LIVE TEXT ATENTATE în Europa/Doliu național, joi, în România. Ultimul bilanț arată 31 de morți și 260 de răniți. Al treilea suspect NU este Najim Laachraoui!

LIVE TEXT ATENTATE în Europa/Doliu național, joi, în România. Ultimul bilanț arată 31 de morți și 260 de răniți. Al treilea suspect NU este Najim Laachraoui!

UPDATE 13.20: Barbatul retinut de politisti nu este Najim Laachraoui, cel de-al treilea al treilea suspect din atentatele din Bruxelles, transmite ziarul La Derniere Heure, cel care la ora 12.00 transmisese pe surse informatia ca autoritatile l-au capturat pe presupusul terorist.

UPDATE/Atentatele comise marți la aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au soldat până acum cu cel puțin 31 de morți și 260 de răniți, a declarat miercuri ministrul sănătății din Belgia, Maggie De Block, pentru Radio 1 VRT, transmite EFE. 

'Cifra actuală ar putea crește', a spus De Block, care a recunoscut că identificarea victimelor este 'deosebit de complexă'. 'Unele persoane sunt menținute într-o stare de comă indusă, în timp ce altele se află la terapie intensivă și au răni grave', a explicat ea. Prima noastră grijă este starea victimelor, a mai declarat ministrul sănătății.

Totodată, ministrul de externe belgian Didier Reynders a declarat, citat de Belga, că victimele atentatelor provin din 40 de țări.

UPDATE/Al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marţi la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem, Najim Laachraoui, a fost arestat miercuri dimineaţă în capitala belgiană, în cartierul Anderlecht, a anunţat publicaţia La Derniere Heure, citată de Agerpres. 

"Ancheta a putut să stabilească că numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, născut la 18 mai 1991, plecat în Siria în februarie 2013", a afirmat Parchetul într-un comunicat, fără a-i preciza naţionalitatea. 

Sub această identitate falsă a fost închiriată locuinţa percheziţionată la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, în apropiere de Namur. Casa a fost folosită pentru pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute răniţi. 

"Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite în casa închiriată la Auvelais, precum şi în apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea teroristă", a precizat luni Parchetul belgian, lansând un nou apel la martori pentru informaţii care pot duce la găsirea acestuia. 

Laachraoui a fost controlat şi când se afla într-o maşină, la 9 septembrie, sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam şi Mohamed Belkaid, un algerian în vârstă de 35 de ani împuşcat mortal de poliţia săptămâna trecută la Forest, în sud-vestul regiunii Bruxelles. 

Anchetatorii îi suspectează pe Laachraoui şi Belkaid că au fost în legătură telefonică cu unii dintre atentatori sinucigaşi în seara de 13 noiembrie 2015, în care au fost comise atentatele de la Paris.

Ministrii Uniunii Europene urmeaza sa se reuneasca de urgenta, la solicitarea Belgiei, pentru a discuta despre seria de atentate teroriste care au lovit ieri Bruxelles-ul la o ora de varf, a anuntat pe contul sau de Twitter ministrul olandez al Justitiei, Ard van der Steur, citat de Reuters. Olanda, care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, va organiza evenimentul. Intre timp, numeroase tari au sporit masurile de securitate in aeroporturi, dupa atentatele de marti. 34 de morti si aproape 200 de raniti este cel mai recent bilant al atentatelor comise marti pe aeroportul Zaventem si la statia de metrou Maelbeek din Bruxelles. Patru romani, dintre care un minor, se numara printre raniti. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic.

LIVE TEXT Desfășurarea evenimentelor de miercuri

Ora 14:23: Guvernul a decretat o zi de doliu national in Romania joi, 24 martie, in memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles.
Ora 14:22 Cel mai recent bilant oficial indica 31 de morti si 270 de raniti, scrie AFP.
Ora 14:11: Procurorul federal al Belgiei confirma ca cei doi kamikaze de la aeroport au fost identificati ca fratii Khalid si Brahim El Bakraoui, cetateni belgieni. Al treilea suspect, care s-a panicat si a fugit de pe aeroport, fara sa mai detoneze bomba pe care o avea asupra sa, nu a fost deocamdata identificat.
Ora 14:07: Premierul polonez Beata Szydlo afirma ca "Polonia nu poate primi migranti in acest moment", la o zi dupa atentatele de la Bruxelles. (Reuters)

Ora 13:41: Aeroportul Zaventem in Bruxelles ramane inchis si joi. (AFP)
13:40 Meciul amical de fotbal programat pentru marti, 29 martie, la Bruxelles, intre Belgia si Portugalia, a fost anulat
Ora 13:25: Barbatul retinut de politisti nu este Najim Laachraoui, cel de-al treilea al treilea suspect din atentatele din Bruxelles, transmite ziarul La Derniere Heure, cel care la ora 12.00 transmisese pe surse informatia ca autoritatile l-au capturat pe presupusul terorist.

Ora 12:29: Autoritatile belgiene au decretat 3 zile de doliu national.

Najim Laachraoui, al treilea suspect din atentatele de la aeroportul din Bruxelles, singurul care a scapat cu viata, a fost prins miercuri dimineata in cartierul bruxellez Anderlecht, anunta  La Derniere Heure.
Vom reveni

Ora 11:50: Manuel Valls: Anularea Euro 2016, programat in Franta in perioada 10 iunie - 10 iulie 2016, ar reprezenta "o infrangere".

Ora 10:55: Minut de reculegere tinut miercuri la Bruxelles in memoria victimelor.

Ora 10:44: Blue Air redirectioneaza zborul Bucuresti-Bruxelles de miercuri catre Liege si asigura transportul gratuit al pasagerilor cu autocarul intre Liege si Bruxelles.

Ora 10:25: Uniunea Europeana "a lasat securitatea sa ii scape", afirma premierul autralian Malcolm Turnbull dupa atacurile de la Bruxelles, cu referire la acordul Schengen si libera circulatie. (AFP)

Ora 10:08: Premierul francez Manuel Valls: "E nevoie de consolidarea de urgenta a frontierelor externe ale UE." (AFP)

9.44 Al treilea terorist de la aeroport a fost identificat. Teroristul căutat de autorităţile belgiene după ce a fost filmat de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles este Najim Laarchraoui. Bărbatul în vârstă de 25 de ani a fost implicat şi în atentatele de la Paris.

Ora 9.32: Aeroportul din Toulouse (Franta) a fost evacuat pentru o inspectie generala, anunta AFP

Ora 9:26: Cei doi autori ai atacului de pe aeroport aveau legaturi cu Salah Abdeslam, "cel mai cautat terorist din Europa", arestat saptamana trecuta in Belgia, anunta AFP, citand televiziunea belgiana. Salah Abdeslam este considerat organizatorul logistic al atacurilor de la Paris din 13 noiembrie 2015.

ACTUALIZARE 9.18 Potrivit presei belgiene, cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khaled și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Aceştia locuiau în Bruxelles şi se aflau în atenţia poliţiei pentru acte de tâlhărie.

09.13 Aeroportul din Toulouse a fost evacuat

09.12 Cei trei suspecți din aeroportul din Bruxelles au fost identificați. Unul este turc.







Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”