LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Operațiunea terestră israeliană în Gaza ar putea fi amânată sau să nu aibă loc deloc

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Operațiunea terestră israeliană în Gaza ar putea fi amânată sau să nu aibă loc deloc

CNN a relatat anterior că Washingtonul face presiuni asupra Israelului, cerându-i să amâne începerea operațiunii la sol în Gaza și să elibereze ostaticii ținuți în enclavă.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza. Foto: EPA-EFE

Al Jazeera: Bilanțul morților din cauza atacurilor forțelor aeriene israeliene asupra orașelor din Gaza crește la 110

Numărul morților ca urmare a loviturilor nocturne ale forțelor aeriene israeliene asupra mai multor orașe din Fâșia Gaza a crescut la 110, transmite canalul de televiziune Al Jazeera , citând date de la spitalele din enclavă. După cum notează canalul, loviturile israeliene asupra Beit Lahiya, Nuseirat, Rafah și Khan Yunis au ucis peste noapte 110 persoane, inclusiv femei și copii. Anterior, agenția Tasmin a relatat că 53 de persoane au devenit victime ale atacurilor asupra zonelor rezidențiale din mai multe orașe palestiniene.

Obama se teme că viitoarele generații de palestinieni vor fi cu totul împotriva statului Israel urmare a politicilor israeliene din prezent

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, se teme că tacticile Israelului față de Fâșia Gaza ar putea submina definitiv pacea și stabilitatea în regiune, deoarece va întoarce generațiile viitoare de palestinieni împotriva statului evreu. „Mii de palestinieni au fost uciși în bombardamentele din Gaza, mulți dintre ei copii. Sute de mii au fost forțați să-și părăsească casele lor. Decizia autorităților israeliene de a priva civilii captivi de hrană, apă și electricitate amenință nu numai să înrăutățească criză umanitară, ar putea întări atitudinile generațiilor de palestinieni, ar putea submina sprijinul global pentru Israel, ar putea dezlega mâinile dușmanilor Israelului și ar putea împiedica eforturile pe termen lung de a atinge pacea și stabilitatea în regiune", a scris el într-un articol despre Platforma medie.

În același timp, Obama a recunoscut dreptul Israelului la autoapărare și a susținut disponibilitatea actualei administrații americane de a oferi asistență militară Israelului.

În timp ce sprijinim Israelul, trebuie să fim clari că modul în care Israel luptă împotriva Hamas este important. <...> Lumea urmărește îndeaproape evoluțiile din regiune. Dacă strategiile militare israeliene ignoră pierderile umane, acest lucru va avea consecințe negative”, a spus fost președinte american.

Operațiunea terestră israeliană în Gaza ar putea fi amânată sau să nu aibă loc deloc

O operațiune la sol israeliană în Fâșia Gaza poate fi amânată pentru o perioadă lungă sau să nu aibă loc deloc a relatat The Times of Israel .

Potrivit publicației, armata israeliană se teme că, în legătură cu eliberarea ostaticilor de către mișcarea palestiniană radicală Hamas, conducerea politică a țării ar putea să nu ia o decizie adecvată sau să o întârzie semnificativ. În același timp, Forțele de Apărare Israelului au declarat că sunt pe deplin pregătite pentru o operațiune la sol și pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite în Fâșia Gaza, după lansarea a peste 550 de lovituri cu rachete în decurs de 16 zile, notează ziarul. CNN a relatat anterior că Washingtonul face presiuni asupra Israelului, cerându-i să amâne începerea operațiunii la sol în Gaza și să elibereze ostaticii ținuți în enclavă. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat la NBC că Israelul trebuie să decidă în mod independent cu privire la începerea unei operațiuni la sol, iar Washingtonul poate doar să sfătuiască.

Ministerul Sănătății din Gaza avertizează cu privire la „consecințe catastrofale”, deoarece spitalele rămân fără combustibil

Mai multe spitale din Gaza se confruntă cu „consecințe catastrofale” în următoarele 48 de ore dacă nu se livrează provizii de combustibil de urgență, a raportat corespondentul Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, citând Ministerul Palestinian al Sănătății. Corespondentul nostru, care se află în Khan Younis, a raportat în ultima jumătate de oră că mai multe spitale ar putea „rămâne fără serviciu” în zilele următoare din cauza lipsei de combustibil. El a confirmat, de asemenea, raportul anterior conform căruia Spitalul indonezian din nordul Gazei a rămas fără combustibil și a suferit o întrerupere a curentului, fiind în întuneric total.

Este [într-o] stare critică”, a spus el, adăugând că bombardamentul israelian a continuat peste noapte, cel puțin 28 de persoane au fost raportate ca fiind ucise într-un district la nord de Rafah și au fost raportate încă cel puțin 14 morți în urma unei lovituri asupra unui benzinării din Khan Younis.

Spitalul indonezian din Gaza suferă o întrerupere de curent

Spitalul indonezian, una dintre puținele unități medicale rămase încă în funcțiune în nordul Gazei, a suferit o întrerupere majoră de curent, chiar dacă medicii continuă să trateze victimele atacurilor israeliene în curs. Un clip video postat de Al Jazeera Arabic pe rețelele de socializare a arătat spitalul în întuneric total, în timp ce oamenii se plimbă folosind lumina de pe telefoanele mobile. Zile întregi, Ministerul Sănătății din Gaza a avertizat că sistemul de sănătate al teritoriului palestinian s-ar putea confrunta cu un posibil colaps în câteva zile din cauza lipsei de combustibil pentru a conduce spitalele, precum și a lipsei de provizii medicale.

Un ministru israelian spune că țara sa nu va opri posibila invazie a Gazei datorită deținerii ostaticilor de către Hamas

Ministrul israelian al Energiei a declarat că țara sa nu va reține o invazie terestră a Gazei din cauza problemei captivilor care sunt ținuți acolo. Într-un interviu acordat publicației germane Bild, Israel Katz a spus că, deși se fac toate eforturile pentru salvarea ostaticilor, situația „nu poate împiedica acțiunile noastre, inclusiv ofensiva terestră, dacă decidem în acest sens”. „Hamas vrea ca noi să avem de-a face cu captivii și vrea ca armata să nu intre pentru a le elimina infrastructura. Asta nu se va întâmpla”, a spus el. Se crede că Hamas a luat peste 200 de ostatici după atacul din 7 octombrie în Israel. Grupul a eliberat luni doi ostatici în vârstă.

Forțele ONU au ajutat Crucea Roșie să îndepărteze cadavrele și persoanele rănite din zona de conflict din sudul Libanului

Forțele de menținere a păcii din cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) au ajutat oficialii locali ai Crucii Roșii să recupereze cadavrele ți persoanele rănite din zona de frontieră Kfar Hamam. După cum a declarat serviciul de presă UNIFIL pentru TASS, operațiunea a fost efectuată după ce o dronă israeliană a lovit un grup de luptători din aripa armată a partidului șiit Hezbollah. „În consecință, trei au fost uciși și încă cinci au fost răniți”, a indicat serviciul de presă. „Am fost abordați de Crucea Roșie cu o cerere de a-i ajuta să-i scoatem din Kfar Hamam, deoarece în acel moment trupele israeliene efectuau un foc intens pe teritoriul libanez.” Potrivit interlocutorului, patrula UNIFIL a avertizat partea israeliană și a asistat la evacuare.

Pe 19 octombrie, în zona Tellet al-Abad, din cauza bombardamentelor puternice, nouă persoane, printre care cinci jurnalişti, au rămas blocate într-o casă. Pentru a salva oamenii, comanda armatei libaneze a apelat la forțele ONU. Forțele de menținere a păcii care au ajuns la fața locului au scos oameni de sub foc. Potrivit postului TV, printre aceștia se numărau și trei răniți.

Pe 13 octombrie, în Alma al-Shaab, o dronă israeliană a atacat o mașină cu jurnaliști, unde se aflau fotojurnalişti de la o serie de agenții de presă și o echipă de filmare de la postul de televiziune Al Jazeera. Drept urmare, fotograful libanez Issam Abdalla, care lucra pentru Reuters, a fost ucis, iar alți doi reporteri au fost răniți și duși la spital.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?