LIVE TEXT | Război în Ucraina.Forțele Aerospațiale Ruse au primit noi elicoptere de atac. Rusia are nevoie disperată de echipamente militare și recurge la diferite soluții neconvenționale

LIVE TEXT | Război în Ucraina.Forțele Aerospațiale Ruse au primit noi elicoptere de atac. Rusia are nevoie disperată de echipamente militare și recurge la diferite soluții neconvenționale

Rusia încearcă și să reia componente pentru echipamente militare din statele cărora le-a vândut anterior echipamente.

Elicopter Ka-52 rusesc. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.24 Anumiți bloggeri ruși au susținut că militarii ruși din lanțul de comandă ar putea lua decizii operaționale și tactice folosind hărți ale câmpului de luptă din Ucraina care diferă de realitatea tactică. Un blogger rus a susținut că Statul Major rus folosește hărți ale câmpului de luptă care diferă de realitatea tactică, ca răspuns la un alt blogger care a întrebat de ce forțele ruse nu lovesc presupuse concentrații mari de forțe ucrainene aproape de linia frontului. Bloggerul rus a susținut că personalul rus de pe front are acces la harta „adevărată” și că, militarii ruși din lanțul de comandă ordonă forțelor ruse să efectueze atacuri de rutină pentru a obține câștiguri care să alinieze harta „reală” cu harta Marelui Stat Major rus. Un blogger separat a susținut că au existat cazuri individuale anterioare de operațiuni de asalt la nivel de batalion și regiment rus, menite să asigure conformitatea cu hărțile inexacte ale primei linii, dar că aceasta este prima dată când aude despre un imperativ operațional mai larg de a face progrese care să respecte o hartă raportată a Statului Major. Un blogger a susținut că militarii ruși din lanțul de comandă sunt încurajați să obțină câștigurile tactice descrise în hărțile Statului Major, deoarece Statul Major solicită din ce în ce mai mult rapoarte pozitive de la comandanții din prima linie. Bloggeri ruși i-au criticat în mod obișnuit pe comandanții ruși de-a lungul lanțului de comandă pentru că au furnizat rapoarte false și prea pozitive superiorilor lor și au identificat că Statul Major al Rusiei promovează această necinste instituțională larg răspândită.

UPDATE 06.04 Președintele rus Vladimir Putin a promovat pe 8 noiembrie la gradul de general 44 de ofițeri ruși din armată și afaceri interne, inclusiv pe comandantul Grupării estice de forțe, Andrei Kuzmenko. Putin l-a promovat la gradul de general colonel în urma întâlnirii lui Kuzmenko cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu în timpul vizitei lui Șoigu la postul de comandă al Grupării estice de forțe din direcția sud Donețk (zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast) pe 25 octombrie. Vizita lui Șoigu a confirmat poziția lui Kuzmenko drept comandant al Grupării de Forțe de Est și probabil comandant al Districtului Militar de Est (EMD). Această promovare este probabil de rutină și are scopul de a oferi lui Kuzmenko un rang adecvat funcției sale. Putin a promovat, de asemenea, trei ofițeri ruși la gradul de general-locotenent, 11 ofițeri la gradul de general-maior și 29 de ofițeri de afaceri interne la gradul de general-maior și general-locotenent.

UPDATE 05.52 Se pare că președintele rus Vladimir Putin va evita să-și concentreze campania prezidențială din 2024 pe războiul din Ucraina și se va concentra mai degrabă pe presupusa stabilitate și criticile Rusiei la adresa Occidentului. Media de opoziție rusă Meduza a relatat pe 8 noiembrie că două surse apropiate Administrației Prezidențiale Ruse au declarat că viitoarea campanie prezidențială are ca scop să-l creioneze pe Putin drept un lider care a făcut din Rusia o „insulă a calmului”. Sursele Meduza au susținut că evaluările lui Putin cresc după discursuri în care critică Occidentul și că propaganda de stat rusă va încuraja acest lucru publicând tot mai mult povești despre „dificultăți” din țările occidentale și despre presupusa incapacitate a Statelor Unite de a sprijini Ucraina și Israelul simultan. O sursă din Meduza ar fi afirmat, de asemenea, că în campanie s-ar discuta despre războiul din Ucraina doar dacă ar exista un „succes [rusesc] foarte serios” pe front, în loc de „război pozițional” în continuare. Putin se pregătește să-și anunțe campania în această lună, iar surse ruse au indicat în mod constant că noua campanie nu va promova în mod proeminent războiul din Ucraina. Putin a minimizat anterior efortul ofensiv rusesc de lângă Avdiivka, referindu-se la el ca „apărare activă”, ceea ce ar fi în concordanță cu aceste rapoarte. Partidul Rusia Unită susținut de Kremlin și-a dat seama, de asemenea, că utilizarea războiului din Ucraina în campaniile lor electorale din perioada premergătoare alegerilor pentru Duma de Stat din septembrie 2023 a fost ineficientă și contraproductivă. Îngrijorările din cadrul Kremlinului și ale Rusiei Unite cu privire la sprijinul intern pentru război arată că nu sunt indicii că Rusia Unită sau dominația lui Putin asupra politicii ruse se confruntă cu o amenințare legitimă în viitoarele alegeri prezidențiale. Această încadrare a campaniei, dacă va avea loc, ar dubla refuzul lui Putin de a mobiliza societatea rusă pe picior de război și ar putea crește costul informațional necesar pentru a sprijini un efort de război pe termen lung în Ucraina.

UPDATE 05.39 Partizanii ucraineni și serviciile de informații militare au asasinat un oficial proeminent al Republicii Populare Lugansk (LNR) acuzat că a comis crime de război în Ucraina ocupată. Oficialii ruși și de ocupație au raportat la 8 noiembrie că o mașină-bombă a ucis un membru al Consiliului Popular al LNR și colonelul șef al Partidului Liberal Democrat (LDPR) al LNR, Mihail Filiponenko, în orașul Luhansk ocupat. Filiponenko a condus anterior Miliția Populară LNR și Centrul Comun pentru Control și Coordonare (JCCC) al LNR. Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a raportat că agenții GUR și partizanii ucraineni au condus atacul. GUR a declarat că Filiponenko a organizat lagăre de tortură pentru civili ucraineni și prizonieri de război (POW) și că Filiponenko a participat personal la tortură. Aceste acuzații ar fi o încălcare aparentă a Convenției ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

UPDATE 05.26 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 8 noiembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (21 km sud-est de Kupyansk), Berestove (20 km nord-vest de Svatove), Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove) și zona pădurii Serebryanske ( 10 km sud de Kreminna). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut pe 7 noiembrie că forțele ruse au continuat să avanseze la vest de Pershotravneve (20 km est de Kupyansk), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Bloggerul a susținut că forțele ruse se luptă să avanseze, dar înaintarea este foarte lentă din cauza câmpurilor de mine dense din zonă. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ruse din direcțiile Kupyansk, Lyman și Bakhmut au pierdut 1.826 de militari și 200 de piese de echipament militar, inclusiv 22 de tancuri și 54 de vehicule blindate de luptă, între 1 și 6 noiembrie.

image

UPDATE 05.09 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de forțe de Vest ruse au respins două atacuri ucrainene la sud-est de Kupyansk, lângă Tymkivka (20 km sud-est de Kupyansk) pe 8 noiembrie.

UPDATE 04.57 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de asalt la sud de Bakhmut pe 8 noiembrie.

UPDATE 04.45 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut și au avansat pe 8 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au făcut avansuri marginale de la Berkhivka (6 km nord-vest de Bakhmut) către Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat, de asemenea, cu succes lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), iar un alt blogger a susținut că forțele ruse au reintrat în așezare. Cu toate acestea, ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bohdanivka, Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 04.32 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Avdiivka și au avansat pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka). ) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse din apropiere de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) fac presiuni asupra forțelor ucrainene în direcția Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat spre poziții la 400 de metri de granița de sud a Avdiivka, dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Sursele ruse au continuat să susțină că forțele ruse au avansat în apropierea liniei de cale ferată lângă Stepove, dar surse ucrainene au declarat că forțele ruse au suferit pierderi mari pentru a face acest avans. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Ștupun, a declarat la 7 noiembrie că forțele ruse din zona Avdiivka au pierdut 585 de militari în ultima zi, în timpul atacurilor ușoare ale infanteriei fără sprijin de vehicule blindate.

image

UPDATE 04.19 Oficialii ucraineni au indicat că forțele ruse rămân angajate în efortul Avdiivka, în ciuda pierderilor mari și a vremii nefavorabile. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Anton Kotsukon a declarat că forțele ruse au concentrat 40.000 de „rezerve” în direcția Avdiivka, deși nu este clar câți dintre acești militari sunt angajați în operațiuni ofensive. Oficialii ucraineni au declarat recent că forțele ruse au în total 40.000 de militari în zona Avdiivka. Kotsukon a declarat că forțele ruse au atacat recent în grupuri de 10-20 de persoane și au folosit un număr mare de drone pentru a identifica elementele de contrabaterie ucrainene. Șeful administrației militare ucrainene Avdiivka, Vitaliy Barabash, a declarat că forțele ruse sunt probabil pregătite să efectueze un al treilea val de atacuri asupra Avdiivka, dar că vremea nefavorabilă va împiedica utilizarea echipamentului de către Rusia.

image

UPDATE 04.02 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri marginale în timpul contraatacurilor de lângă Avdiivka pe 8 noiembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au obținut un succes parțial în timp ce contraatacau pozițiile rusești de lângă Vodyane.

UPDATE 03.49 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk, dar nu au avansat pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Marinka (imediat la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 03.35 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk pe 8 noiembrie și au avansat recent. Imaginile geolocalizate publicate pe 6 noiembrie arată că forțele ruse au avansat la nord de Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar). Surse ruse au făcut afirmații similare cu privire la progresele rusești în zonă și au susținut că există lupte suplimentare în zona dacha de la vest de Mykilske și că ostilitățile din apropierea Vuhledar s-au intensificat în ultimele zile.

UPDATE 03.18 Forțele ucrainene nu au desfășurat operațiuni ofensive revendicate sau confirmate pe 8 noiembrie la periferia de vest și de sud-vest a orașului Donețk sau în vestul Oblastului Donețk.

UPDATE 03.00 Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Rusiei, Oleg Cehov, a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) pe 8 noiembrie.

image

UPDATE 02.42 Forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Staromayorske și la sud de Prechystivka (17 km sud-est de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că Batalionul 77 de recunoaștere separat al Diviziei 127 de Infanterie Motorizată ruse (Armata a 5-a de Arme Întrunite, Districtul Militar de Est) operează în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia.

UPDATE 02.25 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul Oblastului Zaporijia, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne și Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene încearcă să captureze înălțimi nespecificate la nord-vest de Verbove (9 km est de Robotyne), unde forțele ruse s-au retras din mai multe poziții nespecificate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene cu sprijin pentru vehicule blindate au continuat atacurile lângă Robotyne și Verbove în ultimele câteva zile.

image

UPDATE 02.10 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au condus acțiuni ofensive în direcția Zaporijia. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Verbove pe 7 noiembrie. Bloggeri ruși au amplificat imagini care pretindeau că arată elemente ale Regimentului 237 de asalt aerian (VDV) rus (divizia 76 VDV) și Brigăzii 22 de gardă Spetsnaz care operează în apropiere de Verbove. Un blogger rus a amplificat filmări pe 8 noiembrie, susținând că arată elemente ale Regimentului de asalt aerian 247 de gardă rus (Divizia a 7-a VDV) care operează, de asemenea, lângă Verbove.

UPDATE 01.57 Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson și ar fi avansat în apropiere de Krynky pe 8 noiembrie. 2 km de râul Nipro). Câțiva bloggeri ruși au susținut pe 8 noiembrie că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Krynky. Un blogger rus a susținut pe 7 noiembrie că forțele ucrainene „se târăsc” înainte cu o rată de un metru pe zi. Un alt blogger rus a susținut pe 8 noiembrie că forțele ucrainene au atacat și lângă Poyma (12 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (13 km est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro) și Pidstepne (17 km est de râul Herson) și la 4 km de râul Nipro). Bloggeri proeminenți ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat să transfere personal pentru a consolida pozițiile ucrainene pe malul de est.

UPDATE 01.44 Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 8 noiembrie că apărarea antiaeriană rusă a doborât trei rachete ucrainene peste raionul Genichesk ocupat, regiunea Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene vizează Crimeea.

UPDATE 01.28 Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut pe 7 noiembrie că sistemele rusești de apărare aeriană și de război electronic au doborât 17 drone ucrainene, vizând în primul rând aerodromurile Belbek și Saky (la nord de Sevastopol și, respectiv, la 60 km nord de Sevastopol) din Crimeea ocupată.

UPDATE 01.06 Se pare că Rusia încearcă să reia componente pentru echipamente militare din statele cărora le-a vândut anterior echipamentul, inclusiv Egipt, Pakistan, Brazilia și Belarus. Wall Street Journal (WSJ) a relatat pe 8 noiembrie că Egiptul a fost de acord în iulie 2023 să ofere motoarele de elicoptere Mi-8 și Mi-17 înapoi Rusiei, după ce Egiptul a renunțat la un alt acord pentru a trimite rachete Rusiei. WSJ a raportat că Rusia s-a oferit să ierte datoria egipteană și să continue aprovizionarea cu grâu a Egiptului în schimbul motoarelor și că Rusia a amenințat, de asemenea, că își va retrage din Egipt consilierii din industria armamentului dacă Egiptul nu este de acord să returneze motoarele. WSJ a raportat că livrările egiptene de aproximativ 150 de motoare vor începe probabil în decembrie 2023. WSJ a raportat că Rusia a cerut, de asemenea, Pakistanului să returneze cel puțin patru motoare de elicopter Mi-35M și a cerut să cumpere din Brazilia 12 motoare Mi-35M scoase din funcțiune, pe care Brazilia le-ar fi refuzat. WSJ a raportat că Belarus a fost de acord să vândă înapoi Rusiei șase motoare de elicopter Mi-26 și că Rusia a redirecționat armele destinate Indiei și Armeniei către Ucraina.

UPDATE 00.47 Armata rusă ar fi încercat să recruteze un minor ucrainean deportat ilegal în Rusia. Ministerul ucrainean al Reintegrării și postul de opoziție rusă Vajye Istorii ( iStories ) au declarat pe 8 noiembrie că autoritățile ruse au emis o citație militară unui ucrainean de 17 ani care a fost deportat ilegal din Mariupol ocupat în Rusia, unde locuia atunci cu o familie rusă adoptivă și a primit un pașaport rusesc. Avocatul minorului ar fi făcut apel pentru întoarcerea adolescentului în Ucraina, la comisarul pentru drepturile copilului numit de Kremlin, Maria Lvova-Belova, care a susținut anterior în aprilie 2023 că forțele de securitate ruse l-au reținut pe adolescentul ucrainean la granița cu Belarus, în timp ce acesta încerca să se întoarcă în Ucraina. ISW a raportat anterior că Lvova-Belova încearcă în mod continuu să justifice deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, ca parte a unei campanii de deportare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 00.29 Un blogger rus a susținut pe 8 noiembrie că Forțele Aerospațiale Ruse au primit noi elicoptere de atac Ka-52M. Bloggerul a susținut că varianta modernizată de elicopter include o turelă de țintire electro-optică GOES-451, un sistem de comunicații actualizat BKS-50M, un sistem de control al focului SUO-806PM care poate folosi arme noi, cum ar fi complexul de apărare aeriană BKO L418 „Monobloc”. și integrarea rachetelor ușoare ghidate multifuncționale (LMUR).

UPDATE 00.12 Administrațiile de ocupație ruse continuă să creeze noi organisme administrative menite să integreze în continuare teritoriile ocupate în sistemele de guvernare ruse. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a anunțat pe 8 noiembrie că oficialii ruși de ocupație au creat un consiliu al entităților municipale din regiunea ocupată Lugansk. Pasechnik a declarat că șefii de ocupație aleși recent din 28 de orașe și municipalități din regiunea ocupată Lugansk vor participa la consiliul de ocupație al entităților municipale și că șeful ocupației orașului Alchevsk, Albert Apshev, va prezida organismul de guvernare regională. Pasechnik a afirmat că crearea consiliului entităților municipale este un pas important în integrarea Oblastului Luhansk ocupat în domeniul juridic rusesc.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, s-au întâlnit cu vicepreședintele chinez al Consiliului Militar Central, jang Youxia, la Moscova pe 8 noiembrie și au reiterat retorica anti-occidentală generală. Putin a susținut că activitățile NATO „încearcă să depășească” granițele sale geografice și că SUA atrag țările NATO să creeze o situație „tensionată” în regiunea Asia Pacificului. Șoigu a criticat țările occidentale pentru că au fost „agresive” în crearea unui „bloc militar” și a reiterat narațiunea Kremlinului despre legăturile personale strânse dintre Putin și președintele chinez Xi Jinping.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”