LIVE TEXT | Război în Ucraina. Artileria rusă blochează înaintarea forțelor ucrainene pe direcția Kupiansk. Ucraina atacată în cursul nopții cu drone „Shahed”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Artileria rusă blochează înaintarea forțelor ucrainene pe direcția Kupiansk. Ucraina atacată în cursul nopții cu drone „Shahed”

Armata rusă susține că a reușit să oprească avansul forțelor ucrainene folosind unitățile sale de artilerie autopropulsata de 155 mm „Gyacinth-S” pe direcția Kupiansk, fiind trase aproximativ 87 de lovituri pe zi, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie agenția TASS.

Tun autopropulsat rusesc FOTO: Pavel Sapozhnikov / Shutterstock (Arhivă)

Ministerul rus al Apărării a adăugat că echipajele de artilerie distrug zilnic instalațiile militare, fortificațiile și trupele inamice. „Tunarii trebuie să lucreze în fiecare zi în cele mai dificile condiții, dar echipajele antrenate petrec doar câteva minute după ce au primit ținta înainte de a trage un foc”, a subliniat departamentul militar, potrivit TASS.

UPDATE Alarmele de avertizare a populației au fost activate în regiunile Herson, Nicolaev, Krîvîi Rih, Zaporojie și Dnipro noilor atacuri rusești folosind drone de tip „Shahed”, autoritățile Ucrainei au recomandat locuitorilor să rămână în adăposturi, scrie agenția Unian.

UPDATE La un an distanță de la retragerea rușilor din Herson, după cele din jurul Kievului și din Harkov, Ucraina pare a fi într-un moment de cumpănă accentuat de blocajul de pe câmpul de luptă. Detalii aici

UPDATE În timp ce invazia rusă intră în a doua iarnă și numărul victimelor continuă să crească de ambele părți, programele de instruire oferite militarilor ucraineni de către aliații țării aflate în război îi oferă mijloacele necesare ca să reziste și să își păstreze șansele de victorie, relatează AP. Detalii aici

UPDATE Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a dat de înțeles că respinge sugestia fostului secretar general al NATO ca Ucraina să se alăture Alianței Nord-Atlantice fără teritoriile ocupate de armata rusă.

Medvedev, care, pe lângă calitatea de oficial de stat, este și o importantă voce propagandistică a regimului Putin, susține în mod ironic că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că Peninsula „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.

După ce ridiculizează propunerea, el insistă că Rusia vrea să stăpânească întreaga Ucraină. Detalii aici

UPDATE Planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistenţă din partea unor ţări membre şi ar putea să nu supravieţuiască în forma sa actuală, spun diplomaţi citaţi de Reuters.

În timp ce miniştrii apărării din UE se pregătesc să discute planul marţi la Bruxelles, unii diplomaţi spun că mai multe ţări - inclusiv Germania, stat cu greutate în UE - şi-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?