LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dronele rusești au sistem electronice mai elaborate Sistemele de siguranță au fost reparate la CNE Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dronele rusești au sistem electronice mai elaborate Sistemele de siguranță au fost reparate la CNE Zaporojie

Vorbind despre posibilitatea repornirii unităților de putere, consilierul directorului general Rosenergoatom a menționat că stația este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a intra în funcțiune. El a adăugat că un alt factor important în această chestiune este asigurarea nivelului necesar și umplerea iazului de răcire.

CNE Zaporojie. Foto: Profimedia

UPDATE 06.44 Președintele rus Vladimir Putin invocă din ce în ce mai mult retorica pseudo-istorică a Kremlinului de dinaintea invaziei pentru a se prezenta ca un țar rus modern și a încadra invazia Ucrainei ca o recucerire imperială justificată istoric. Putin s-a adresat Colegiului Ministerului Apărării din Rusia pe 19 decembrie și a reiterat în mare parte retorica generală a Kremlinului asupra războiului din Ucraina, dând vina pe NATO și Occidentul colectiv pentru încălcarea granițelor Rusiei și s-a scuzat pentru problemele cu care se confruntă forțele armate ruse în Ucraina. prin îndreptarea vinovăției către birocrația rusă a Ministerului rus al Apărării. Putin a lăudat, de asemenea, operațiunile rusești pe câmpul de luptă și producția netă a bazei industriale de apărare a Rusiei în 2023, promovând câteva dintre punctele sale standard de discuție. Putin a invocat încă o dată conceptul de „compatrioți în străinătate” atunci când a discutat despre rezidenții din „sud-estul Ucrainei” care, a afirmat el, au atașamente istorice, culturale și lingvistice față de Rusia, pentru a justifica invadarea Ucrainei pe motive ideologice. ISW a evaluat anterior că Putin a contextualizat retoric obiectivele maximaliste ale Rusiei în Ucraina într-un cadru mai larg al „suveranității” ruse la evenimentul „Linia directă” al lui Putin din 14 decembrie. Putin a susținut în special că, deși Rusia este singurul garant al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, Rusia nu va interveni nici în „disputele teritoriale” din vestul Ucrainei, unde a susținut că mulți rezidenți doresc să se întoarcă fie în Polonia, fie în România, fie în Ungaria, concluzionând că „istoria va pune totul la locul lui”.

UPDATE 06.34 Afirmațiile lui Putin la Colegiului Ministerului Apărării sunt pline de contradicții retorice și depind de alegorii istorice slabe care se destramă atunci când sunt luate în considerare în contexte istorice diferite. În timpul unui discurs din 28 noiembrie la Consiliul Mondial al Poporului Rus, Putin a definit conceptul de „Lumea Rusă” ( Russkiy Mir ) ca fiind „toate celelalte popoare care au trăit și trăiesc în [Rusia]”, definit geografic ca fiind ceea ce aparținea Vechiului Imperiu Rus (Rusia kieveană), Regatul Moscoviei, Imperiul Rus, Uniunea Sovietică și Federația Rusă contemporană, ceea ce sugerează că Putin includea în linii mari părți ale statelor est-europene precum Polonia și România în această concepție a lumii ruse. Cu toate acestea, în timpul discursului colegiului din 19 decembrie, Putin a părut să se îndepărteze de această interpretare maximalistă a lumii ruse, diferențiind Polonia, România și Ungaria ca având propriile pretenții istorice asupra Ucrainei de Vest. Aceste contradicții subliniază faptul că Putin se bazează pe narațiuni istorice care ignoră în mod intenționat contextele contemporane atunci când sunt potrivite narațiunii de la Kremlin. Contradicțiile prezintă, de asemenea, o altă caracteristică cunoscută a operațiunilor de informare rusești, și anume că operațiunile de informare rusești deseori nu sunt neapărat consecvente în interior una cu cealaltă. Pe baza interpretării lui Putin a istoriei est-europene, harta modernă a Europei ar putea fi redesenată ridicol, cu Polonia și Suedia controlând statele baltice și părți din Belarus și Rusia, iar granițele rusești extinzându-se până în Alaska și coasta Californiei. De asemenea, s-ar putea face un argument absurd și fără sens că un regat reînviat al Poloniei și Lituaniei are drepturi asupra majorității Europei de Est și părților din vestul Rusiei. Referințele selective ale lui Putin la „afirmații” istorice convenabile reflectă natura simplă a narațiunii sale.

UPDATE 06.19 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în timpul Colegiului Ministerului Rusiei din 19 decembrie, că Ministerul Rusiei va acorda prioritate continuării războiului în Ucraina și antrenării unor unități și formațiuni nou formate în 2024, reiterând în același timp amenințările împotriva Finlandei și a alianței mai largi NATO. Șoigu a declarat că armata rusă lucrează pentru a-și extinde puterea de luptă la 1,32 milioane de militari de la 1,15 milioane, în conformitate cu decretul lui Putin de 1 decembrie. ISW a evaluat anterior că acest decret rusesc a fost probabil o recunoaștere oficială a forței finale ale armatei ruse și nu un ordin de a crește imediat numărul personalului militar rus, iar Șoigu pare să doar reamplifice declarația inițială a lui Putin, spre deosebire de a sublinia schimbări majore în Forța finală a Rusiei. Șoigu a declarat că armata rusă a format două armate complet echipate (probabil cu referire la armatele combinate a 18-a și a 25-a nou formate), un corp de aviație mixt, patru divizii, inclusiv alte 50 de unități și formațiuni de eșaloane inferioare, 18 brigăzi și 28 de regimente în 2023. Șoigu a subliniat inițial crearea acestor noi formații pe hârtie la Colegiul Ministerului de Dezvoltare în decembrie 2022, înființarea unora dintre acestea ISW a confirmat în mod independent. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca vreuna dintre aceste noi formațiuni să fie „complet echipată” sau să funcționeze la punctele lor forte doctrinare în acest moment.

UPDATE 06.05 Șoigu a reiterat că armata rusă formează Districtul militar Leningrad (LMD) și Districtul militar Moscova (MMD) în legătură cu aderarea Finlandei la NATO și viitoarea aderare a Suediei. Șoigu a anunțat, de asemenea, că Rusia va acorda prioritate implementării măsurilor operaționale și de antrenament de luptă pentru a combate „amenințările expansiunii NATO către est” în 2024. Încercarea lui Șoigu de a prezenta crearea LMD și MMD ca un răspuns la presupusa „extindere NATO” ecou o operațiune de informare rusă în curs de desfășurare, menită să transfere responsabilitatea pentru războiul din Ucraina de la Rusia către Occident, considerând acțiunile Rusiei drept reactive. Finlanda și Suedia a solicitat aderarea la NATO abia la scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, probabil temându-se de o nouă agresiune rusă la granițele lor. Decizia Rusiei de a reforma Districtul Militar de Vest (ADM) în LMD și MMD face parte dintr-o lungă durată. efort de restructurare și expansiune pe termen lung care urmărește să pregătească Rusia pentru un potențial viitor război convențional pe scară largă împotriva NATO, echilibrând în același timp cerințele operaționale rusești în Ucraina.

UPDATE 05.41 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a susținut o conferință de presă la sfârșitul anului pe 19 decembrie, în timpul căreia a comentat despre nedorința continuă a Rusiei de a negocia, încrederea sa în viitoarele prevederi de ajutor occidental, producția de arme internă ucrainene și posibila mobilizare viitoare în Ucraina. Zelensky a declarat că Kremlinul nu și-a atins obiectivele militare în Ucraina în 2023, făcând referire probabil la incapacitatea Rusiei de a ocupa întreg teritoriul său anexat ilegal, în special prin faptul că nu a reușit să ajungă la granițele administrative ale regiunilor Lugansk și Donețk. Zelensky a declarat că Ucraina lucrează la o formulă de pace la summit-urile internaționale pentru a o prezenta Rusiei în viitor, dar că problema negocierilor cu Rusia este în prezent „irelevantă”, deoarece declarațiile recente ale lui Putin despre obiectivele neschimbate ale Rusiei în Ucraina indică faptul că Putin nu vrea pace. (ISW a evaluat de mult timp că Rusia nu dorește să negocieze cu Ucraina de bună-credință.). Zelensky și-a exprimat încrederea că SUA și UE vor oferi ajutor Ucrainei în viitorul apropiat. Zelensky a menționat că Ucraina va produce pe plan intern un milion de drone și va crește producția de artilerie în 2024 și că Ucraina lucrează pentru a produce proiectile nespecificate și pentru a crea infrastructura necesară pentru a livra pe front arme produse pe plan intern. Zelensky a declarat că problemele de finanțare l-au împiedicat să ia o decizie cu privire la propunerea Marelui Stat Major ucrainean de a mobiliza încă 450.000-500.000 de militari. Zelensky a mai subliniat că nu va semna un posibil viitor proiect de lege privind mobilizarea femeilor, dar că ar putea reduce vârsta de mobilizare la 25 de ani. Zelensky a răspuns la o întrebare despre posibila demitere a comandantului-șef ucrainean, generalul Valerii Zalujnyi, afirmând că el și Zalujnyi au o „relație de lucru”. Sursele ruse au promovat din ce în ce mai mult rapoarte despre tensiunea politico-militară internă ucraineană într-un proces. efort de a discredita conducerea ucraineană, de a semăna neîncrederea internă între cetățenii ucraineni și guvern și de a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina.

UPDATE 05.27 Prim-ministrul rus Mihail Mishustin a discutat despre cooperarea economică rusă și chineză și relațiile bilaterale cu premierul chinez Li Quang la Beijing pe 19 decembrie. Mishustin a susținut că Rusia și China au „scăpat complet de monedele țărilor terțe în tranzacții reciproce” în 2023. și că ambele țări își consolidează contactele de afaceri și cresc ponderea monedelor naționale în tranzacțiile reciproce. Mishustin a adăugat că unul dintre cele mai importante obiective strategice ale Rusiei este de a aduce comerțul și investițiile dintre Rusia și China la un nivel superior. Mishustin a sosit la Beijing pentru a participa la cea de-a 28-a întâlnire regulată a șefilor guvernelor rus și chinez și se va întâlni, de asemenea, cu președintele chinez Xi Jinping în următoarele două zile.

UPDATE 05.11 Forțele ruse au făcut recent un avans marginal confirmat la nord-est de Kupyansk. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la nord de Synkivka (la nord-est de Kupyansk). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Petropavlivka.

image

UPDATE 05.00 Forțele ruse și ucrainene nu au înaintat de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și au condus angajamente poziționale pe 19 decembrie. Surse ucrainene și ruse au declarat că luptele au avut loc la nord-vest și la vest de Kreminna, lângă Makiivka, Terny și zona pădurii Serebryanske. Elementele Brigăzii a 24-a Spetsnaz și ale Armatei a 20-a de arme combinate (districtul militar de vest) operează în această zonă.

UPDATE 04.47 Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat la nord de Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord-vest de Bilohorivka, regiunea Donețk, la 15 km nord-est de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Pazeno, la 15 km nord de Bakhmut.

image

UPDATE 04.33 Forțele ruse au avansat în nord-vest și sud-vest de Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat Chronobilets la sud-vest de Bakhmut, deși ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a acestei afirmații. Surse ruse au susținut că forțele ruse au avansat și la nord-vest de Bakhmut lângă Khromove și Bohdanivka, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes la periferia vestică a lui Bakhmut și la sud-vest de Bakhmut, lângă Klishchiivka. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele au avut loc la nord-vest de Bakhmut, lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Oficialii militari ucraineni au declarat că înalta comandă militară rusă folosește cele mai capabile unități de infanterie aeriană (VDV) și navală, iar unitățile „Storm-Z” și „Storm-V” formate în mare parte din recruți deținuți, în direcția Bakhmut și că Scopul forțelor ruse este să atace Chasiv Yar (la 10 km vest de Bakhmut). Ministerul Rusiei a declarat că elemente ale Diviziei 98 VDV din Rusia operează la nord de Bakhmut și că elemente ale Brigăzii 200 de Infanterie motorizate ruse (flota de nord) operează în direcția generală Bakhmut. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii a 4-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Luhansk [LNR]) operează la sud-vest de Bakhmut.

image

UPDATE 04.19 Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate lângă Avdiivka. Imaginile geolocalizate postate pe 18 decembrie arată că forțele ruse au făcut un câștig marginal chiar la nord de Pervomaiske (la aproximativ 10 km sud-vest de Avdiivka) în jurul datei de 15 decembrie. Imagini suplimentare geolocalizate postate pe 19 decembrie arată că forțele ruse au avansat, de asemenea, marginal în zona carierei de la sud-vest de Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au obținut succese tactice la sud-vest de Avdiivka. Mai multe surse ruse au susținut în plus că forțele ruse încearcă să împingă forțele ucrainene din pozițiile din Uzina de Cocs Avdiivka (la periferia de nord-vest a Avdiivka) și că forțele ruse avansează pe flancul nordic al Avdiivka, lângă Stepove. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Avdiivka, precum și în nord-vest, sud-vest și direct la vest de Avdiivka. O sursă rusă a susținut că în zona Avdiivka operează elemente ale Armatei a 41-a Combinată de Arme (Cartierul Militar Central).

image

UPDATE 04.04 Forțele ruse au făcut recent progrese marginale la sud-vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate postate pe 19 decembrie arată că forțele ruse au făcut un mic câștig de-a lungul străzii Tsentralna, la periferia de est a Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Forțele ruse au capturat un complex agricol la periferia de sud-vest a Novomykhailivka, deși ISW nu a observat încă dovezi vizuale care să coroboreze această afirmație. Consilierul Republicii Populare Donețk (DNR) Yan Gagin a susținut că forțele ucrainene au abandonat mai multe poziții de-a lungul liniei defensive în apropiere de Novomykhailivka, ceea ce nici ISW nu poate verifica.[48] Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Novomykhailivka și în Marinka și Krasnohorivka (direct la periferia de vest a orașului Donețk). Se pare că o companie de recunoaștere a Diviziei 20 de Infanterie motorizate (Armata a 8-a Combinată, Districtul Militar de Sud) luptă în zona Marinka.

image

UPDATE 03.55 Forțele ruse și ucrainene nu au înaintat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 19 decembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că elemente ale Brigăzii 60 Separate de Infanterie Motorizată (Armata a 5 -a Armată Combinată [CAA], Districtul Militar de Est [EMD]) operează în direcția Velyka Novosilka; elemente ale Regimentului 394 Infanterie Motorizată (Divizia 127 Infanterie Motorizată, 5 CAA ) operează la sud de Velyka Novosilka, lângă Staromayorske; și elemente ale Brigăzii de Infanterie motorizate a 37-a de GArdă (36 CAA , EMD) la sud-est de Velyka Novosilka lângă Novodonetske.

image

UPDATE 03.40 Imaginile geolocalizate publicate pe 18 decembrie indică faptul că linia de front rusă a trupelor este mai la est de Novoprokopivka (direct la sud de Robotyne) decât sa evaluat anterior, deși acest avans nu este probabil rezultatul unui contraatac rusesc și este puțin probabil să fi avut loc în ultimele 24 de ore. Este posibil ca forțele ucrainene să se fi retras în poziții mai apărate, mai aproape de Robotyne. Forțele ruse au avansat 700 de metri între Robotyne și Verbove (9 km est de Robotyne) și au continuat să contraatace la vest de Robotyne, de la Verbove și la nord-est de Robotyne în direcția Novofedorivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Robotyne și la vest de Novopokrovka la nord-est de Robotyne. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat să atace la vest de Robotyne.

image

UPDATE 03.27 Forțele ruse și ucrainene s-au angajat în lupte poziționale pe malul de est (stânga) al râului Nipro din regiunea Herson. Forțele ucrainene și-au păstrat pozițiile în Krynky pe malul de est, în ciuda contraatacurilor rusești în zonă. Surse ruse și ucrainene au indicat că ambele părți folosesc efectiv drone în direcția Herson, iar forțele ruse continuă să se confrunte cu lipsuri de echipamente necesare pentru evacuarea răniților de pe malul de est.

UPDATE 03.15 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că armata rusă intenționează să recruteze până la 745.000 de personal contractual până la sfârșitul anului 2024 la Colegiul Ministerului Rus al Apărării (MOD) pe 19 decembrie. Cifra lui Șoigu include probabil numărul de soldați contractuali ( kontraktniki ) și voluntari (dobrovoltsy) în formațiuni neregulate, precum și personalul mobilizat prin recrutare, de când armata rusă a început să solicite tuturor voluntarilor să semneze contracte de servicii de voluntariat cu Ministerul Apărării Rusiei în iulie 2023. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut la 1 decembrie că armata rusă a recrutat peste 452.000 de militari cu contract, voluntari și recrutați începând cu 1 ianuarie 2023. Soldații contractuali pe care armata rusă intenționează să-i recruteze sunt probabil mai puțin calificați și cu experiență decât soldații profesioniști de dinainte de război ai armatei ruse cu contract de lungă durată, care au suferit pierderi grele la începutul războiului, din cauza capacității de antrenament limitate a Rusiei și a calității de instruire degradate. Oficialii ruși au umflat și modificat în mod obișnuit numărul declarat de personal militar rus prin includerea și excluderea intenționată a diferitelor categorii de personal militar rus în cifrele raportate.

image

UPDATE 03.05 Șoigu a declarat că Ministerul Apărării din Rusia a simplificat procedura de obținere a statutului de veteran de luptă, pe fondul criticilor ușor voalate ale președintelui rus Vladimir Putin la adresa birocrației militare ruse. Putin i-a cerut Ministerului Apărării rus la Colegiul Ministerului Apărării din Rusia pe 19 decembrie să rezolve cu promptitudine problemele pentru a oferi statut de veteran de luptă și beneficiile aferente tuturor participanților la război. Șoigu a declarat că Ministerul Rusiei a eliberat 458.000 de certificate de veteran de luptă, inclusiv 50.000 doar în decembrie 2023 și că toți participanții ruși la războiul din Ucraina își vor primi certificatele „în curând”. cărți de identitate pentru veterani în 2024 și probabil că încearcă să afirme eficacitatea Ministerului Apărării împotriva criticilor tactice continue ale lui Putin.

UPDATE 02.50 Se pare că firmele rusești achiziționează microcipuri și alte tehnologii de comunicații printr-o rețea de intermediari chinezi, marocani și turci. The New York Times ( NYT ) a raportat pe 19 decembrie că firmele ruse eludează sancțiunile occidentale cumpărând microcipuri pentru sisteme avansate de calcul și arme, echipamente de telecomunicații, echipamente de supraveghere și drone prin intermediul companiilor intermediare cu sediul în China, Maroc și Turcia. NYT a raportat că China și Hong Kong au furnizat Rusiei 85% din toate semiconductoarele importate din martie 2022 până în septembrie 2023, o creștere raportată cu 27% a importurilor de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 02.33 Şeful Republicii Bashkortostan, Radiy Khabirov, a anunţat pe 19 decembrie că bugetul pentru 2024 al Bashkortostanului alocă 4,6 miliarde de ruble (aproximativ 50,8 milioane de dolari) pentru sprijinirea războiului din Ucraina. Khabirov a declarat că Bashkortostanul alocă 2,8 miliarde de ruble din totalul de 4,6 miliarde pentru a sprijini voluntarii și personalul mobilizat și pentru a cumpăra arme antidrone, vehicule, medicamente și alte bunuri necesare în prima linie. Se pare că celelalte 1,8 miliarde de ruble vor finanța măsuri locale, sprijin pentru veterani și familiile acestora și plăți către familiile soldaților morți și răniți. Bashkortostanul a format cel puțin șapte batalioane de voluntari pentru a lupta în Ucraina, dintre care cel puțin patru au fost deja dislocate în Ucraina. ISW a evaluat frecvent că regiunile rusești par să suporte greul financiar al efortului de război al guvernului federal.

UPDATE 02.18 Grupul de partizani „Atesh” din Crimeea ucraineană a susținut că a obținut informații secrete care indică faptul că Fabrica de mașini Pelcom Dubna din regiunea Moscova nu poate îndeplini ordinul anual de apărare de stat pentru rachetele de croazieră Kh-32. Atesh a declarat că fabrica a produs doar 61 din cele 80 de rachete planificate să fie fabricate până pe 10 noiembrie. Se pare că uzina trebuie să producă încă 19 rachete până la termenul prelungit de la sfârșitul lunii decembrie. Atesh a adăugat că fabrica furnizează aceste rachete Regimentului 52 de aviație pentru bombardament greu de Gardă (Divizia a 22-a de aviație de bombardament greu de Gardă) și unității militare 35020-V a bazei aeriene Belaya.

UPDATE 02.02 Comandantul Forțelor de rachete strategice ruse, generalul colonel Serghei Karakayev a anunțat pe 19 decembrie că următorul regiment echipat cu sisteme de rachete Avangard cu focos ghidat a fost activat în Oblastul Orenburg.

UPDATE 01.49 Forțele ruse își continuă eforturile de a dezvolta drone navale pe care să le folosească în operațiunile împotriva forțelor ucrainene. Publicația de stat rusă TASS, citând o sursă nenumită a bazei industriale de apărare rusă (DIB), a susținut că specialiștii ruși dezvoltă o dronă de asalt de suprafață echipată cu o sarcină utilă de până la 10 kilograme, care poate fi mărită la 100 de kilograme. TASS a susținut că drona de suprafață va avea o rază de funcționare de până la 20 de kilometri și că oficialii ruși intenționează să testeze aceste drone în februarie 2024.[75]

UPDATE 01.37 Postul de stat rus Ria Novosti a susținut că forțele ruse folosesc sisteme modernizate de rachete și tunuri antiaeriene Pantsir-SM în Ucraina. Ria Novosti a susținut că sistemele Pantsir-SM au demonstrat o eficiență de luptă semnificativ crescută în raport cu Pantsir-S și au raze de detectare mai lungi.

UPDATE 01.22 Organizația de investigație Conflict Armament Research (CAR) din Marea Britanie a declarat că Rusia își modernizează modulele universale de planificare și corecție (UMPC) utilizate pe bombele aeriene și încearcă să ascundă originea unora dintre componentele sale comerciale străine, probabil pentru a preveni viitoaresancțiuni. CAR a analizat două UMPC-uri rusești recuperate lângă Bakhmut în ianuarie 2023 și lângă Orikhiv în octombrie 2023 și a declarat că UMPC-ul recuperat în octombrie 2023 conținea un sistem electronic mai elaborat, inclusiv modulul rusesc de navigație prin satelit Kometa utilizat în diferite drone de recunoaștere rusești - versiunea produsă a dronelor Shahed-136. Departamentul de Trezorerie al SUA a sancționat producătorul rus al sistemului Kometa în noiembrie 2023. CAR a declarat că ambele UMPC recuperate au fost îndepărtate, ceea ce ar putea împiedica urmărirea componentelor lor. Forțele ruse și-au sporit utilizarea bombelor glisante cu UMPC în sudul Ucrainei și, mai recent, în estul Ucrainei. RIA Novosti a susținut la 1 decembrie că Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) vor începe instruirea în masă a piloților Su-34 pentru a opera bombe glisoare cu UMPC pentru a fi utilizate în Ucraina.

UPDATE 01.10 Autoritățile ruse au continuat încercările de a folosi recrutarea militară în Ucraina ocupată pentru a spori eforturile de generare a forțelor și a legitima anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Reprezentantul prezidențial ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat la 19 decembrie că autoritățile ruse au recrutat 44.500 de crimeeni în armata rusă și au deschis 497 de dosare penale pentru evaziunea militară. Tasheva a declarat că Rusia a desfășurat 18 campanii de recrutare în Crimeea ocupată din 2014.

UPDATE 00.55 Autoritățile ruse au continuat încercările de a liniști disidența și de a eradica identitățile culturale în Crimeea ocupată. Tasheva a declarat că autoritățile ruse dețin 191 de prizonieri politici în Crimeea, inclusiv 123 de tătari din Crimeea, probabil ca parte a eforturilor de a atenua disidența în Crimeea ocupată. Autoritățile de ocupație ruse i-au persecutat în mod persistent pe tătarii din Crimeea, mulți dintre ei s-au opus în mod deschis ocupației ruse din 2014, ca parte a campaniilor de curățare etnică din teritoriile ocupate.

UPDATE 00.42 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a introdus în timpul discursului său la Colegiul Ministerului Rus al Apărării (MOD) din 19 decembrie, o nouă narațiune falsă de stat conform căreia Ucraina nu va putea să plătească Occidentului ajutorul militar. Șoigu a susținut că Ucraina este o țară în faliment, deoarece trebuie să ramburseze multe împrumuturi către Occident. Comentariul lui Șoigu probabil intenționează să descurajeze în continuare ajutorul militar și financiar occidental pentru Ucraina și să influențeze negativ percepția cetățenilor ucraineni asupra viitorului Ucrainei.

UPDATE 00.29 Mass-media de stat rusă și bloggerii au folosit în mod deliberat declarațiile oficialilor ucraineni pentru a lansa o narațiune falsă conform căreia Ucraina intenționează să mobilizeze femeile într-un efort continuu de a destabiliza societatea ucraineană. Agenția rusă de știri TASS a denaturat declarațiile unui deputat ucrainean susținând că „situația din Ucraina se poate deteriora atât de mult încât va fi necesară mobilizarea femeilor”. Deputatul ucrainean a discutat inițial condițiile în care guvernul poate lua în considerare mobilizarea femeilor dacă este necesar pentru operațiuni defensive ca scenariu ipotetic – mai degrabă decât să semnaleze că Ucraina se pregătește iminent să mobilizeze femeile în general.

UPDATE 00.16 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a încercat să continue o operațiune de informare care armonizează adâncirea legăturilor de apărare dintre SUA și Finlanda. Zakharova a susținut că Acordul de cooperare în domeniul apărării dintre SUA și Finlanda amenință securitatea Rusiei. Ministerul rus de Externe (MAF) a anunțat că l-a chemat pe ambasadorul finlandez în Rusia Antti Helanterya pentru interogatoriu cu privire la presupusa „consolidare a potențialului militar NATO” la granița Rusiei. Afirmațiile MAE ruse sunt în concordanță cu încercările Rusiei de a încadra aderarea Finlandei la NATO drept o amenințare la adresa Rusiei, în ciuda faptului că Finlanda a aderat la NATO de teama unei agresiuni ulterioare a Rusiei la granițele sale, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ Sistemele de siguranță au fost reparate la CNE Zaporojye. În 2023, specialiștii au finalizat complet reparația sistemelor de siguranță la CNE Zaporojye, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al concernului Rosenergoatom, pentru TASS. "Reparația sistemelor de siguranță [la CNE Zaporojye] a fost finalizată în totalitate în 2023", a spus interlocutorul. "Au fost finalizate lucrări analitice pentru a identifica zonele cu probleme în funcționarea centralei. Mai mult, a fost finalizată de la din punct de vedere atât al aplicării normelor și reglementărilor federale, cât și al aspectului tehnic.” Karchaa a amintit că stația continuă să treacă la standardele rusești. Una dintre sarcinile principale în cadrul acestui proces este pregătirea cererilor pentru obținerea licențelor Rostechnadzor pentru fiecare unitate de energie, complex de procesare a deșeurilor radioactive, depozit de combustibil nuclear uzat și alte instalații ale CNE Zaporojye. Vorbind despre posibilitatea repornirii unităților de putere, consilierul directorului general Rosenergoatom a menționat că stația este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a intra în funcțiune. "Dar ar fi corect să vorbim despre condiții. Cea mai importantă dintre ele este încetarea ostilităților", a subliniat Karchaa. El a adăugat că un alt factor important în această chestiune este asigurarea nivelului necesar și umplerea iazului de răcire. „Pentru a face acest lucru, ar trebui să vorbim despre restaurarea hidrocentralei Kakhovskaya sau crearea unui fel de sursă alternativă de reaprovizionare”, a adăugat Karchaa. CNE Zaporojye este situată în Energodar și include șase unități de putere cu o capacitate totală de 6 GW. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. La sfârșitul lunii februarie 2022, instalația a fost luată sub control de forțele ruse. De atunci, unitățile armatei ucrainene au bombardat periodic atât zonele rezidențiale din Energodar, cât și teritoriul stației, folosind artilerie și drone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB