LIVE TEXT | Război în Ucraina. Oficialii ucrainieni i-au îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică; ei rămân însă optimiști

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Oficialii ucrainieni i-au îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică; ei rămân însă optimiști

Războiul intră în cea de-a 653-a zi. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat că forțele ruse nu au suficiente resurse pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană la o scară mai mare decât iarna trecută.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.34 Rusia a lansat un roi de drone de atac iraniene, distrugând infrastructura portuară din sudul regiunii Odesa și ucigând un civil. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 15 dintre cele 18 drone Shahed. Atacul a fost primul asupra porturilor dunărene din 21 noiembrie anul curent. Oficialii ucraineni au raportat că dronele rusești au lovit infrastructura portuară din raionul Izmail, regiunea Odesa, distrugând un depozit și un lift de cereale. Bloggeri ruși au susținut că dronele rusești au lovit și aerodromul Starokostyantyniv, Oblastul Hmelnytskyi și alte ținte din Oblastul Odesa. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat că forțele ruse nu au suficiente resurse pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană la o scară mai mare decât iarna trecută.

UPDATE 06.26 Ucraina i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică, după ce Rusia a bombardat o centrală termică în apropierea liniei frontului, provocând daune serioase pe măsură ce temperaturile scad sub zero. Ministerul Energiei, care nu a numit centrala, a declarat că două dintre unitățile sale energetice au încetat să funcționeze, ceea ce a dus la o „lipsă temporară de electricitate” în rețea.

UPDATE 06.17 Oficialii Națiunilor Unite au declarat Consiliului de Securitate de la New York că intensificarea atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei a înrăutățit condițiile umanitare în întreaga țară. Secretarul general adjunct Miroslav Jenca a spus că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile care sunt „interzise de dreptul internațional umanitar”, în timp ce Ramesh Rajasingham, coordonatorul umanitar al ONU, a declarat că „decesele, rănirile și nivelul de distrugere a infrastructurii civile vitale sunt uluitoare”.

UPDATE 06.08 Forțele ruse ar putea suferi pierderi de-a lungul întregului front din Ucraina într-un ritm apropiat de cel cu care Rusia generează în prezent noi forțe. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au pierdut aproape 11.000 de militari (probabil uciși sau răniți) în direcțiile Kupyansk, Lyman și Bakhmut în noiembrie 2023. Tempoul operațional în direcțiile Kupyansk, Lyman și Bakhmut este în prezent mai mic decât în direcția Avdiivka. Aceste pierderi raportate sugerează că rata victimelor rusești în zona Avdiivka ar putea fi și mai mare, având în vedere ritmul operațional mai mare de acolo. Oficialii ucraineni au raportat anterior că forțele ruse au pierdut 5.000 de oameni uciși și răniți în apropiere de Avdiivka și Marinka (la vest de orașul Donețk) între 10 și 26 octombrie, când forțele ruse au lansat două valuri de atacuri puternice mecanizate pentru a captura Avdiivka. Forțele ruse desfășoară în prezent atacuri în masă conduse de infanterie pentru a captura Avdiivka într-un efort aparent de a conserva vehiculele blindate, în ciuda riscului de pierderi și mai mari de forță de luptă. Oficialii ucraineni au indicat în special că eforturile defensive ale Rusiei au ca rezultat și victime semnificative, forțele ucrainene ucigând peste 1.200 de luptători ruși și rănind peste 2.200 pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson între 17 octombrie și 17 noiembrie. Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia și probabil provoacă pierderi similare pentru apărarea forțelor ruse din acest sector al frontului. ISW nu poate confirma cifrele privind victimele rusești furnizate de ucraineni, iar cifrele fiabile pentru victimele rusești în Ucraina nu sunt disponibile. Dacă cifrele furnizate de ucraineni sunt, în general, exacte, ele sugerează că forțele ce desfășoară operațiunile rusești în Ucraina sunt în ansamblu extrem de epuizate și că pierderile mari ale Rusiei nu sunt doar rezultatul celor mai costisitoare operațiuni ofensive rusești de lângă Avdiivka.

UPDATE 05.58 Oficialii ruși și ucraineni au raportat că eforturile rusești de criptomobilizare produc aproximativ 20.000 până la 40.000 de militari, pe lună, o rată care ar putea fi mai mică decât rata actuală a victimelor Rusiei în Ucraina. Oficialii ucraineni au raportat în primăvara și vara anului 2023 că Rusia recrutează aproximativ 20.000 de personal prin eforturi de criptomobilizare pe lună. Oficialii ucraineni au raportat că gruparea forțelor ruse de-a lungul frontului Oblast Harkov-Lugansk nu s-a schimbat aproximativ din vara anului 2023, sugerând că angajamentul personalului nou în zonă compensează pierderile rusești, dar nu crește puterea grupării respective. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut anterior că armata rusă a recrutat 42.000 de militari între 9 noiembrie și 1 decembrie. Cifrele ucrainene pentru victimele rusești de-a lungul frontului sugerează că victimele lunare ale Rusiei ar putea depăși cifra de recrutare lunară de 20.000 și poate fi chiar aproape de cifra mult mai mare a lui Medvedev. Operațiunile rusești în Ucraina au determinat recent comandamentul militar rus să trimită în Ucraina formațiunile nou create și nu foarte puternice pentru a consolida sectoare ale frontului, împiedicând eforturile pe termen mai lung de a forma rezerve operaționale și strategice și de a restructura forțele terestre ruse. Atât cifrele de recrutare, cât și cele ale victimelor probabil fluctuează pe parcursul anului și toate cifrele disponibile sunt probabil exagerate. Cifrele raportate se potrivesc totuși cu condițiile observate pe câmpul de luptă, precum și cu alte rapoarte ucrainene conform cărora armata rusă a reușit să-și susțină nivelul actual de personal în Ucraina, în ciuda numărului său ridicat de noi recruți. Pierderile mari ale Rusiei vor împiedica forțele ruse să reînnoiască și să reconstituie complet unitățile existente în Ucraina și să formeze noi rezerve operaționale și strategice, dacă eforturile de generare a forțelor ruse continuă la ritmurile actuale, în timp ce armata rusă continuă operațiunile. Cu toate acestea, Rusia pare capabilă să continue să absoarbă astfel de pierderi și să le înlocuiască, cu noi recruți, atâta timp cât președintele Vladimir Putin este dispus și capabil să absoarbă consecințele interne.

UPDATE 05.49 Organele de securitate ruse au efectuat arestări în masă care vizează bande importante din Moscova și Sankt Petersburg, inclusiv membri și co-conspiratori din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MVD) și altor organe de securitate internă. MVD a anunțat pe 6 decembrie că a reținut personalul MVD și Rosgvardia care fac parte dintr-o bandă de mare profil care a comis infracțiuni, inclusiv crime, răpiri și jaf, în regiunile Moscova și Kaluga și Krasnoyarsk din 1998. MVD a susținut că printre cei arestați este șeful detașamentului „Lynx” al Echipei Speciale de Reacție Rapidă (SOBR), Alexey Alpatov, și că liderul bandei de la Moscova a locuit anterior în Ucraina și va vizita Rusia pentru a coordona activitățile până la arestarea sa în primăvara lui 2023. O sursă rusă a susținut pe 7 decembrie că forțele SOBR au efectuat o percheziție în cel de-al 59-lea Departament MVD din raionul Vyborg, Sankt Petersburg, ca parte a unei investigații privind patronajul MVD al unei bande de origine etnică. Sursa a susținut că unii membri ai personalului MVD din Departamentul 59 îi protejează pe membrii unei bande criminale azere care opera în Sankt Petersburg. Bloggeri ruși și-au exprimat o ostilitate crescândă față de presupusele bande criminale azere și alte grupuri etnice în timpul unei perioade generale de tensiuni etnice sporite în Rusia. Atât raidurile de la Moscova, cât și cele de la Sankt Petersburg permit organelor de securitate ruse să consolideze controlul intern împotriva dizidenților și corupției, în timp ce stabilesc condiții informaționale pentru a-i prezenta pe străini – inclusiv pe cei din Ucraina, Caucazul de sud și statele din Asia Centrală – drept amenințări la adresa securității interne a Rusiei trebuie să se stingă.

UPDATE 05.34 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 7 decembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că în direcția Kupiansk forțele ucrainene au respins cel puțin șapte atacuri rusești în apropiere de Synkivka (9 km nord-vest de Kupyansk) și că în direcția Lyman forțele ucrainene au respins cel puțin șase atacuri rusești în apropiere de Terny (17 km vest de Kreminna), Vesele (31 km sud de Kreminna) și Rozdolivka (32 km sud-vest de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat lângă Synkivka pe 7 decembrie și au avansat cu până la 1,5 km mai adânc lângă Vesele pe 6 decembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au condus atacuri în apropiere de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și au continuat să lovească punctele de trecere ucrainene peste râul Oskil în direcția Kupyansk.

image

UPDATE 05.20 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 7 decembrie și au avansat recent. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente nespecificate ale Grupării de forțe de vest ruse au respins cinci atacuri rusești în apropiere de Synkivka și lacul Lyman (la nord-vest de Synkivka) și că elemente nespecificate ale Grupării Centrale de Forțe ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Yampolivka ( 17 km vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut pe 6 decembrie că forțele ucrainene au obținut câștiguri marginale lângă Terny și Yampolivka.

UPDATE 05.05 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 7 decembrie și au avansat recent. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat poziții nespecificate în timpul unui asalt surpriză lângă Bakhmut pe 6 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) , Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat și din Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și în apropierea lacului de acumulare Berkhivka (2 km nord-vest de Bakhmut). Surse ruse au indicat că elementele Regimentului 51 Aeropurtat (VDV) și Regimentul 119 VDV (ambele din Divizia 106 VDV) continuă să opereze la nord și, respectiv, la sud de Bakhmut.

image

UPDATE 04.57 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 7 decembrie, dar nu au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat acțiunile de asalt la sud de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean în apropiere de Klișchiivka.

UPDATE 04.49 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive lângă Avdiivka pe 7 decembrie și recent au avansat marginal. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 și 6 decembrie arată că forțele ruse au făcut avansuri marginale la est de Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka) și la sud-est de Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, pe 6 și 7 decembrie că forțele ruse au avansat în apropiere de Stepove, la est de Avdiivka și în zona industrială de la sud-est de Avdiivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la est de Novobakhmutivka (9 km nord-vest de Avdiivka) și lângă Stepove, Avdiivka, Sieverne (5 km vest de Avdiivka), Tonenke (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat, de asemenea, lângă Novokalynove (8 km nord de Avdiivka) și Fabrica de Cocs Avdiivka.

image

UPDATE 04.33 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 7 decembrie, dar nu au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Krasnohorivka și Marinka (ambele direct la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 04.19 Forțele ruse au continuat atacurile în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 7 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc la nord de Novodonetske (15 km sud-est de Velyka Novosilka). Batalionul rus „Vostok” a susținut că forțele ruse au avansat cu o jumătate de kilometru și au capturat poziții nespecificate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 6 decembrie. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka), dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 04.08 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 7 decembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins mai multe atacuri ucrainene în apropiere de Robotyne și Verbove (9 km est de Robotyne).

image

UPDATE 03.51 Forțele ruse au continuat contraatacurile în vestul regiunii Zaporijia pe 7 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins până la șase atacuri rusești lângă Robotyne și Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și la vest de Verbove. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recucerit poziții nespecificate la nord de Verbove, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Bloggerul a susținut că ploaia și noroiul inhibă atacurile terestre rusești și ucrainene la nord-vest și vest de Verbove. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes și de la Novofedorivka (la 14 km nord-est de Robotyne).

image

UPDATE 03.47 Forțele ucrainene au continuat operațiunile terestre pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 6 decembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est al râului Nipro. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile lângă Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro) și mențin poziții la periferia zonelor forestiere de la sud de Krynky. Bloggerul a susținut că există, de asemenea, rapoarte conform cărora un număr nespecificat de grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere au aterizat pe Kinburn Spit, la sud-vest de orașul Herson.

image

UPDATE 03.38 Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, căpitanul de rang al treilea, Dmitri Pletenchuk, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au redus activitatea aviației peste Marea Neagră, după ce forțele ucrainene au doborât un bombardier Su-24M lângă Insula Șerpilor pe 5 decembrie.

UPDATE 03.26 Autoritățile ruse continuă să respingă apelurile din partea rudelor personalului militar rus mobilizat. „Frontul intern al femeilor”, o asociație de rude ale personalului rus mobilizat care pledează pentru întoarcerea personalului mobilizat, a postat o fotografie pe 7 decembrie, care arată o scrisoare a Administrației Prezidențiale a Rusiei prin care respinge apelul formulat de 30 septembrie 2023 către președintele Rusiei, Vladimir Putin pentru întoarcerea rudelor mobilizate. În pretinsa scrisoare de la Administrația Prezidențială a Rusiei se precizează că personalul mobilizat se poate întoarce din serviciu numai după finalizarea mobilizării parțiale, care este în desfășurare. Kremlinul a încercat recent să cenzureze „Way Home”, un grup format din rude ale personalului mobilizat care anterior a emis un manifest pe 27 noiembrie, cerând întoarcerea celor dragi și încetarea mobilizării „nedefinite”. Boții online ar fi acuzat canalul Telegram „Way Home” că are legături cu opoziția rusă condusă de Alexei Navalny și cu Fundația sa Anticorupție, iar Telegram a marcat canalul drept „fals” la scurt timp după ce „Way Home” și-a publicat manifestul.

UPDATE 03.14 Serviciul rus de monitorizare financiară (Rusfinmonitoring) ar fi îndepărtat persoane de pe lista teroristilor și extremiștilor ruși care au luptat în unitățile cecene „Akhmat” din Ucraina. Publicația rusă de opoziție Verstka a raportat pe 7 decembrie că Rusfinmonitoring a eliminat cel puțin patru persoane de pe lista teroriștilor și extremiștilor din 2022 până în 2023, care au servit în unitățile cecene „Akhmat” din Ucraina. Verstka a remarcat, de asemenea, că Rosfinmonitoring a eliminat alți șapte de pe lista teroriștilor și extremiștilor înainte ca forțele de ordine ruse să le ștergă înregistrările, deși Verstka nu a putut confirma dacă au luptat în războiul din Ucraina.

UPDATE 03.02 Postul de stat rus RIA Novosti a raportat pe 7 decembrie că o sursă guvernamentală rusă a susținut că forțele ruse intenționează să folosească rachete cu rază lungă de acțiune 40N6 în sistemele de rachete S-400 împreună cu aeronavele de detectare radar cu rază lungă Beriev A-50U (numele de raportare NATO: Mainstay) pentru a doborî avioanele de luptă ucrainene F-16 odată ce acestea încep să fie utilizate de Ucraina. Sursa a mai spus pentru RIA Novosti că forțele ruse vor folosi probabil în principal rachete 40N6, precum și avioane de luptă pentru a încerca să distrugă F-16 ucrainene.

UPDATE 02.55 Guvernatorul Republicii Udmurtia, Alexander Brechalov, a declarat pe 6 decembrie că Republica Udmurtia produce în prezent 10% din toate vehiculele aeriene fără pilot (UAV) rusești în timpul unui discurs la Expoziția și Forumul Internațional Rusia de la Moscova. Brechalov a anunțat, de asemenea, că Udmurtia intenționează să producă jumătate din flota totală de UAV a Rusiei până în 2030. Prim-vicepreședintele Guvernului Republicii Udmurtia, Olga Abramova, a declarat că Udmurtia are cea mai mare concentrație de producători de drone.

UPDATE 02.47 Partizanii ucraineni și rezidenții din teritoriile ocupate continuă să ofere oficialilor ucraineni informații privind posibilele ținte. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 7 decembrie că partizanii și rezidenții din teritoriile ocupate au furnizat Centrului de Rezistență informații care au condus la operațiuni care au deteriorat 10 obiective militare rusești și au ucis un oficial rus de ocupație în noiembrie 2023.

UPDATE 02.33 Președintele rus Vladimir Putin a susținut pe 7 decembrie că economia rusă prosperă în fața sancțiunilor occidentale, în timpul unui discurs la „Apelul Rusiei!” forum de investiții de la Moscova. Putin a afirmat că sistemul economic global trece prin schimbări fundamentale și ireversibile și că doar o țară „puternică, stabilă și suverană”, precum Rusia, poate deveni cu succes un centru de creștere economică. Discursul lui Putin a avut probabil ca scop atenuarea preocupărilor interne cu privire la economia Rusiei și este în concordanță cu rapoartele conform cărora Putin intenționează să se concentreze pe prezentarea Rusiei ca pe o țară stabilă din punct de vedere economic în timpul campaniei sale prezidențiale din 2024.

UPDATE 02.19 Publicația de stat rusă RIA Novosti a relatat pe 7 decembrie că Duma de Stat a Rusiei a adoptat un proiect de apel la Națiunile Unite (ONU) pentru a investiga „crimele împotriva minorilor” din Ucraina. RIA Novosti a raportat că Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse vor publica un raport privind presupusele crime ale Ucrainei împotriva copiilor la începutul anului 2024 și vor oferi evaluări legale, morale și etice cu privire la aceste presupuse crime. Proiectul de apel cere statelor membre ONU să se alăture anchetei Rusiei asupra acestor crime și să „salveze” copiii și adolescenții ucraineni din zona de conflict din sud-estul Ucrainei. ISW a raportat în mod constant despre eforturile Rusiei de a deporta forțat minorii ucraineni în Rusia și evaluează că transferul de către Rusia a copiilor din Ucraina ocupată în Rusia poate constitui o încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 02.04 Oficialii ruși desfășoară operațiuni de informare menite să afecteze negativ dezbaterea Congresului SUA cu privire la ajutorul Ucrainei și să descurajeze asistența occidentală către Ucraina. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Naryshkin, a declarat în mod fals că Ucraina riscă să devină un „al doilea Vietnam” pentru Statele Unite - o analogie istoric inexactă și în mod deliberat înșelătoare, mai ales că niciun militar american nu luptă în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la comentariul președintelui american Joe Biden despre amenințările ruse la adresa NATO, că SUA demonizează Rusia pentru a-i convinge pe congresmeni americani să „ardă banii contribuabililor în cuptorul războiului din Ucraina”.

UPDATE 01.56 Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a anunțat pe 7 decembrie că a sancționat 11 entități belaruse și șapte persoane care generează venituri pentru președintele belarus Alexandru Lukașenko, sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina și au fost implicate în deportarea de copii ucraineni în Belarus. OFAC l-a sancționat pe secretarul general al Crucii Roșii din Belarus, Dzmitry Shautsou, pentru că a ajutat eforturile comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, de a elimina copiii ucraineni din Ucraina ocupată în Belarus. Sancțiunile afectează, de asemenea, întreprinderile de apărare din Belarus care produc obiective optice pentru arme de calibru mic și sisteme radar, precum și producătorii de microelectronice din Belarus.

UPDATE 01.43 Rusia a început să folosească grupuri de atac mai mici, cu sprijinul vehiculelor blindate și acoperire aeriană, în efortul său de lungă durată de a captura orașul Avdiivka din estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni. În actualizarea sa de joi seara, Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele sale au respins 15 atacuri în Avdiivka și satele din apropiere, după ce a raportat 34 de atacuri în buletinul său de dimineață.

UPDATE 01.35 Serviciul de securitate rus al FSB a declarat că a arestat un bărbat din Belarus pe care l-a acuzat că a aruncat în aer două trenuri în Siberia luna trecută, presupus ca parte a unei campanii de sabotaj desfășurată de serviciile de informații ucrainene.

UPDATE 01.22 Un instrument de urmărire a ajutoarelor de la Institutul Kiel a arătat că aliații Ucrainei și-au redus drastic angajamentele de a acorda noi ajutor țării, care au scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului. Institutul din Germania a declarat că noul ajutor militar, financiar și umanitar promis Ucrainei între august și octombrie 2023 a scăzut cu aproape 90% față de aceeași perioadă din 2022.

UPDATE 01.09 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia speră că parlamentarii americani vor continua să blocheze cererile Casei Albe de ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina, deoarece republicanii cer ca concesiile de imigrare să fie incluse în pachetul de asistență. Peskov l-a acuzat pe președintele american Joe Biden că „demonizează” Rusia în încercările sale de a obține aprobarea Congresului pentru cheltuieli.

UPDATE 00.51 În vizită la Beijing, înalți oficiali ai Uniunii Europene au cerut Chinei să facă mai mult pentru a presa Rusia să pună capăt războiului din Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că UE ar dori ca China, care nu a condamnat invazia pe scară largă a Moscovei, „să fie mai asertivă” și „să fie foarte clar că sprijină Carta ONU și condamnă acest război provocat de Rusia împotriva Ucrainei”. Adresându-se jurnaliştilor în urma summitului, un oficial chinez al ministerului de externe a insistat că, în ciuda apelurilor blocului comunitar, Beijingul nu va putea influenţa Moscova. Rusia „este o națiune suverană foarte independentă”, a declarat Wang Lutong, directorul general al departamentului european al ministerului chinez de externe, într-o conferință de presă. „Președintele Putin ia decizia pe baza propriului interes și securitate națională”, a spus el.

UPDATE 00.39 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a promis Ucrainei 4,5 miliarde de dolari, inclusiv finanțare pentru generatoare și alte surse de energie, precum și măsuri de curățare a minelor rusești.

UPDATE 00.27 Secretarul britanic de externe David Cameron, într-o vizită în SUA, a declarat că există un argument puternic pentru confiscarea bunurilor rusești înghețate și utilizarea lor pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei devastate de război.

UPDATE 00.15 Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a declarat că dorește să organizeze o întâlnire între Zelensky și liderul ungar Viktor Orban, pe fondul opoziției Budapestei față de propunerea de a începe discuțiile privind aderarea la Kiev la UE. Un summit UE urmează să aibă loc săptămâna viitoare, iar Orban a spus că liderii țărilor UE ar putea eșua să ajungă la un consens cu privire la aderarea Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean pentru industriile strategice, a declarat că Kievul va colabora cu două firme din SUA pentru a produce în comun obuze de artilerie de 155 mm în Ucraina. Obuzele sunt vitale pentru război, dar Kamyshin a spus că este puțin probabil ca producția să înceapă în mai puțin de doi ani, deoarece Ucraina nu a mai produs niciodată astfel de obuze. Kievul a declarat că a semnat un acord cu SUA pentru a ajuta la dezvoltarea producției de arme în Ucraina. „Documentul va facilita construirea de unități de producție în țara noastră pentru a oferi forțelor armate armele necesare, în special în domeniile apărării aeriene, producției de muniții critice și reparațiilor și întreținerii”, a spus președinția ucraineană într-un comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”