poziţiilor ucrainene dintr-o „zonă sigură” eficientă. Primarul ucrainean al oraşului Enerhodar, Dmytro Orlov, a raportat pe 3 august că forţele ruse au lansat rachete asupra Enerhodar din satele învecinate pentru a acuza în mod fals forţele ucrainene că bombardează Enerhodar şi pun în pericol NPP.

ISW a evaluat pe 21 iulie că forţele ruse ar putea depozita echipamente militare grele în centrala nucleară Zaporijia (NPP) din Enerhodar pentru a o proteja de atacurile ucrainene. Forţele ruse au organizat, de asemenea, atacuri cu steag fals în jurul Enerhodar de la începutul lunii iulie, aşa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 04.25Forţele ruse probabil au incendiat complexul închisorii în care era deţinuţi prizonierii de război ucraineni din regiunea Doneţk ocupată

Forţele ruseau acuzat Ucraina pentru o presupusă lovitură de precizie folosind echipament militar furnizat de Occident, fapt care ar putea descuraja sprijinul militar suplimentar din Occident pentru Ucraina.

Direcţia Principală de Informaţii Militare (GUR) ucraineană a raportat că a stabilit că Grupul Wagner a incendiat în mod deliberat complexul închisorii pe 28 iulie. Acest raport este în concordanţă cu pagubele observabile în videoclipurile furnizate de Rusia de la faţa locului. GUR a raportat că forţele Wagner au „minat” clădirea cu substanţe inflamabile nespecificate, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a focului în întreaga clădire. Imaginile furnizate de Rusia şi imaginile comerciale prin satelit din colonie au arătat că pereţii clădirii au fost arşi, dar încă stau în picioare şi nu au scos la iveală cratere de obuze sau alţi indicatori care să corespundă unei lovituri de artilerie.

ISW a arătat şi anterior că imaginile de la faţa locului arată că atacul a deteriorat doar o clădire, nu a prăbuşit pereţii acelei clădiri şi nu a lăsat niciun crater în apropiere, sugerând foarte puternic că distrugerea închisorii a fost rezultatul fie a unei lovituri de precizie, fie a unei substanţe incendiare sau explozive plantat în interior. Oficialii ruşi au susţinut anterior că decesele prizonierilor de război au fost rezultatul unei lovituri HIMARS ucrainene, probabil ca o componentă a operaţiunii de dezinformare ruse în curs, în încercarea de a descuraja SUA să continue să furnizeze Ucrainei sisteme HIMARS.

UPDATE 03.46 Şapte avioane ruseşti au fost doborâte deasupra Kievului în 11 minute: un artilerist antiaerian a dezvăluit detaliile operaţiunii

Cea mai dificilă lună din timpul războiului pe scară largă cu Rusia a fost februarie, când aeronavele şi forţele terestre ruseşti au atacat cu putere Kievul.

Lt. colonel Denys Smazhnyi, un trăgător antiaerian al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru TSN. Potrivit acestuia, prima lună a războiului a fost o schimbare continuă, cu atacuri constante din partea inamicului.

"Nu au fost pauze. Atacul asupra Kievului s-a încheiat, a început pe direcţia Izyum. Apoi s-a încheiat atacul pe direcţia Izyum a început atacul asupra Odesei. Şi tot aşa", spune luptătorul. El a vorbit şi despre succesul Forţelor Aeriene în apărarea capitalei Ucrainei.

"Kiev. A avut loc un atac masiv atât la sol, cât şi pe cer. În 11 minute, 7 avioane au fost doborâte, aproape toată escadrila „s-a întins pe sol”! S-a părut că a fost un atac al ultimei speranţe. S-au apropiat de zona afectată, i-am „trântit”. Am distrus multe avioane atunci, iar după aceea s-au oprit atacurile aeriene asupra Kievului”, îşi aminteşte Smazhny.

UPDATE 02.31"Ucraina este în flăcări. Aşa arată acum linia frontului ucrainean şi graniţa cu Rusia", scrie fotograful Evgeniy Maloletka.

Prima fotografie îl surprinde pe fotograf fugind de un incendiu într-un câmp, incendiu care a început după bombardarea zonei de trupele ruse.

UPDATE 01.22 Ieri dimineaţă, a avut loc o explozie în Karelia ca urmare a unei găuri apărute în gazoductul Volhov-Petrozavodsk. Nu au fost victime.

UPDATE 00.39 Peste zece milioane de persoane (10.350.489) au plecat din Ucraina după 24 februarie, conform datelor Oficiului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi.

În acelaşi timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeaşi perioadă.

UPDATE 01.12 În timpul zilei de ieri, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus două obuziere, două mortiere şi o dronă de recunoaştere a Federaţiei Ruse

Comandamentul Operaţional „Sud” a comunicat printr-o postare pe Facebook distrugerea a 31 de invadatori ruşi şi a echipamentele acestora. Situaţia în zona operaţională este dificilă şi tensionată.

„Inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ostile pe linia de apărare ocupată. Pentru a preveni înaintarea trupelor noastre şi a restabili poziţia pierdută, sunt aduse noi trupe ruse în direcţia Kryvorizka prin transferului de unităţi din Armata Districtului Militar de Est”, se spune în postare.

După ce au mobilizat mai multe trupe folosind vehicule blindate, ocupanţii au încercat să efectueze atacuri în două direcţii: Biloghirka - Andriivka şi Sukhy Stavok - Bila Krynytsia. Cu toate acestea, în încercarea de a restabili poziţia pierdută, inamicul nu a reuşit şi s-a retras.

"În schimb, aviaţia inamică a devenit mai activă. Două perechi de avioane de atac Su-25 au atacat zonele populate din districtul Berislav. Inamicul a atacat poziţiile noastre de cinci ori cu perechi de elicoptere. Nu au fost pierderi", se spune în mesaj.

În plus, se observă că, în mijlocul zilei, periferia de sud a oraşului Kostroma a fost atacată cu rachete Grad. O persoană a murit, una a fost rănită, trei case particulare şi linii electrice au fost avariate.

„Avioanele noastre au lovit două centre întărite inamice în districtele Blagodatny şi Pravdyny”, a menţionat Comandamentul. În urma misiunilor de tragere ale unităţilor de rachete şi artilerie, au fost înregistrate următoarele pierderi inamice: 31 de ocupanţi, un tanc T-72, obuziere „Gvozdika” şi „Msta-B”, două mortiere, trei unităţi de echipamente blindate şi auto, precum şi o dronă de recunoaştere.

"A fost confirmat că postul de comandă al Corpului 22 de Armată al Forţelor de Coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus în Chornobayivka. Totalitatea pierderilor inamice este încă investigată", se arată în postare.

În plus, se observă că flota inamică din Marea Neagră nu a suferit nicio modificare. Continuă să se ascundă în zone sigure pentru rachete şi să ţină la dispoziţie două nave port-rachete cu 16 rachete şi trei nave mari de desant.

Vă reamintim că ocupanţii au lovit regiunea Dnipropetrovsk cu „Uragane”: zeci de case au fost lovite şi avariate.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori