LIVE TEXT | Stare de război în Israel. ONU spune că bombardamentele asupra taberei de la Jabaliya „ar putea fi crime de război”. Cetăţenii străini şi palestinienii care necesită tratament au primit acordul să părăsească Gaza

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. ONU spune că bombardamentele asupra taberei de la Jabaliya „ar putea fi crime de război”. Cetăţenii străini şi palestinienii care necesită tratament au primit acordul să părăsească Gaza

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că bombardarea de către forțele israeliene a taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya din Fâşia Gaza ar putea constitui crimă de război, transmite AFP, scrie Agerpres.

Bombardament Jabaliya FOTO: Profimedia (Arhivă)

„Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea echivala cu crime de război”, a transmis Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X. Detalii aici.

UPDATE Casa Albă a declarat că Statele Unite ale Americii nu vor trimite trupe americane de menținere a păcii pe teren, în Fâșia Gaza, în niciun rol, în contextual în care autoritățile americane discută cu aliații săi despre viitorul Fâșiei Gaza după conflict, informează Reuters, scrie Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Cei 10 cetățeni japonezi împreună cu membri familiei lor palestinieni care își doreau să părăsească Gaza au fost evacuați în Egipt, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, potrivit BBC. Un alt cetățean japonez care locuiește în Gaza cu familia a ales să rămână, a declarat într-o conferință de presă secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, adaugă BBC.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a declarat într-o postare pe X că au fost detectate o serie de lansări de pe teritoriul Libanului către zona Munților Dov și Hermon, care au căzut în zone libere. Forțele de artilerie au răspuns cu foc către zonele de unde au fost lansate atacurile.

UPDATE Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a criticat remarcile „îngrozitoare” ale congresmanului american Brian Mast din Camera Reprezentanților care compară palestinienii cu naziștii și sugerau că nu există palestinieni „nevinovați”. CAIR ia cerut lui Mast să demisioneze, se arată într-un comunicat oficial pe site-ul organizației și într-o postare pe X.

UPDATE Premierul Rishi Sunak a discutat la telefon despre războiul din Fâșia Gaza și Orientul Mijlocul cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a anunțat biroul premierului britanic într-un comunicat, informează Reuters, scrie Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Franța s-a declarat „profund îngrijorată de bilanţul foarte mare de victime ale atacurilor Israelului asupra taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya aflată în nordul Fâşiei Gaza, sublinind că „protecţia populaţiilor civile este o obligaţie a dreptului internaţional care se impune tuturor, transmite AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Guvernul australian a informat că 20 de cetățeni au părăsit Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah miercuri. Oficialii australieni i-au contactat pe cetățeni înainte de deschiderea frontierei pentru a îi informa despre faptul că au primit permisiunea de a intra în Egipt și că ar trebui să plece spre punctul de frontieră, scrie BBC.

UPDATE Semiluna Roșie din Palestina a distribuit un videoclip cu imagini din aproprierea Spitalului al-Quds din Gaza.

UPDATE Liderul Hamas Ismail Haniyeh a acuzat miercuri Israelul de comiterea unor ''masacre'' în Fâşia Gaza în scopul acoperirii ''eşecurilor'' sale şi a afirmat că regiunea nu va cunoaşte stabilitatea dacă palestinienii nu îşi obţin ''independenţa'', relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat miercuri că printre cei evacuaţi din Fâşia Gaza se numără şi cetăţeni americani, fără a preciza numărul lor, şi a adăugat că "prevede şi alte plecări în zilele următoare", transmite AFP.

Ministerul de externe de la Berlin a confirmat că printre cei evacuaţi sunt şi cetăţeni germani, angajaţi ai unor organizaţii umanitare internaţionale, informează dpa.

UPDATE Un nou bombardament israelian a lovit miercuri în Fâşia Gaza tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, provocând zeci de morţi şi de răniţi potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană, la o zi după cel care a ucis zeci de civili, transmite AFP, citat de Agerpres.

Nu este deocamdată disponibil niciun bilanţ al victimelor din surse independente. Nu este clar nici bilanţul bombardamentului de marţi asupra taberei, acesta variind de la zeci de morţi până la 145 de morţi, cel din urmă fiind declarat agenţiei EFE de surse medicale din Gaza.

UPDATE 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie, respectiv 76 de răniţi palestinieni, au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, informează AFP, care citează un responsabil egiptean. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”