LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii puternice la Sevastopol: o uzină de reparații navale este în flăcări

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii puternice la Sevastopol: o uzină de reparații navale este în flăcări

Se raportează că a existat cel puțin o lovitură cu dronă în zona Golfului sudic, din Sevastopol.

Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.22 Surse din interiorul Rusiei au susținut că cercul interior al Kremlinului este din nou în dezacord activ cu privire la necesitatea și pregătirile pentru un al doilea val de mobilizare a rezervelor înaintea ciclului semianual de recrutare de toamnă, care începe la 1 octombrie. Un canal rus Telegram cu presupuse conexiuni cu surse de securitate ruse au susținut că oficiali ruși se pregătesc „serios” pentru un al doilea val de mobilizare a rezervelor și speră să conducă un alt val de mobilizare a rezervelor în toamnă. Este important să se facă distincția între convocarea semi-anuală normală a Rusiei, o mobilizare a rezervei la scară largă, precum cea care a adus peste 300.000 de rezerviști în forțele armate ruse în toamna anului 2022, cripto-mobilizările care aduc rezerviști în număr mai mic pe o perioadă lungă de timp și diverse eforturi de a încuraja sau constrânge rușii să semneze contracte aparent voluntare cu armata rusă. Canalul a susținut că oficialii ruși doresc să mobilizeze între 170.000 și 175.000 de rezerviști și să mute data de recrutare de toamnă de la 1 octombrie la 1 noiembrie pentru a găzdui procesele de mobilizare a rezervei, în timp ce desfășoară simultan „mobilizarea prin contract” pentru a recruta încă 130.000 de militari pentru serviciul contractual. Canalul a susținut că un grup puternic de „ șoimi siloviki ” propune, de asemenea, măsuri mai stricte de mobilizare a rezervelor, cum ar fi restricționarea anumitor persoane de a obține amânări de mobilizare, ceea ce a stârnit dezacorduri majore cu oficialii administrației prezidențiale ruse. Canalul a susținut că Administrația Prezidențială se teme de un răspuns la astfel de măsuri din partea altor oficiali ruși și a societății ruse în general. Aceste planuri, propuneri și dezacorduri nu sunt noi și nu indică faptul că președintele rus Vladimir Putin a decis în cele din urmă să efectueze un al doilea val de mobilizare a rezervelor în termen scurt. ISW a observat anterior o amplificare a discuțiilor despre pregătirile pentru mobilizarea rezervelor și speculațiile în perioada premergătoare ciclului de recrutare de primăvară la începutul anului 2023. Oficiali ruși selecționați au propus, de asemenea, măsuri de mobilizare mai dramatice care nu s-au materializat. Putin a subliniat, de asemenea, ratele de recrutare a serviciilor contractuale rusești atunci când a răspuns la întrebarea despre potențialul al doilea val de mobilizare a rezervelor la Forumul Economic de Est din 12 septembrie. Răspunsul lui Putin nu stabilește neapărat condiții de informare care să pregătească societatea rusă pentru mobilizarea involuntară și, în schimb, poate sugera angajamentul său față de practicile de criptomobilizare în curs. Orice nou val de mobilizare a rezervelor depinde de Putin.

UPDATE 05.48 Putin a reamplificat în timpul discursului său la Forumul Economic de Est, de asemenea, mai multe operațiuni de informare standard, încadrând în mod fals contraofensiva ucraineană drept un efort eșuat și a acuzat Ucraina că nu este dispusă să negocieze. Putin a susținut că, până acum, contraofensiva ucraineană nu a reușit să producă rezultate concrete și a prezentat un număr probabil foarte umflat de pierderi de personal și echipamente ucrainene pretinse. Putin a acuzat, de asemenea, Ucraina că nu dorește să negocieze și a susținut că Rusia nu poate urmări încetarea ostilităților atâta timp cât Ucraina urmărește o contraofensivă, promovând astfel o operațiune de informare rusă de lungă durată care urmărește să acuze Ucraina ca fiind partea dezinteresată de negocieri pentru a submina succesele ucrainene pe câmpul de luptă și a reduce sprijinul internațional pentru Ucraina, așa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 05.31 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în regiunile Donețk și Zaporijia pe 12 septembrie și se pare că au avansat la sud de Bakhmut și Robotyne. Surse militare ucrainene au declarat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive active în apropiere de Klișchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a mai declarat că forțele ucrainene au avut succes în plus la sud și sud-est de Robotyne (la aproximativ 13 km sud de Orikhiv). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a clarificat că forțele ucrainene au avansat între 300-500 de metri spre sud și sud-est de Robotyne. Centrul de presă militară ucraineană a remarcat că forțele ruse atrag din ce în ce mai mult rezervele din adâncul teritoriului rus către linia frontului în Ucraina, de teama unei descoperiri ucrainene.

UPDATE 05.14 Autoritățile ruse au ajustat sistemele de apărare aeriană din jurul Moscovei, în lumina recentelor lovituri cu drone asupra orașului, probabil pentru a atenua plângerile din spațiul de informare rus cu privire la ineficiența apărării aeriene din jurul capitalei. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a declarat că autoritățile ruse au mutat sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă și medie, inclusiv sistemele Pantsir-S1, în poziții înalte din jurul orașului Moscova pentru a viza dronele. Ministerul Regatului Unit a remarcat că aceste ajustări sunt, de asemenea, menite să demonstreze în mod vizibil populației că autoritățile ruse iau măsuri pentru a combate loviturile din ce în ce mai frecvente cu drone în spatele Rusiei, în special în Oblastul Moscovei. ISW a raportat anterior că surse ruse s-au plâns de incapacitatea apărării antiaeriene a Moscovei de a opri astfel de lovituri cu drone, unii acuzând direct primarul Moscovei Serghei Sobianin și administrația sa.

UPDATE 04.55 Explozii puternice la Sevastopol: o uzină de reparații navale este în flăcări. În această noapte s-au auzit explozii puternice în Sevastopolul ocupat, localnicii au relatat că apărarea antiaeriană din oraș a intrat în acțiune. Autoritățile de ocupație din peninsula nu au comentat încă ce se întâmplă. Cel puțin 7 explozii au fost raportate online. În plus, invadatorii ruși au blocat traficul pe Podul Crimeei. Se raportează că a existat cel puțin o lovitură cu dronă în zona Golfului sudic, din Sevastopol. Pe rețea sunt publicate multe videoclipuri cu operațiuni de apărare aeriană, incendii și explozii.

UPDATE 04.32 O mașină a ucis un blogger rus în orașul Donețk ocupat pe 11 septembrie. Bloggerul rus Gennady Dubovoy a murit după ce o mașină l-a lovit în timp ce traversa drumul, iar alți bloggeri ruși au plâns moartea lui Dubovoy. Moartea lui Dubovoy vine pe fondul unei campanii în curs de desfășurare a Kremlinului și a Ministerului rus al Apărării (MOD) de cenzurare a bloggerilor ultranaționaliști ruși ale căror narațiuni și plângeri se abat prea departe de narațiunile oficiale acceptate. Dubovoy a formulat recent critici împotriva guvernului rus pentru tratamentul acordat veteranilor ruși de luptă și foștilor luptători ai Grupului Wagner și a declarat recent că a făcut un pas înapoi față de spațiul informațional ultranaționalist din cauza solicitărilor de a raporta „confirmarea dvs. [referitor la oficiali ruși] iluzii”. Dubovoy a indicat recent că nu este un susținător al ultranaționalistului și fostului ofițer rus Igor Girkin, ai cărui susținători au fost recent ținta cenzurii oficiale și publice.

UPDATE 04.15 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, dar nu au avansat pe 12 septembrie. Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în direcția Berestove (20 km nord-vest de Svatove), la sud de Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), lângă Torske (15 km vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebryanske (10 km sud-vest de Kreminna) și a raportat că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și în direcțiile de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene atacă regulat în zona pădurii de la vest de Kreminna.

image

UPDATE 04.02 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 12 septembrie și au avansat. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 septembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Serhiivka (12 km sud-vest de Svatove). Un agregator de știri rus a susținut pe 11 septembrie că forțele ruse au avansat și în apropiere de Synkivka și Petropavlivka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la est de râul Oskil (la vest de și paralel cu linia Svatove-Kreminna) și au avansat ușor în zone nespecificate. Statul Major ucrainean a raportat pe 12 septembrie că forțele ruse continuă încercările de a sparge apărarea ucraineană lângă Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove).

UPDATE 03.49 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 12 septembrie și au avansat recent. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 și 12 septembrie arată că forțele ucrainene au înregistrat câștiguri limitate la nord de Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și la sud-vest de Mayorsk (21 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive și avansează la sud de Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene operează în centrul orașului Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), unde unități cecene „Akhmat” nespecificate dețineau anterior poziții. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Mayorsk și la vest de Andriivka (9 km sud-vest de Bakhmut). Un agregator de știri rus a susținut pe 11 septembrie că forțele ucrainene au intrat în Andriivka, dar că forțele ruse își mențin pozițiile în așezare.

image

UPDATE 03.34 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 12 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Kurdyumivka. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că unitățile cecene „Akhmat” Spetsnaz apără lângă Kurdyumivka și a remarcat că apărarea rusă a Klișchiivka și Kurdyumivka este necesară pentru a împiedica forțele ucrainene să captureze Bakhmut. RIA Novosti susținea într-un articol publicat pe 12 septembrie că „Brigada de voluntari de sabotaj și recunoaștere George” luptă de-a lungul liniei Klishchiivka-Kurdyumivka-Andriivka (7-13 km sud-vest de Bakhmut). O filmare din 11 septembrie arată elemente ale Regimentului 137 Aeropurtat (VDV) din Divizia 106 VDV care operează lângă Rozdolivka (15 km nord-est de Bakhmut).

UPDATE 03.17 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 12 septembrie și au avansat. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Opytne (la 3 km sud-vest de Avdiivka) și Spartak și au recucerit poziții nespecificate pe care forțele ucrainene le capturaseră la 11 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Avdiivka, Marinka ( la periferia de sud-vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Novokalynove (11 km nord-vest de Avdiivka). Imaginile geolocalizate publicate pe 12 septembrie arată elemente ale Brigăzii 1 „Slave” a Republicii Populare Donețk (DNR) (Corpul I de armată DNR) care apără la nord de Opytne.

image

UPDATE 03.00 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 12 septembrie și nu au făcut niciun avans confirmat. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a confirmat că forțele ucrainene au intrat în Opytne și că luptele continuă în așezare. Un blogger rus a susținut că forțele ruse controlează Opytne și că luptele sunt în desfășurare la nord de așezarea unde forțele ucrainene controlează poziții nespecificate. Ministerul de Defensa rus a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Avdiivka.

UPDATE 02.44 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia și nu au făcut progrese confirmate pe 12 septembrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean la periferia nord-vest a Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka) în dimineața zilei de 12 septembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au condus și atacuri fără succes asupra liniei Urojaine-Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din Estul Rusiei, Oleg Cekov, a susținut că forțele ruse au respins un atac al infanteriei ucrainene la nord de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka), iar un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au intrat în defensivă în zonă.

UPDATE 02.20 Forțele ruse au desfășurat contraatacuri limitate în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia și nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 12 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Novodarivka (13 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Staromayorske, dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 01.58 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia și au avansat pe 12 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate la sud și sud-est de Robotyne (12 km sud de Orikhiv). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean Oleksandr Shtupun a declarat că forțele ucrainene au avansat la 300-500 de metri la sud și la sud-est de Robotyne și în apropiere de Novodanylivka (4 km sud de Orikhiv). [51] Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne, Verbove (18 km sud-est de Orikhiv) și Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv).Un proeminent blogger rus a susținut că numărul atacurilor ucrainene zilnice asupra liniei Robotyne-Verbove a scăzut începând cu 11 septembrie.

image

UPDATE 01.42 Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate în vestul regiunii Zaporijia și nu au avansat pe 12 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins multiple atacuri rusești în apropiere de Robotyne.

image

UPDATE 01.29 Oficialii ruși au prezentat Dumei de Stat a Rusiei un proiect de lege care îi va pedepsi pe militarii ruși care luptă în cadrul formațiunilor armate de voluntari pentru că au pierdut sau au distrus în mod deliberat echipamente sau provizii militare. Președintele Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapalov și alți deputați au depus proiectul de lege, care prevede că voluntarii nu poartă în prezent responsabilitatea financiară pentru pierderea sau distrugerea deliberată a proprietății militare, spre deosebire de personalul militar obișnuit rus, în ciuda faptului că primesc echipament militar rus. Proiectul de lege este probabil o parte a efortului rus în curs de a integra formațiunile armate neregulate ruse în Forțele Armate Ruse.

image

UPDATE 01.13 O sursă din interior rusă a susținut că finanțatorul decedat al Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, obișnuia să participe la eliberarea deținuților bogați și a șefilor criminalității din închisoare sub pretextul că vor merge la luptă în Ucraina. Sursa a susținut că prizonierii bogați și influenți ar putea cumpăra eliberarea condiționată în schimbul pretins că participă la luptă în Ucraina. Sursele au susținut că piața achizițiilor de eliberare condiționată se pare că s-a închis după moartea lui Prigojin.

UPDATE 00.53 Flightradar24 a raportat incorect că o aeronavă Pouya Air a zburat în Crimeea ocupată de ruși pe 7 septembrie. Acest anunț modifică evaluarea ISW din 8 septembrie conform căreia aeronava putea transfera materiale militare și/sau personal către pozițiile ruse din Crimeea. Totuși, Iranul continuă să furnizeze Rusiei echipamente militare prin alte rute, cum ar fi ruta Mării Caspice.

UPDATE 00.37 Oficialii ruși de ocupație continuă să deporteze copii din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia sub masca unor programe recreative. O sursă afiliată administrației de ocupație a regiunii Herson a anunțat pe 12 septembrie că 37 de copii din raionul Skadovsk al regiunii Herson ocupate au plecat într-o „vacanță de agrement” de 21 de zile în Republica Kabardino-Balkaria și vor primi asistență medicală și psihologică la „Centrul de reabilitare Rainbow”. Sursa de ocupație a postat imagini cu copiii însoțiți de o persoană în uniformă militară, sugerând că forțele de securitate ruse supraveghează astfel de „călătorii”. ISW continuă să evalueze că orice îndepărtare a copiilor din patria lor în timpul conflictelor militare de către puterea ocupantă este în mod inerent coercitivă și, prin urmare, în mod inerent deportare și o încălcare a dreptului internațional.

ȘTIRE INIȚIALĂ Belarus pare să continuă eforturile de a stimula Grupul Wagner. Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a raportat pe 12 septembrie că reprezentanții Grupului Wagner au predat cursuri de medicină tactică ca parte a exercițiilor tactice speciale „Voenkor-2023” în curs. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că foștii luptători Wagner care s-au alăturat recent companiei militare private (PMC) din Belarus „GardService” semnează contracte de desfășurare într-o țară central-africană nespecificată pentru a păzi instalațiile și a antrena soldații locali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat