LIVE TEXT | Război în Ucraina. Biden îi promite lui Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS. Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei în cursul nopții

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Biden îi promite lui Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS. Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei în cursul nopții

Grupul de trupe ruse „Nipru” de pe direcția Herson a distrus arme și echipamente militare străine furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei folosind obuziere Msta-B, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie TASS.

Tun Msta-B FOTO: rtem/Shutterstock.com

Unitățile de artilerie ale Forțelor Armate Ruse continuă să desfășoare misiuni de foc în timpul unei operațiuni militare speciale pentru a învinge pozițiile de artilerie ale Forțelor Armate ucrainene, a distruge structurile defensive, a suprima punctele de control și armele de foc inamice”, au comunicat autoritățile, potrivit TASS.

UPDATE 03:41 Patru explozii au zguduit orașul ucrainean Nipru

Patru explozii au avut loc în orașul ucrainean Nipru, momentan nu se știu detalii referitoare la pagube sau posibile victime, dar a fost activată alerta de apărare aeriană, scrie TASS.

UPDATE 02:04 Soldații ruși tratează prizonierii mai rău decât militanții ISIS

Doi din cei cinci britanici eliberați anul trecut au povestit provocările prin care trec pentru a-și reconstrui viața după ce au fost torturați în timpul captivității de către „sălbaticii” ruși ca fiind mai rău decât cel al militanților ISIS, scrie The Times.

UPDATE 23:15 Ucraina: O persoană ucisă și alte 15 au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Kremenciuk

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forțelor ruse care a vizat orașul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Soldați ucraineni FOTO: Profimedia

Soldați ucraineni FOTO: Profimedia

"Inamicul a lansat rachete asupra Kremenciuk. O rachetă a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană. Din păcate, infrastructurile civile au fost afectate", a precizat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava. Detalii aici.

UPDATE 20:45 Biden îi promite lui Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite vineri Reuters.

Ucraina a cerut de mai multe ori Washingtonului sisteme de rachete ATACMS FOTO: Wikipedia

Ucraina a cerut de mai multe ori Washingtonului sisteme de rachete ATACMS FOTO: Wikipedia

Ucraina a cerut de mai multe ori guvernului de la Washington sisteme de rachete tactice (Army Tactical Missile Systems, ATACMS) cu care să poată ataca şi perturba liniile de aprovizionare, bazele aeriene şi reţelele feroviare din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, reaminteşte agenţia. Detalii aici

UPDATE 20:08 Armata elveţiană renunţă la vânzarea miilor de buncăre de pe teritoriul său, ca urmare a războiului din Ucraina

Armata elveţiană şi-a vândut în perioada scursă de la jumătatea anilor '90 circa 1.800 din cele aproximativ 8.000 de buncăre construite de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până la încheierea Războiului Rece, dar a decis acum să înceteze această practică în urma războiului din Ucraina.

Steag Elveția Sursă: Shutterstock

Steag Elveția Sursă: Shutterstock

Potrivit unei relatări de vineri a radioteleviziunii naţionale elveţiene RTS, preluată de agenţia EFE, ca urmare a noilor strategii de apărare elaborate în contextul schimbării mediului de securitate în Europa armata elveţiană a hotărât să renunţe la planurile de vânzare a altor aproximativ 1.500 de adăposturi subterane militare pe care le-a declasificat. Detalii aici

UPDATE 19:30 CNN: Activitate crescută la siturile de testare nucleară din Rusia, China și SUA. Ce spune „Ceasul Apocalipsei”

Imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN arată că, în ultimii ani, Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la siturile lor de testare nucleară.

Rachetă balistică FOTO: Shutterstock

Rachetă balistică FOTO: Shutterstock

Cu toate că nu există nicio dovadă care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, în imaginile furnizate CNN de un analist în domeniul studiilor de neproliferare militară, se observă extinderi recente la trei situri de testare nucleară, raportat la situația de acum câțiva ani. Detalii aici

UPDATE 18:31 Cel mai important producător de îngrăşăminte din România se redeschide: „Asigurarea aprovizionării e prea importantă”

Azomureș a anunțat că reia, începând cu luna octombrie, producția de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală, după ce a încheiat contracte de achiziționare de gaze naturale.

Platforma Azomureș Foto Arhivă

Platforma Azomureș Foto Arhivă

Din luna octombrie, Azomureș anunță că va relua producția de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, după ce a încheiat contracte pentru furnizarea de gaze, potrivit observatornews.ro.

UPDATE 17.23 Ucrainenii revendică atacul de la Sevastopol: „Promitem că vor fi mai multe”

Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat vineri o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Statului Major al Flotei Ruse din Marea Neagră, în oraşul Sevastopol, în sudul Peninsulei Crimeea.

Harta Ucraina FOTO: Shutterstock

Harta Ucraina FOTO: Shutterstock

Comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk, i-a lăudat public pe piloţii care au lansat rachetele în atacul de vineri de la Sevastopol.

„Promitem că vor fi mai multe”, a adăugat comandantul ucrainean, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din Peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic, cu rachete și drone, de către forțele armate ale Kievului. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat